Da li itko čita molbe za posao?

Da li u kompanijama uopće itko čita molbe za posao? Kompanije su zatrpane molbama za posao i životopisima
kandidata bez obzira imaju li otvorena radna mjesta ili ne.

Odjeli ljudskih resursa sigurno nisu dodatno zapošljavali u vrijeme krize, znamo da su se stručnjaci za ljudske resurse u nuždi toliko ispraksirali da u 6 sekundi procijene da li vaš životopis ide dalje ili ne. Stoga je logično pitati se da li je uopće potrebno pisati molbu za posao, da li danas uopće netko čita molbe za posao?

Polovica kompanija čita molbe za posao

Donna Svei, savjetnica za karijere, se je bavila ovim pitanjem i pronašla dvije relevantne studije na ovu temu. Prema studiji iz 2009 u kojoj je sudjelovalo 140 kompanija koje rade na svim geografskim područjima, 56% je izjavilo da očekuje od kandidata da zajedno za životopisom pošalje i molbu za posao.

U drugoj studiji iz 2003 je sudjelovalo 286 HR stručnjaka. 43% njih je izjavilo da molba za posao ima utjecaja u procesu zapošljavanja a 7% njih da ima veliki utjecaj.

Molba za posao potrebna ovisno o situaciji

Dorothy Dalton, suosnivačica partnerske organizacije 3PlusInternational i savjetnica za karijere, kaže da to ovisi o situaciji. Velike kompanije su automatizirale svoje procese odabira kandidata tako da će u sistem često ući samo vaš životopis. Ljudi iz HR-a rijetko managerima koji trebaju zaposlenike u svom odjelu šalju molbu za posao zajedno sa životopisom. Najčešće je to samo životopis.

Međutim, što ako se javljate na natječaj u manjoj, lokalnoj kompaniji? Što ako šaljete svoj životopis CEO-u, izvršnom direktoru po preporuci zajedničkog poznanika?  Ako ste osobu kojoj šaljete životopis upoznali nedavno na nekoj konferenciji? Dorothy tvrdi da bi u takvim situacijama bilo ne samo nepristojno ne uključiti molbu za posao zajedno za životopisom već bi propustili rijetku priliku da iskoristite svoje kontakte i upotrijebite ih za razvoj svoje karijere.

Molba za posao ne može odmoći. Ako ju odlučite napisati i poslati onda neka to bude molba za posao koja osigurava razgovor za posao!

 

Foto: Dreamstime/Dmitriy Shironosov

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...