Degordian ima potpuno fleksibilno radno vrijeme. Kažu da im je to bila jedna od najboljih odluka

Pandemija je uvela mnoge nove pojmove u naš rječnik. Tako smo na primjer usvojili koronakrizu, koronapartije i kovidiote, a u svakodnevni smo govor morali uvesti mnoge pojmove iz medicinske struke. Neke su se promjene dogodile i na mikrorazini poslovnog leksika pa je tako rad od kuće postao najčešći pojam kada je riječ o radnoj organizaciji, a sada kada je pandemija popustila stisak, i od radnika se očekuje povratak u urede, sve se više priča o fleksibilnom radnom vremenu i hibridnim modelima rada. Kako ovo organizirati? Degordian nam je dao nekoliko lekcija.


Pročitajte još: Kako pravilno organizirati hibridni model poslovanja?


Za Degordian fleksibilno radno vrijeme ustvari nije ništa novo. Ova je marketinška agencija tu opciju za svoje zaposlenike uvela još u samim početcima poslovanja. Kako im je to uopće palo na pamet? Kažu da odgovor na to pitanje leži u kontinuiranom trudu i želji da svojim zaposlenicima osiguraju najbolje moguće uvjete rada.

“Ne samo da je važno ostati konkurentan na tržištu, već uistinu želimo uvijek biti poslodavac koji je među prvima u branši uveo novitete, koji prati trendove ili ih čak kreira – sve s ciljem postizanja što veće razine zadovoljstva kod zaposlenika”, rekla nam je Antea Britvić, HR business partnerica u toj kompaniji, te dodajte kako je ideja došla od osnivača, Daniela Ackermanna i Tomislava Grubišića, oni su još od prvog dana isticali koliko je važno zadovoljstvo zaposlenika.

Kako organizirati fleksibilno radno vrijeme? Degordian ima nekoliko savjeta

Objasnila je i kako za njih u Degordianu pojam fleksibilnog radnog vremena podrazumijeva fleksibilnost, u punom smislu te riječi. Njihovi zaposlenici tako sami biraju kada će raditi na svojim radnim zadacima, iako većina njih uglavnom s poslom počinje između 8 i 10 sati, a s radom završavaju od između 16 i 18. No, s obzirom na to da je organizacija rada podređena poslovnim potrebama i zahtjevima, radno vrijeme često prilagođavaju svojim klijentima.

Antea je objasnila kako se trude osigurati jednake uvjete za sve zaposlenike, no i kako to nije uvijek moguće s obzirom na velik broj različitih radnih mjesta koja nemaju jednaku prirodu posla.

“U Degordianu potpuno transparentno komuniciramo sa svojim zaposlenicima, a oni to nama vraćaju kroz odgovornost prema poslu i svojim zadacima. Naravno da postoji određena diferencijacija s obzirom na različite vrste poslova i radnih zadataka. Na primjer, kolege u Social Media timu, dakle timu koji za naše klijente vodi društvene mreže i koji je orijentiran na interakciju s korisnicima, čak imaju i smjenski rad za koji točno imamo definirano trajanje pojedine smjene. S druge strane, primjerice kod voditeljskih timova, teško je reći da postoje jasna pravila – nekad s klijentima i/ili investitorima morate odraditi sastanak koji je u startu dogovoren van radnog vremena. Dakle, priroda posla definira radno vrijeme naših zaposlenika”, objasnila je Antea.

Evidencija rada svih zaposlenika vodi se u odjelu za ljudske resurse i Office-u, a za točno određivanje tko može, i do koje mjere, biti fleksibilan u određivanju radnog vremena, zaduženi su voditelji timova. Ističu kako je njihov CEO, odnosno Uprava, dala vrlo jasno smjernice za takav rad koji se potiče s vrha a zatim koordinira na operativnoj razini timova.

Hibridni rad kroz 3 modela

Degordian je prošlog ljeta uz fleksibilno radno vrijeme uveo i fleksibilne modele rada, pa su tako svojim zaposlenicima omogućili da biraju između tri različita modela.

Prvi model nazvali se Fix model. Ovo je opcija u kojoj osoba primarno radi iz prostora ureda, ima svoje fiksno radno mjesto u uredu, a 5 dana mjesečno može raditi s druge lokacije, izvan prostora ureda.


Pročitajte još: Radnici se nakon pandemije ne žele vratiti u urede: Jesu li nam oni uopće potrebni?


