Fitness savjeti iz prve ruke: Trenerica Lejla Dizdarević o obrocima prije i nakon treninga

U današnjem svijetu, fitness postaje sve poželjniji stil života. U vremenima kada se vanjština slavi više nego ikada, kada je cilj pokazati se u savršenom svijetlu – ravan trbuh, zategnuta stražnjica i definirani mišići, neizostavan su dio mnogih objava na društvenim mrežama. Iako pretjerano davanje važnosti vanjštini nije pohvalno, zdrav način života u svakom je slučaju pohvalan, zbog čega ovaj trend nije ni malo loš.


Pročitajte više: 3 recepta s tunom s kojima uvijek možete oduševiti i ukućane i goste


Ulaskom u svijet fitnessa treba biti svjestan da se pojedine namirnice, koliko god bile zdrave, moraju dozirati u određenim i po zdravlje pogodnim mjerama. Fitness savjeti stručnjaka – trenera najbolja su nit vodilja u ovom načinu života.

Lejla Dizdarević, fitness trenerica podijelila je savjete o tome što jesti prije, a što poslije treninga. Što se tiče izbora hrane prije i poslije treninga većina će odmah pomisliti na proteine i proteinske shake-ove. Lejla tvrdi:

proteinski shakeovi su odlično rješenja za osobe koje dnevno ne mogu unijeti dovoljnu količinu proteina, no za većinu rekreativaca, izbalansirana prehrana pružit će dovoljno proteina

Foto: Instagram/@inshape_by_lejla

Fitness savjeti za kvalitetno i zdravo planiranje obroka

Za početak svaki naš obrok trebao bi sadržavati namirnice iz grupe ugljikohidrata, proteina i masti. Svaki od tih makronutrijenata ima svoju ulogu i veoma je bitno ne izbjegavati neki od navedenih (osim ako u pitanju nisu zdravstvene tegobe). U slučaju zdravstvenih tegoba svakako je potrebno konzultirati se s liječnikom i uz njega zatražiti pomoć nutricioniste kao stručne osobe.

Obrok prije treninga trebao bi se konzumirati 2-3 sata prije treninga. Ako ipak ne možete planirati obroke prema treningu onda obratite pažnju da obrok prije treninga sadrži namirnice koje su lako probavljive te ne uzrokuju smetnje. Osobe koje prakticiraju trening u jutarnjim satima nailaze upravo na problem konzumacije obroka prije treninga. Preporuka In Shape trenera je da pojedete nešto malo ili popijete shake od primjerice šumskog voća i zobenih pahuljica. Ako ste ljubitelj konkretnog doručka, ovaj poput jaja s avokadom pojedite nakon treninga. Ako nemate vremena ili ste jednostavno tip osobe koji ne doručkuje – banana i bademi će riješiti problem rano jutarnjeg ili after work treninga na tašte.

Foto: Instagram/inshape_by_lejla

Pročitajte više: Želite napraviti zamjenu za kruh? Predlažemo vam kruh od tikvica!


Ista pravila pravilnog tempiranja treninga i obroka vrijede za popodnevne i večernje treninge. Poslije treninga svoje obroke možete konzumirati već nakon otprilike sat vremena. Nakon treninga uživajte u svom obroku, pripremite piletinu, ribu ili drugi izvor proteina, dodajte ugljikohidrate kroz rižu ili sličan prilog, povrće i salata neka budu obavezan dio vaših obroka, a sve začinite s malo maslinovog ulja. Prilagodite obroke svojem načinu životu i osluškujte svoje tijelo! Uživajte u hrani!

Foto: Instagram/inshape_by_lejla

Foto: Instagram/Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -