Digitalni marketing: SEO

Ok, složili smo super web stranicu: odličan dizajn, sadržaj kakav ciljana publika želi vidjeti, pregledno i razumljivo.
I sad, naravno, želimo posjetitelje koji će taj naš dobro odrađeni posao vidjeti. Prije nego počnemo razmišljati o načinima promocije web stranice, osigurajmo osnove: SEO.

SEO – Što je to?

SEO je kratica za Search Engine Optimisation i predstavlja niz, ajmo reći pravila, koja će osigurati da algoritmi internet tražilica lociraju i prikažu našu web stranicu. Slijediti SEO pravila je osnova za osiguranje vidljivosti stranice, a što je najbolje, ne mora nas koštati ništa.

Tražilice funkcioniraju na slijedeći način: kada netko upiše pojam u tražilicu, ona pretražuje svoj popis stranica kako bi identificirala i prikazala one koje smatra najrelevantnijima za postavljeni upit, pri čemu se relevantnost određuje na temelju više stotina elemenata.

Kad pričamo o optimizaciji web stranice za tražilice, čuti ćete da se spominje ‘on-page’ i ‘off-page’ optimizacija.

SEO: On-page optimizacija

On-page optimizacija, kao što i sam naziv govori, predstavlja sve ono što možemo učiniti sa sadržajem na samoj stranici. Ima tu dosta stvari, a ja bih kao par bitnih spomenula: keywords (ključne riječi), title tags, meta descriptions i URL (adresa web stranice).

KLJUČNE RIJEČI predstavljaju opis vašeg biznisa. Kad ih definirate, razmislite o riječima koje će potencijalni klijent ukucati u tražilicu kada bude tražio vaš tip usluga ili proizvoda, i osigurajte da te riječi višekratno koristite u sadržaju stranice. Ovo ‘višekratno’ ne znači da se ključna riječ gura u svaku drugu rečenicu. Preporuka je:

 • Staviti ključnu riječ u title tag (vidi dolje objašnjenje)
 • Uključiti ju u meta description (vidi dolje objašnjenje)
 • Staviti ju uočljivo blizu vrha stranice
 • Uključiti ju barem 2-3 puta u sadržaju stranice (može i koji put više, ako je tekst dugačak)

TITLE TAG su naslovi vaših pod-stranica u HTML kodu, koji govore tražilicima, pa onda i potencijalnim posjetiteljima, što je sadržaj te pod-stranice. Par savjeta kad kreirate title tag:

 • Duljina: max 70 znakova, uključujući razmake
 • Ključne riječi: postavite ih na početak title tag-a
 • Ne duplicirati: svaka stranica treba imati različiti title tag
 • Title tag mora odgovarati sadržaju stranice

META DESCRIPTION daje koncizan sažetak sadržaja pod-stranice. Bitan je jer ga tražilice koriste kad prikazuju rezultate potrage. Ukoliko sami ne definirate meta description za svoje pod-stranice, tražilica će sama izabrati dio sadržaja pod-stranice koji će prikazati kod rezultata, što možda neće biti dio teksta koji bi vi htjeli tu pokazati. Ovisno o tome kakav je prikazani sažetak pod-stranice, potencijalni posjetitelj odlučiti će hoće li kliknuti na link za tu stranicu ili neće.

Par savjeta za meta description:

 • Duljina: 150-160 znakova (jer će ih toliko otprilike tražilica prikazati)
 • Uključiti ključne riječi
 • Ne duplicirati: kao i kod title tags, meta description za svaku pod-stranicu treba biti drugačiji
 • Meta description treba vjerno predstaviti sadržaj stranice

 

URL, odnosno adresa web stranice, bitna je iz dva razloga: 1) tražilice ju koriste pri određivanju poretka rezultata pretrage za upisani pojam (znači može utjecati na to hoće li web stranica biti prikazana na prvoj, drugoj… ili 25-oj stranici rezultata pretraživanja), i 2) pokazuju je kod prikaza rezultata, zbog čega može imati utjecaj na to hoće li netko na link za stranicu kliknuti ili neće.

Par savjeta za URL:

 • Treba dati naslutiti koji je sadržaj stranice: stavite se u cipele nekog tko će vidjeti adresu stranice i pokušajte zamisliti što će zaključiti o njenom sadržaju na temelju te adrese
 • Duljina: nije ograničena, ali preporuča se da ne bude predugačka jer je kratke adrese lakše copy-paste-ati, a i biti će kompletno vidljive kod prikaza rezultata pretrage
 • Uključite ključne riječi
 • Izbjegavajte razdijelnike riječi tipa donje crtice (_), plusa (+), razmaka, jer ih ne mogu sve aplikacije ispravno interpretirati; umjesto toga, radije koristite minus (-)

SEO: Off-page optimizacija

Off-page optimizacija u biti predstavlja građenje reputacije naše web stranice pred tražilicama, i tu bih kao jednu od najbitnijih taktika spomenula  ulazne linkove.

PageRank određuje važnost stranice prema broju i kvaliteti ulaznih linkova (link s neke druge stranice na našu). Kvaliteta je ovdje ključna riječ, jer nije svejedno koja web stranica ima postavljen link na našu stranicu, pa nekoliko ‘dobrih’ linkova (sa stranica koje je tražilica ocijenila kao kvalitetne i posjećene) može dati bolji PageRank nego stotinu ‘loših’ (izbjegavajte stranice koje prodaju linkove!)

SEO-zirajte, ali s mjerom

SEO je kompleksno područje, što zbog spomenutog broja elemenata koje algoritmi tražilica koriste kod prikazivanja rezultata pretrage, a što zbog činjenice da se ti algoritmi konstatno unaprijeđuju (čitaj: mijenjaju). Zato u jednom tekstu i ne možemo pokriti cijelo područje, ali ako uspijete primjeniti već i ovo što je navedeno, odradili ste veći dio posla.

I na kraju, malo upozorenje: SEO je bitan, imajte na umu pravila i primjenite ih koliko je moguće, ali ne zaboravite zbog koga ste web stranicu napravili: ne pišite primarno za tražilice, već  za posjetitelje. Nemojte, npr, gomilati ključne riječi gdje pašu i ne pašu, jer sadržaj može posjetitelju izgledati čudno, neprirodno, nejasno, pa i iritirajuće. Trud da budemo optimizirani za tražilice može rezultirati stranicom koju će posjetitelji brzo napuštati, što nam, naravno, nije cilj. Dakle, sve s mjerom, kao i kod svih ostalih stvari u životu 🙂

 

Mia Žilavec je iskusna menadžerica s više od 15 godina radnog iskustva u nizu hrvatskih i multinacionalnih kompanija na području Hrvatske i tržišta Adria regije. Iskustvo koje je gradila radeći za velike kompanije, sada koristi u radu s malim i srednje velikim trvtkama koje su suočene s nedostatkom internih marketing ekspertiza, kvalitetnog proizvoda ili usluge koje kupci nisu prepoznali, nedovoljno učinkovitim investicijama u marketing aktivnosti; tvrtkama koje ne znaju kreirati marketing strategiju koja će im osigurati da na tržištu realiziraju svoj maksimalni potencijal. Prva u Hrvatskoj nudi usluge outsourcinga marketing usluga, više o njenim uslugama na www.virtualni-suradnik.hr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više