Fleksi model je opcija u kojoj osoba može prilagoditi i izabrati odakle će raditi, zbog toga u uredu nema svoje fiksno radno mjesto. Iz ureda bi trebala raditi 1-3 dana u tjednu (u dogovoru s voditeljem/icom je koliko i koje točno dane, povezano s odgovornostima radnog mjesta) i kada postoji određena poslovna potreba, veća aktivnost svih koji rade u Degordianu i slično.

Posljednji je Remote model, opcija u kojoj osoba primarno radi izvan prostora ureda (najčešće u drugom gradu), zbog toga u uredu nema svoje fiksno radno mjesto, a u prostor ureda dolazi ako su određene poslovne potrebe, veće aktivnosti svih koji rade u Degordianu i slično.

“Kao posljedica ulaganja puno truda u izgradnju naše korporativne kulture, čiji je jedan od najvažnijih faktora upravo ranije spomenuta komunikacija, naši zaposlenici poštuju da je potrebno biti fizički prisutan/na kada je to potrebno, i s tim nikad nismo imali nikakvih izazova”, objasnila je HR partnerica te dodajte kako za neka radna mjesta ipak ne postoji opcija odabira treće, Remote modela.

‘Fleksibilno radno vrijeme potpuno se pozitivno odrazilo na klijente’

Jedna od većih zabrinutosti oko uvođenja hibridnih modela poslovanja jest pad produktivnosti i narušavanje komunikacije s klijentima. No, iz Degordiana kažu kako oni nisu imali takvih problema, upravo suprotno.

“Odavno je napušten model prilagođavanja radne okoline poslu, sada se posao trudimo prilagoditi okolnostima i zaposlenicima. Uvođenje fleksibilnog radnog vremena pomoglo je zaposlenicima da lakše dogovore popravak veš mašine s majstorom, ugovore pregled kod liječnika, stignu otići po dijete u vrtić i slično. Po našem iskustvu, kada zaposlenicima izađete u susret, oni vam to višestruko vrate, tako da o padu produktivnosti, ne možemo pričati”, rekla je Antea.

Što se tiče klijenata, Antea je objasnila kako fleksibilan rad na njih i je i nije utjecao, i to u pozitivnom smislu. Iako im je fleksibilnost prioritet, ona se nikada ne provodi na uštrb klijenata. Kažu kako su njihovi klijenti prepoznali da brinu o svojim ljudima i da se trude kontinuirano graditi i njegovati odnos sa zaposlenicima. Također smatraju kako im sve ovo govori da na pronalasku najboljeg rješenja za njihovu potrebu radi zadovoljan i maksimalno angažiran tim.

“Klijenti žele raditi s tvrtkama koje se u svojim redovima kontinuirano razvijaju, stoga možemo s ponosom reći kako se uvođenje fleksibilnog radnog vremena, kao samo jednog od primjera fleksibilnosti u Degordianu, u potpunosti pozitivno odrazio na naše klijente”, smatra Antea.


Pročitajte još: Fleksibilno radno vrijeme – ravnoteža ženama danas ispred plaće


Poticaj drugim kompanijama

Ova HR menadžerica za kraj poziva sve firme koje do sada nisu uvele fleksibilno radno vrijeme da razmisle o tome. Kaže i kao je danas to mnogo lakše nego kada se Degordian uhvatio u koštac s organizacijom fleksibilnog rada, jer velik broj firmi sada to već prakticira, pa uvijek možete potražiti savjet od nekoga iz vaše branše.

“U Degordianu možemo reći da smo dobili jako puno toga uvođenjem fleksibilnog radnog vremena. Napravili smo pomak u zadovoljstvu naših zaposlenika, a nama je to iznimno važno i vrijedno svake promjene, ma koliko ona teška nekad bila za osmišljavanje i/ili implementaciju. Iskreno, izgubili nismo ništa. Ali moramo napomenuti kako smo dobili i dodatnu odgovornost prema onima kojima ne možemo pružiti jednaku fleksibilnost u prilagodbi radnog vremena kao drugima, jer se i tim kolegama trudimo ponuditi benefite kako bi gradili i održali njihovo zadovoljstvo, odnosno radnu angažiranost”, zaključuje naša sugovornica.

Foto: Canva, Degordian


POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ljetni recepti

Brzi, a hranjivi: 4 jednostavna ljetna recepta za vruće dane

Kuhanje ljeti bitno je drugačije od kuhanja tijekom ostatka godine. Ne želimo paliti pećnicu ako nije potrebno, a i općenito nam...
- Advertisment -