Brlog pivovara ostvarila zavidne rezultate unatoč nedaćama

Unatoč krizi neki biznisi nastavljaju s rastom, takvu priču ima i Brlog zadružna pivovara. Ostvarili su rast od 41% prošle godine, a ove godine očekuju još bolje rezultate. Planiraju otvaranje kušaonice u Zadru, širenje zadruge te im je Victoria Zinchuk, voditeljica ureda EBRD-a u Zagrebu, nova članica nadzornog odbora.

Brlog zadružna pivovara i voditeljica ureda EBRD-a

Impresivan rast prihoda od 41 posto i instalacija nove proizvodne opreme nabavljene u Kini obilježili su prošlu poslovnu godinu u zadružnoj pivovari Brlog iz Zadra. Istaknula je voditeljica zadruge Ana Teskera na godišnjoj skupštini održanoj u četvrtak putem aplikacije Zoom jer su nove okolnosti donijele i nove poslovne običaje.

Članovi zadruge rasuti širom Hrvatske i svijeta, u različitim vremenskim zonama, raspravljali su o daljnjim razvojnim planovima Brloga. U nadzorni odbor zadruge izabrana je Victoria Zinchuk, direktorica ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Hrvatskoj, koja će tu dužnost obavljati bez naknade, kao nezavisna članica. 

“Victoria je meni bila mentor za financije kroz program edukacija “Akcelerator za impact poduzetnike” i tako smo se upoznale. No odlučili smo produžiti suradnju, ona je nezavisni član i volontira na toj poziciji”, otkrila nam je Ana.


Pročitajte više: Ana Teskera i Maja Šepetavec pokreću pivski startup kroz crowdfunding kampanju


Brlog
Brlog

Zadruga Brlog danas ima više od 80 članova, stalno pristižu upiti za nova učlanjenja, a zainteresirani se i dalje mogu javiti mailom na [email protected]. Osim što su članovi investirali svoj kapital u zadrugu, svatko od njih u skladu sa svojom profesijom i znanjem vlastitim angažmanom podržava poslovanje Brloga. “Zadruga je naš poslovni model i planiramo ju zadržati. Tako smo robusniji i otporniji na krize”, otkrila nam je Ana.

Kako je Brlog zadružna pivovara ostvarila takav uspjeh?

Uz pozitivne trendove u prodaji i realno postavljene razvojne planove, Brlog je dobio vrijedno priznanje za svoj koncept društvenog poduzeća – kao primjer socijalnog poduzetništva ušao je u udžbenik jednog zagrebačkog fakulteta. “Kontinuirano rastemo 30-40% svake godine, a smatram da je razlog tome posvećenost, entuzijazam i zadruga predvođena vrijednostima”, rekla je Ana.

Podaci o prodaji govore da je glavno tržište Brlogovih piva grad Zagreb s udjelom od 36 posto, a slijede Zadar (19 posto) i Split (15 posto). Glavnina prodaje piva u bocama otpada na najpoznatiji brand, svijetlo pivo Plavuša (65 posto), a slijedi ga crveno pivo Neposlušna (23 posto). Glavni su kupci distributeri koji dalje preprodaju pivo ugostiteljskim objektima, a putem webshopa i društvenih mreža (fb) pivo se prodaje po cijeloj Europi i svijetu. Karta dostupnosti piva po kafićima dostupna je putem linka.  

Lockdown nije zaustavio rast!   

Poslovanje pivovare ušlo je u petu godinu, u kojoj su, zbog epidemije Covid-19, okolnosti rada bitno otežane. “Unatoč proljetnom lockdownu i zatvorenim ugostiteljskim objektima širom zemlje, u 2020. godini je ipak nastavljen rast prodaje, a posebno uspješan bio je srpanj. Strateški gledano, za poslovanje najteži treći ovogodišnji kvartal ispao je najuspješniji jer smo unutar tima preraspodijelili uloge i digitalizirali poslovanje. Također, vrlo brzo smo se organizirali kad je riječ o dostavama na kućne adrese”, kazala je Teskera. 

Dostavljaju na kućne adrese u cijeloj Hrvatskoj, ali i u Europi. “Upravo nam je dostava odradila uspjeh za ovo godinu jer je 95% našeg tržišta (ugostiteljski objekti) bilo ugašeno. Prije ove godine dostava na kućnu adresu nam je bila sporadična, a ove godine smo fokus stavili baš na to”, rekla je Ana.

Brlog
Brlog

Pročitajte više: Ana Teskera i Maja Šepetavec uz pomoć zajednice prikupile gotovo milijun kuna i otvorile prvu zadružnu pivovaru u Hrvatskoj, koja promovira društvenu odgovornost


Ove je godine realiziran i nimalo jednostavan projekt preseljenja pivovare iz Murvice u sam grad Zadar, što je otvorilo brojne mogućnosti razvoja, prije svega otvaranje vlastitog kanala prodaje. Stoga su u planu nove investicije – otvaranje beer shopa, te kušaonice piva kao prostora u kojem se planiraju organizirati različita kulturna i društvena događanja, koja će svakako obogatiti zadarsku ponudu mjesta za druženje, a samoj zadruzi donijeti dodatnu vrijednost.

 „Otvaranje kušaonice nova je razvojna faza Brloga. Primjerice, češće bismo mogli nešto novo ponuditi kupcima na kućnom pragu, jer smješteni smo u stambenom naselju i susjedi su nas vrlo brzo ‘otkrili’. Na ovaj bi način i sami kupci mogli sudjelovati u nastanku novih piva, a nešto posebno pripremamo za pivare u kućnoj radinosti! Na recepturama se već radi, obavljaju se pokusna kuhanja, a sljedeće godine te ćemo nove okuse lansirati na tržište. Ukupni razvoj Brloga pratit će, dakako, i novi vizualni identitet”, najavila je Teskera.  

Danas je na hrvatskom tržištu oko 90 craft pivovara, međutim jedino je Brlog registriran kao zadruga. Teskera ističe da je i ova kriza pokazala da su zadruge robusniji poslovni model, što omogućuje Brlogu novo širenje i rast. 

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -