Suosnivačica Tindera postala najmlađa žena s tvrtkom na burzi

Izvršna direktorica tvrtke Bumble Inc., Whitney Wolfe Herd prošla je dalek put do izlaska tvrtke na burzu. Bio je tu spor s Tinderom, pokretanje vlastite aplikacije za dejtanje, odstupanje pokrovitelja Bumblea i osnivača Badoo-a Andreya Andreeva iz tvrtke, preuzimanje većinskog dijela tvrtke Blackstone, a na koncu i izlazak na tržište kapitala. Ova snažna žena zna kako dospjeti na sam vrh, a postala je i najmlađom ženom koja je izašla s tvrtkom na burzu i najmlađa milijarderka, prema Fortune.

Kako je nastao Bumble

Nakon kontroverznog spora s Tinderom zbog seksualnog uznemiravanja i diskriminacije, Wolfe se našla na meti zlobnih kritika i prijetnji smrću, piše Zimo. Potom je izbrisala profil na Twitteru, a život joj se pretvorio u kaos prepun napadaja panike i paranoje. Shvatila je pritom koliko negativnih implikacije može donijeti sloboda govora na internetu te je razmišljala o osnivanju aplikacije za dejtanje u kojoj će žene napraviti prvi korak. Tu se rodio Bumble koji i danas slovi kao pristojnija aplikacija bez neumjesnih uleta.


Pročitajte više: Online dating po ženskoj mjeri


Bumble Inc. prikupio je 2,2 milijarde dolara od investitora dok je u četvrtak ujutro izašao na burzu putem Nasdaq-a po cijeni od 43 dolara, iznad početnog raspona postavljenog na ponudu. Trenutna procjena vrijednosti aplikacije je 8 milijardi dolara.

Jedna od najrjeđih!

S jednogodišnjim sinom u naručju, 31-godišnja Wolfe Herd osim što je najmlađa žena koja je s tvrtkom izašla na burzu, s 1,5 milijarde dolara plaćom, rijetka je među milijarderkama. Do sada je samo 20-ak žena u povijesti izašlo s tvrtkom koju su osnovale na tržište, a Wolfe je sada jedna od njih!


Pročitajte više: Od dna do vrha: Top lista žena koje su same stekle bogatstvo!


“Prilično je nestvaran i stvarno je trenutak za slavlje. Uzbuđena sam i nadam se da će ovaj rekord uskoro biti oboren.”

Bumble se, doduše, razlikuje od tvrtke koju je Wolfe pokrenula prije sedam godina. Sada je aplikacija zaslužna za 275 milijuna američkih dolara prihoda u 2019. godini. Otkako je Wolfe preuzela obje tvrtke (Bumble i Badoo) dogovorom s Blackstoneom 2019. godine, Bumble je posto još većim dijelom ukupne strategije i brendiranja tvrtke.

Prilikom izlaska na tržište, Bumble Inc. se ističe kao ženska tvrtka globalne kupovne moći od 30 bilijuna dolara te kao tvrtka visoke stope korisnica aplikacije koje se na koncu odlučuju za plaćanje. Tvrtka se sad pridružuje najvećem konkurentu na tržištu – Match Groupu (vlasniku Tindera) s prihodom preko milijardu dolara.

Podrška drugih svjetski uspješnih žena

Pripremajući se za vođenje ovog javnog poduzeća, Wolfe podršku vidi u drugim uspješnim ženama.

“Katrina Lake je nevjerojatna žena. Počašćena sam što imam izravan pristup njoj, našem timu u Blackstoneu te ženama u našem odboru – Ann Mather (bivšoj financijskoj direktorici Pixara) kao našoj predsjednici. Ona mi je bila velika nit vodilja na osobnoj i profesionalnoj razini. Amy Griffin (osnivačica i upravljačka partnerica G9 Ventures) velika je pobornica zdravijih odnosa, baš poput Elise Steele (bivše izvršne direktorice), Pamele Thomas-Graham (bivše izvršne direktorice Credit Suisse) te Jennifer Morgan (izvršne direktorice i bivše suradnice Blackstonea). Imam senzacionalnu ploču.”

Foto: Flickr/TechCrunch

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -