Je li brzo mršavljenje mit ili je stvarno moguće?

Vjerujem da se svima dogodila situacija kada ostanemo iznenađeni nečijim izgledom nakon što tu osobu nismo vidjeli određeno razdoblje. Skinula je kilograme i zablistala, a imate osjećaj da ju niste vidjeli tek nekoliko dana. Tada nam se javlja pitanja – „Pa kako je to uspjela tako brzo i tako naglo?“. Je li tome uistinu tako? Je li promjena dogodila „preko noći“ ili iza te promjene stoji cijela priča? Uvijek je priča iza toga. Možda ću vas razočarati. Ali instant rezultati i brzo mršavljenje ne postoje i nijedno tehnološko rješenje ovog stoljeća vam u tome ne može pomoći. Rješenje leži samo u vama i vašoj odluci. To je jedina promjena koja se može dogoditi „preko noći“ koja vam može pomoći oblikovati vaše tijelo.

Za mršavljenje su potrebna fizička aktivnost i promjena načina života

Ukoliko postoji želja za promjenom i oblikovanjem tijela – prvi korak u tome je napraviti plan djelovanja koji će vam pomoći u ostvarenju tog cilja. Danas klijenti imaju na raspolaganju veliki broj sportskih objekata ili online treninga, gdje mogu vježbati, ali opet teško dolaze do rezultata. Temeljem dugogodišnjeg iskustva koje imam u radu s klijentima, sa sigurnošću mogu reći kako fizička aktivnost bez promjene nekih pravila i načela u svakodnevnom životu ne može rezultirati promjenama koje će biti dugoročno održive.


Pročitajte više: Fitness savjeti iz prve ruke: Trenerica Lejla Dizdarević o obrocima prije i nakon treninga


Kao ključ promjene ili transformacije pojedinca bih istaknula motivaciju. Motivacija je ključ koji će voditi na putu do ostvarenja željenog cilja, bilo to oblikovanje tijela ili promjena načina života. Sada se javlja pitanja – kako biti motiviran svaki dan iznova?

Vjerujte u sebe. Ako vjerujete u sebe vjerovat ćete i u odluku da možete promijeniti svoj izgled ili oblikovati svoje tijelo. Zadajte si realno ostvarive ciljeve i pratite svoj napredak iz dana u dan. Svakim novim danom mijenjajte loše navike dobrima i vaša promjena je zagarantirana. Treneri kineziolozi vam sa svojim stručnim savjetima mogu uvelike pomoći u ostvarenju tih ciljeva.

Neka vam brzo mršavljenje ne bude glavna motivacija za vježbanje

Redovita fizička aktivnost će tako regulirati krvni tlak, ojačati srce, vaše mišiće i ligamente, poboljšati cirkulaciju, smanjiti rizik od nastanka raka regulacijom hormona, a znanstvenici su utvrdili da će rizik od nastanka Alzheimerove bolesti biti čak 45% manji kod fizički aktivnih osoba.


Pročitajte više: Vlasnica fitness studija Lejla Dizdarević Brković kaže da bi vam prioritet trebalo biti zdravlje, a ne “Instagram” guza


No redovita fizička aktivnost ne mora odmah podrazumijevati odlaske u teretanu ili intenzivne grupne treninge. Možda se takav oblik aktivnosti ne uklapa u vaš raspored i jednostavno ne stignete, ali to ne znači da malim koracima ne možete unaprijediti svoje zdravlje.

brzo mršavljenje
Je li brzo mršavljenje mit?

Za početak možemo krenuti od vašeg buđenja. Možda čim otvorite oči već krenete kuhati kavu, zašto ne bi pokušali odmah nakon izlaska iz kreveta napraviti nekoliko čučnjeva? Predlažemo tri puta po 15 čučnjeva, osjećat ćete se poletnije, a da niste ni popili prvu kavu.

Na posao vjerojatno odlazite autom ili možda javnim prijevozom, teško je natjerati se na šetnju u ove hladne dane. Dobra vijest je da nam proljeće brzo stiže, ali i da je malo hladnoće dobro za vas i da će vaše tijelo sagorjeti više kalorije kako bi se zagrijalo. Stoga zašto ne bi za početak barem par puta tjedno ostavili auto u garaži i prošetali do posla, izašli par stanica prije odredišta i prošetali? Sigurno smo da će vam se svidjeti osjećaj i da ćete auto možda svaki dan ostavljati doma. Stoga ova opcija osim pozitivnog utjecaja na vaš organizam ima i pozitivan utjecaj na vaš novčanik. Možda vam je kolegica s posla ujedno i susjeda, pozovite i nju u jutarnju šetnju do posla, bit će vam lakše u paru.

Ako vam je nedostatak vremena problem i smatrate da ne stignete prošetati do posla dobra vijesti je da postoji rješenje. Možda nije tako privlačno ovih mjeseci, ali u uvijek do posla možete otići svojim biciklom. Skratit ćete vrijeme putovanja u odnosu na šetnju, a pozitivna stvar je da biciklom uvijek možete izbjeći gužvu. Ako mogu Danci i Nizozemci na posao odlaziti biciklom, zašto ne bi mogli i mi.

Ako vam vaše obaveze stvarno ne dopuštaju šetnju ili odlazak na posao biciklom nije opcija za vas, uvijek možete izabrati stepenice kada imate opciju lifta. Bilo to u zgradi gdje stanujete, na poslu, pokušajte zaboraviti da lift postoji i krenite stepenicama prema svom odredištu.

Sat vremena usisavanja potroši 215 kalorija

Za vrijeme radnog vremena ste često na telefonu i obavljate razgovore? Zašto ne bi svoje bitne telefonske razgovore obavljali u stojećem položaju ili možda u šetnji ako vam poslovni prostor to dopušta. Svakako ako radite uredski posao pokušajte svaki sat vremena ustati sa svog radnog mjesta i kratko prošetati.

Kupovina namirnica može predstavljati odličan trening snage, napunite svoje vrećice i prošećite sljedeći put do vašeg doma. Svjesni smo toga da auto uvelike olakšava kupovinu, ali pokušajte razmišljati o dobrobitima kupovine bez auta i nemojte gledati na nju kao na problem. Takvom kupovinom odradit ćete trening snage bez posjeta teretani. Povedite i supruga ili djecu sa sobom, već smo spomenuli kako je u društvu lakše. Kućanski poslovi poput usisavanja i pranja prozora predstavljaju nam muku, ali ako uzmemo u obzir da sat vremena usisavanja potroši 215 kcal na sat, a pranje prozora 330 kcal, odradili smo trening, a da toga nismo bili ni svjesni. Vikend je stvoren za aktivnosti na otvorenom, otiđite u šetnju, zajedničku vožnju biciklima, planinarenje, povedite svoje prijateljice, prijatelje, obitelj, provest ćete kvalitetno vrijeme s njima, a ujedno ćete biti fizički aktivni.


Pročitajte više: 10 savjeta za lakše i brže mršavljenje


Ovim sitnicama koje smo nabrojali možete napraviti velike promjene te sagorjeti i 600 dodatnih kalorija bez odrađenog treninga u teretani. Osim dodatnih kalorija veoma bitna dobrobit redovite fizičke aktivnosti je i činjenica da će se vaše raspoloženje poboljšati uslijed oslobađanja hormona sreće, endorfina te samim time smanjiti rizik od nastanka depresije.

Naravno poželjno je da redovita fizička aktivnost bude popraćena i zdravom prehranom. Unos kvalitetnih, zdravih namirnica daleko je bitniji od same brojke koju predstavljaju kalorije, i to je ono na što se moramo usredotočiti.

Donesite odluku još večeras, a sutra ujutro krenite. I zapamtite. Vi ste ključ svoj promjene.

Autor: Lejla Dizdarević Brković, InShape

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -