Dan žena – Povijesne činjenice koje su dovele do današnje proslave!

Neke će žene danas proslaviti sva prava koja su im omogućena, dok će druge Dan žena obilježiti prosvjedima za prava koja još uvijek nemaju. Žene trebaju biti ponosne što su žene! Donosimo povijesne činjenice koje su dovele do proslave Dana žena te koju temu nosi Dan žena 2021. – uslijed pandemije s kojom se žene junački bore!


Pročitajte više: Zašto obilježavamo Međunarodni dan žena?


  • Unatoč tome što žene rade duže od muškaraca, kada se u obzir uzme i plaćeni i neplaćeni rad, žene i dalje zarađuju u prosjeku 24% manje nego muškarci, na globalnoj razini. Razlika u plaćama daleko je najgora u Južnoj Aziji, gdje žene zarađuju 33% manje od muškaraca!
  • 58% akademskih diploma pripada ženama, a povećani postotak obrazovanih žena izravno je vezan uz brži ekonomski rast u svijetu, piše Bustle. Unatoč činjenici da žene prestižu muškarce i u srednjem i u visokom obrazovanju, stope nezaposlenosti neproporcionalno utječu na žene širom svijeta. Od 2013. godine, globalni omjer zaposlenosti žena i stanovništva bio je svega 47,1%. Suprotno tome, za muškarce je taj postotak iznosio 72,2%.
  • Žene i dalje troše više vremena na kućanske poslove i brigu o djeci, u odnosu na muškarce. To je ujedno i razlog zašto 25% žena u EU nije aktivno u radnoj snazi, dok se s istim može poistovjetiti samo 3% muškaraca.
  • Unatoč UN-ovoj Deklaraciji o uklanjanju nasilja na ženama još 1993. godine, trenutno je svaka treća žena u svijetu žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja – najčešće u rukama partnera.
  • Žene u Africi suočavaju se s 1-31% šanse od komplikacija u trudnoći ili umiranja pri porodu.
  • 2013. godine procijenjeno je da će, ako se sklapanje dječjih brakova nastavi trenutnom brzinom, 39.000 mladih djevojčica svakodnevno postati supruge, što znači da će se 142 milijuna djevojčica godišnje udati maloljetne. Prema UNICEF-u, kada bi svaka djevojka u Subsaharskoj Africi te sjevernoj i zapadnoj Aziji stekla srednjoškolsko obrazovanje, dječji bi brak opao za nevjerojatnih 64%.

Pročitajte više: Kuvajtska bloggerica hrabro istupila protiv seksualnog uznemiravanja: “Neću šutjeti!”


Ovo su samo neke od činjenica koje nas na trenutak ostave bez teksta i s jednim ogromnim – zašto?

Više od sto godina, 8. ožujka obilježava se Međunarodni dan žena. Sve je započelo na današnji dan 1908. godine kada je 15 000 žena marširalo ulicama New Yorka tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću i pravo glasa. U Hrvatskoj su se, prema Wikipediji, žene za pravo glasa izborile na lokalnim izborima 28. siječnja 1881. godine. Izmjenama zakona 1895. godine ponovno su ga izgubile, a u sklopu Jugoslavije, ostvarile su pravo glasa 11. kolovoza 1945. godine, dok im je Ustavom 1990. godine zajamčena ravnopravnost spolova i zabrana diskriminacije – jednaka prava za žene i muškarce.

Dan žena 2021.

Prva proslava Međunarodnog dana žena održana je tek 1911. u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

1917. godine, prema Mentalfloss, žene u Rusiji proslavile su svoj dan štrajkom za “kruh i mir” zagovaranjem ravnopravnosti spolova i protiv Prvog svjetskog rata. Car Nikolaj II., tadašnji čelnik zemlje, nije bio impresioniran i naložio je generalu Khabalovu iz Petrogradskog vojnog okruga da prekine prosvjede i puca u svaku ženu koja je odbila odstupiti. Žene se, naravno, nisu zastrašile i nastavile su prosvjede, što je cara primoralo da odstupi nekoliko dana kasnije. Privremena vlada tada je ženama u Rusiji dodijelila pravo glasa.


Pročitajte više: 8 inspirativnih citata moćnih žena


Ujedinjeni narodi naš su dan kao praznik prepoznali tek 1975. godine. Od tada su glavni sponzor godišnjeg događaja te ohrabruju zemlje širom svijeta da prihvate praznik kako bi obilježili “hrabrost i odlučnost žena koje su odigrale izvanrednu ulogu u povijesti svojih zemalja i zajednica.” 1996. godine UN su stvorili temu za Međunarodni dan žena te godine – “proslava prošlosti, planiranje budućnosti”, 1997. godine tema je bila: “žene za mirovnim stolom”, zatim “žene i ljudska prava” 1998. Tematska tradicija za 2020. godinu bila je “budimo svi jednaki” ili #Eachforequal, dok je za Dan žena 2021. tema: “Žene u vodstvu: Postizanje jednake budućnosti u svijetu COVID-19”.

Zemlje sa ženama na vlasti najbolje se nose s pandemijom

Zemlje koje vode žene bile su prve koje su se najbolje nosile s pandemijom. Šefice vlada u Danskoj, Etiopiji, Finskoj, Njemačkoj, Islandu, Novom Zelandu i Slovačkoj prepoznate su po brzini, odlučnosti i učinkovitosti nacionalnog odgovora na COVID-19, kao i suosjećajnom prenošenju činjenica temeljenih na podacima javnog zdravstva. Ovogodišnja tema slavi upravo ogromne napore žena širom svijeta u oblikovanju ravnopravnije budućnosti i oporavka od pandemije, piše UNWomen.

Žene stoje na prvim crtama borbe s koronom kao zdravstvene djelatnice, njegovateljice, inovatorice, organizatorice zajednica te kao jedne od najuzornijih i najučinkovitijih nacionalnih vođa. Kriza je iznjedrila kako njihov ogroman doprinos, tako i nesrazmjerno opterećenje koje žene u pandemiji nose.


Pročitajte više: Ovi citati uspješnih žena će vas motivirati u kriznim vremenima!


Žene na vodećim pozicijama i ženske organizacije pokazale su svoje vještine, znanja i mreže kako bi učinkovito predvodile u naporima borbe protiv COVID-19 i oporavka. Ipak, žene su šefice država i vlada u samo 20 zemalja svijeta.

Pandemija je povećala nepravdu prema ženama

Uz već poznate socijalne i sistemske prepreke za sudjelovanje i vodstvo žena, pandemija COVID-19 iznjedrila je nove. Žene širom svijeta suočavaju se s povećanim nasiljem u obitelji, nezaposlenošću i siromaštvom. Unatoč tome što žene čine većinu radnika na frontu, postoji neproporcionalna i neadekvatna zastupljenost žena u nacionalnim i globalnim politikama u borbi protiv COVID-a 19.

Da bi se podržala ženska prava i u potpunosti iskoristio potencijal ženskog vodstva u pripravnosti i odgovoru na pandemiju, perspektive žena i djevojaka u svoj njihovoj raznolikosti moraju se integrirati u formuliranje i provedbu politika i programa u svim sferama i u svim fazama pandemije kao odgovora i oporavka.


Pročitajte više: Kako Ruanda kao model rodne inkluzije prikriva dubinsku nejednakost?


Pred nama je još puno borbe, no ono što smo do sada postigle dovoljna je motivacija za dalje. Naš je svaki dan u godini, a danas se prisjećamo koliko smo jake!

Foto: Pexels/Elly Fairytale

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

JD Vance seksizam

Sorry, Vance, ali biti žena bez djece nije grijeh

Čovjek koji je na korak do toga da postane jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Trumpov potpredsjednički kandidat JD Vance, smatra...
- Advertisment -