Ana Teskera i Maja Šepetavec pokreću pivski startup crowdfundingom

Ana Teskera već je godinama u svijetu vinarstva, a u obiteljskoj vinariji u Vrlici počela je raditi kao enolog još za vrijeme studiranja. No, iako bi neki pomislili da joj je to dovoljno, ovoj svestranoj, gotovo pa „oduvijek poduzetnici“, često na pamet padaju nove ideje te se ne boji okušati u različitim poslovima.

Tako se Ana, uz obiteljski biznis te konzultacije u drugim vinarijama po Dalmaciji, bavila i proizvodnjom pekmeza, vode, a tu su bili i razni drugi projekti vezani uz prehrambenu proizvodnju.

Zanatska pivovara za oživljavanje zimske zadarske ponude

Pivarstvo, u kojem danas vidi budućnost, došlo joj je prirodno pod ruku, prvo kao neka vrsta hobija. S dugogodišnjom prijateljicom Majom Šepetavec, također ljubiteljicom i poznavateljicom piva, odlučila je sklonost prema tom, u Hrvata omiljenom piću, razviti u nešto više, a to nešto obje su vidjele u zanatskoj pivovari.

„Jedan od motiva za pokretanje pivovare je i to što obje već dulje vrijeme živimo u Zadru koji je preko zime posve mrtav grad, a nama je cilj učiniti ga malo aktivnijim te sebi, ali i lokalnim stanovnicima pružiti neku vrstu zanimacije“, objasnila je Ana, dodajući kroz smijeh kako joj je od njezinih 10 hobija baš taj s pivom bio najprihvatljiviji da od njega stvori stalni biznis.

Znala je od samog početka da su ona i Maja odličan tim jer su povezane na puno načina, a zajedno su se bavile i proizvodnjom pekmeza, pa je još jedan poslovni pothvat bio logičan potez za ove dvije entuzijastice.

„Shvatile smo da smo sposobne za proizvodnju, našle smo se u tome, upoznale smo puno pivara, umrežile se s ljudima, a kako je moja obitelj cijeli život u privatnom poslu, za mene je ovakvo nešto prirodan slijed događaja“, kazala je Ana, koja je bez obzira na ogromno iskustvo u obiteljskom poslu, koje joj je puno pomoglo, paralelno ulagala i u svoju edukaciju. Tako je polazila tečajeve za samostalne poduzetnike, voditelja EU fondova, a zajedno s Majom, pohađala je i crowdfunding akademiju.

Zanatska pivovara, koju namjeravaju pokrenuti, bavi se, kako nam je pojasnila, proizvodnjom craft piva, a onaj koji proizvodi pivo u njoj, ujedno je i vlasnik, i proizvođač, i distributer.

„To je mala pivovara u kojoj vlasnici rade sve, kao i u nekom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Zadnjih godinu dana razvijamo i finaliziramo recepturu za svoje pivo u stilu „Blond ale“ (nepasterizirano pivo blaže i laganije varijante), no receptura može biti milijun i jako su kompleksne. S vremenom bismo htjeli uvoditi i nove stilove piva, a inspiraciju bismo pronalazili lokalno, u domaćim zadarskim ili velebitskim začinima, no do toga još treba doći“, opisala je Ana dodajući da Pivovara još nije registrirana jer su u iščekivanju poticaja za početak prave proizvodnje, dok sada proizvode ture od otprilike 100 litara i obavljaju sve pripreme.

Pokrenule crowdfunding kampanju za prikupljanje sredstava

Kako bi ova domaća ideja zaživjela, djevojke su danas pokrenule i crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo gdje se nadaju prikupiti 8000 dolara koliko im je potrebno za pokretanje biznisa, nabavu ambalaže i sirovina.

Nakon mjesec dana, kada kampanja završi, točnije će znati kolikim kapacitetom mogu krenuti u proizvodnju.

„Taj novac je izuzetno mali za pokretanje proizvodnje, ali dosta smo već sredstava same uložile. Maja i ja smo tako ‘vlastoručno’ uredile prostoriju u kojoj će se vršiti proizvodnja, postavljale smo pločice i tako uštedjele na dijelu zahvata“, pojasnila je Ana.

Na kampanji će se novac prikupljati tako što će zainteresirani i svi koji žele pružiti podršku ovom projektu moći kupiti pivo „unaprijed“, a osim piva, bit će u ponudi i majice, večere, pa čak i boravak u apartmanu u Zadru, gdje će gost moći kušati domaće pivo, upoznati se s proizvodnjom, ekipom koja u proizvodnji sudjeluje, dobiti majicu i iskusiti cjelokupni doživljaj pivskog biznisa.

Ono što je posebno zanimljivo u ovoj priči jest da su dvije poslovne suradnice i prijateljice za pokretanje posla osnovale Zadrugu u kojoj trenutno djeluje 13 ljudi, različitih znanja, iskustava i struka. Svatko će na svoj način pridonijeti poslovanju koliko može u svojoj branši, dok će Ana i Maja biti glavne upravo za proizvodnju piva. Preko članarina će također skupiti dio potrebnog novca, pa im je taj potez udruživanja pomogao i iz financijskog aspekta.

Za formu Zadruge odlučili su se zato što im je svima u tom trenutku najbolje odgovarala. Svi mogu sudjelovati koliko i kad hoće, a zauzvrat dobiju vlastiti proizvod, iskustvo te podignu ponudu grada u kojem žive. Ona i Maja će se u Zadruzi i zaposliti, dok će se zarađena sredstva raspoređivati prema zaslugama i statutu Zadruge. Odlika zadruga je i demokratičnost, a svaki član znači i jedan glas u Skupštini, odnosno prilikom donošenja važnih odluka.

Proizvodnja, kada krene, kreće iz Šibenika, gdje Zadrugari dijele prostor s jednim prijateljem koji također otvara pivovaru i s kojim su uredili prostor te nabavili potrebnu opremu. Kada se dovoljno osamostale, proizvodnju sele u Zadar, što je i prvotni cilj. U međuvremenu, u Šibeniku će biti i kušaonica, a proizvodnja piva odvijat će se iza staklenih vrata, pred očima prolaznika, što će biti dodatni efekt cijelom biznisu.

Što se tiče ciljane publike, Ana ističe kako su im to prije svega sami Zadrani, a manje turisti koji dolaze u grad dva-tri mjeseca u godini.

„Upravo tu i leže motivi za pokretanje posla. Prvi je taj što smo Maja i ja željele materijalizirati naše znanje i iskustvo, a drugi jer sam počela živjeti u Zadru gdje zimi nema sadržaja te sam željela doprinijeti na način kako ja mogu – a to je proizvodnja. Također, dosta mi je više da tamo pijemo neka komercijalna piva od loših sastojaka, prepuna aditiva, kada za istu cijenu ili koju kunu više možemo proizvesti svoje pravo, domaće pivo“, prokomentirala je Ana.

zanatska_pivovara_naslovna

Krenut ćemo lokalno, ali nikad se ne zna

Što se tiče plasmana piva, cilj Zadrugara nije masovna proizvodnja, što u slučaju craft piva ustvari i nije moguće.

Treba se, opisuje Ana, povezati s nekoliko lokalnih kafića kojima ćete distribuirati svoj proizvod, a najbolje je krenuti s ekonomski isplativom količinom proizvodnje.

„Krenut ćemo s tri kafića, a kako bismo ih ‘pokrili’ deset, trebat ćemo narasti još pet puta više nego na početku. Problem dogovora s kafićima ne postoji, u Zadru su svi lokal-patrioti i oduševljeni su što mogu u ponudi imati domaći, lokalni proizvod. Trgovine nam za sada nisu u planu i nije nam želja opskrbljivati ih, ali tko zna što će biti jednog dana“, objasnila je Ana napominjući da će na kraju krajeva kupci presuditi. Ako se pivo bude pilo i prodavalo, svaki će ugostitelj biti sretan da ga ima jer svi žele proizvod koji je tražen i dobar.

Svi koji su čuli za ideju ovih 13 prijatelja, oduševljeni su i žele se priključiti, sudjelovati i doprinijeti na svoj način. Anu tako svaki dan kontaktiraju ljudi s upitima za suradnju, a ovaj mali tim već osmišljava po kojoj bi liniji i kriterijima eventualno svojoj skupni pridodao neke nove članove.

Ana, koja svoju budućnost vidi u novom svijetu zanatskog pivarstva u Hrvatskoj, poručuje:

„Čovjek ne zna za što je sve sposoban dok ne proba. Edukacija je svakako bitna jer te stavi u situacije u kojima se možda nikada ne biste sami našli, kao što se meni dogodilo na crowdfunding akademiji. No, da biste se snašli i uspjeli, morate nekoliko puta biti bačeni u vatru. Tada shvatite da možete sve!“

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva Ane i Maje

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...