Fleksibilno radno vrijeme – ravnoteža ženama danas ispred plaće

Prema LinkedIn-ovom istraživanju, ženama je danas na prvom mjestu ravnoteža privatnog i poslovnog života, a ne visoka plaća i unapređenje kao prije 5-10 godina.

Tijekom siječnja, LinkedIn je proveo istraživanje na 5,300 zaposlenih žena iz 13 zemalja svijeta kako bi utvrdili najvažnije značajke i izazove za ženske karijere danas.

Veći značaj privatnog života

Najzanimljivije saznanje je definitivno činjenica da danas žene smatraju da su uspjele ako imaju dobru ravnotežu privatnog i poslovnog života za razliku od prije 5-10 godina, kada su velika plaća i pozicija bili glavni faktori uspjeha.

Što se promijenilo u zadnjih 5-10 godina? Tehnologija je zavladala nama- neprestano smo online, dostupni i jasnih granica između posla i života nema.  Očito je to utjecalo na mnoge žene da razmisle što su im prioriteti, te 65% njih smatra da bi im fleksibilno radno vrijeme omogućilo veću ravnotežu privatnog i poslovnog života a 85% njih smatra da će to biti važno za karijere žena u budućnosti.

>>Ne zaboravite disati

Korporacije u kojima radiš samo ako si fizički tamo, i to što duže to bolje bez obzira na efikasnost su neizdrživa mjesta za žene. Pred kraj radnog vremena u ženskim glavama nastaje panika, pozivi od kuće su učestali: Kad stižeš? a utrka u uredu se bliži kraju, onaj tko ostane do kraja je pobijedio, onaj tko se prvi digne je gubitnik.

Poduzetništvom do ravnoteže privatnog i poslovnog života

Osim stavljanja ravnoteže na prvo mjesto, značajan fenomen je rast ženskog poduzetništva zadnjih godina što je vjerojatno usko povezano. Puno puta čujem poduzetnike kako pričaju da oni puno rade, nemaju vikenda za razliku od onih koji nisu poduzetnici. Ja sam u 10 godina korporativnog svijeta radila više vikenda nego što nisam. Jako malo ima danas onih koji ne rade puno u korporativnom svijetu. Plus, sigurnosti u korporativnom svijetu više nema.   Žene traže ne da rade manje, nego da rade kad im odgovara tako da na kraju zapravo i više rade ali uz veće zadovoljstvo.

Karijera bez kontrole

Osim nedovoljne ravnoteže, žene su u istraživanju istaknule da nemaju dovoljno prilika za profesionalni razvoj, viziju karijere, mentore i uzore te da su nedovoljno plaćene.

Mislim da su ovo sve pokazatelji nepreuzimanja svoje karijere u svoje ruke već očekivanja da poslodavac plati dodatno obrazovanje i usavršavanje. U trenutnim uvjetima teško da će poslodavci financirati treninge šakom i kapom.  Čak donekle mislim da žene previše inzistiraju na formalnom obrazovanju umjesto da dio vremena posvete  izgradnji mreže kontakata i radu na mekim vještinama. Naravno da je MBA titula itekako poželjna ali ako na tom MBA studiju nismo izgradili mrežu kontakata,  ROI je jako mali.

Potplaćenost je najvećim dijelom uzrokovana nepregovaranjem za sebe te nedovoljnom samopromocijom, dakle mekim vještinama koje se dodatnim treningom može itekako usavršiti. Čak i na našem tržištu već postoje career coachevi koji mogu pomoći kod sagledavanja vlastite karijere, međutim, kod žena dokazano često prevagne torbica umjesto treninga.

>>Budite kao ona koju mrzite na poslu

>>Zašto su žene manje plaćene

Mentori i uzori ženama zaista nedostaju. Na temelju vlastitog iskustva to znam. U 10 godina imala sam prije antiuzore nego uzore u ženama koje su mi bile nadređene. Kad sam konačno dobila ženu koja mi je bila uzor odskočila sam kao na trampolinu:-). LinkedIn preporuča ženama da se pridruže grupama za žene na toj profesionalnoj platformi.  Women in Adria LinkedIn grupa je i bio prvi početak Women in Adria jer sam znajući da postoje pametne žene i da se moraju se povezati pokrenula LinkedIn grupu koja danas ima oko 1000 članica iz cijele regije i jedina je takva grupa u regiji. Stoga, ako niste, pridružite nam se i tamo!

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više