Božićna zvijezda: Otrovna ljepotica koja zahtjeva posebnu pažnju

Božićna zvijezda jedan je od najljepših blagdanskih ukrasa. Međutim, radi se o dosta zahtjevnoj biljci za koju se potrebno dobro brinuti kako ne bi izgubila svoju predivnu crvenu boju i kako listovi ne bi otpali već prije Božića. Zanimljivo je da božićna zvijezda, kao i ostale biljke iz te porodice, sadrži otrovni mliječni sok koji nadražuje kožu i nikako se ne smije staviti u doticaj s očima.  Ova prekrasna biljka prirodno raste u Africi, Južnoj Americi i Meksiku, a mi donosimo savjete kako da uspije na našim ledenim zimskim temperaturama.

Božićnu zvijezdu ne smijemo šokirati naglom promjenom temperature

Prvi krivi potez ljudi obično naprave čim kupe zvijezdu. U trgovačkim centrima i tržnicama biljka stoji na puno hladnijoj temperaturi, nego što je temperatura u domu kojega će krasiti. Zvijezdu je potrebno aklimatizirati, odnosno postepeno mijenjati temperaturu u kojoj će živjeti. Ne smijemo ovu biljku kupiti na tržnici na nekoliko stupnjeva iznad nule, a onda ju staviti u dobro zagrijanu prostoriju pored radijatora. Božićna zvijezda ne bi trebala biti pored direktnog izvora topline, a smeta joj i propuh pa je jako važno izabrati dobro mjesto.


Pročitajte više: Bliži se Božić, a ne znate kako dekorirati svoj ured? Poduzetnica Maja Kauzlarić savjetuje: Uredite ga onako kako biste uredili svoj dom


Smetaju joj toplina, hladnoća i propuh

Božićnu zvijezdu ne smijemo staviti na svjetlost. Njoj svjetlost treba kako bi se razvila, ali ju je potrebno svako malo rotirati kako svjetlost ne bi uništila jedan dio biljke, a tama drugi.  Za sadnju zvijezde dobro je koristiti humus s malo pijeska, piše Vrtlarica. Ova biljka zahtjeva i poseban način zalijevanja: nipošto se ne treba zalijevati odozgo, već se svakih 4-5 dana podložak na kojemu stoji treba napuniti vodom i ostaviti oko 30 minuta da biljka upije tekućinu.


Pročitajte više: Evo kako da vaša božićna pšenica ove godine bude posebna!


Visoka temperatura je najčešći uzrok propadanja božićne zvijezde

Božićnu zvijezdu bi trebalo držati na jednom mjestu jer ova zahtjevna biljka ne voli seliti po kući. Također, ona voli kad je dan imati svjetlo, a kada je noć, voli biti u mraku. Stručnjaci preporučaju da se prekrije krpom kada se vani krene smračivati. Idealna temperatura za očuvanje ove biljke je oko 20°C. Još jedan česti uzrok propadanja ove biljke je previše vlage, zbog koje biljka može oboljeti od truleži. Iako nam se u tom trenutku čini da možemo samo maknuti trule listove, ova bolest zahvaća cijelu biljku pa tako i korijen, a onda joj više nema spasa.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strah od uspjeha

Postoji li strah od uspjeha?

Strah od neuspjeha svima je dobro poznat, ma čime se bavili i u kojem stadiju života bili. Strahujemo da nećemo proći...
- Advertisment -