Zašto (ne) treba brinuti ako djeca žele postati influenceri?

Kada bismo danas djecu pitali čime bi se htjeli baviti kad odrastu mnogi od njih odgovorili bi – influenceri, youtuberi ili tiktokeri. Ta generacija djece se rodila u digitalno doba, u svijetu društvenih mreža i odrasta s raznim uređajima u rukama pa ovakvi odgovori ne čude, ali što ako još dok su djeca žele postati zvijezde virtualnog svijeta?

Neki novi idoli

Mnogi roditelji danas objavljuju fotografije i videosnimke svoje djece na društvenim mrežama. Različite videozapise i fotografije objavljuju već iz rodilišta, a takav sadržaj na tim je platformama konzumentima vrlo zanimljiv i privlačan. „Klinci“ od malena postaju konzumenti sadržaja na YouTubeu, Instagramu i TikToku gdje pored drugih vrsta sadržaja, mogu gledati svoje vršnjake koji se snimaju u raznim situacijama, imaju vojsku od nekoliko stotina tisuća pa i milijuna pratitelja i pritom su vrlo utjecajni i popularni. Pa kako onda i oni ne bi poželjeli isto?


Pročitajte više: Jedan od najpoznatijih hrvatskih TikTokera savjetuje roditelje; Dario Marčec o opasnostima ove aplikacije


 Tko su kidfluenceri?

Što se tiče odraslih, punoljetnih influencera stvari su vrlo jasne, no što kada se radi o djetetu popularnom na društvenim mrežama ili takozvanom kidfluenceru?

Influenceri svojim vještinama ili talentom te stvaranjem zabavnog i atraktivnog sadržaja privlače mnogobrojnu publiku i oglašivače i od toga dobro zarađuju. Rastom utjecaja društvenih mreža na svakodnevicu raste i broj influencera pa ne iznenađuje da je ovo zanimanje među mladima i djecom sve popularnije.

Mladi na društvenim mrežama mogu pokazati svoje umijeće i talent što može biti dobra odskočna daska za buduću karijeru pa od takvog korištenja društvenih mreža ne treba bježati, no što je s djecom čiji su roditelji počeli objavljivati svoju djecu na društvenim mrežama i počeli od toga zarađivati? Kakav bi to utjecaj moglo imati na djecu i kakve bi to posljedice za njih moglo imati u odrasloj dobi?

Većina utjecajne djece, odnosno, kidfluencera zvijezde društvenih mreža nisu postale svojom voljom. Dok su još mali, djeci je zabavno kad ih snima kamera, a najčešći sadržaj koji stvaraju je vezan za otvaranja kutija s igračkama i recenziranje, snimanje zabavnih vlogova i slično.


Pročitajte više: Maštate o tome da postanete influencerica? Donosimo 4 savjeta uspješne modne blogerice


Zabava ili dječji rad?

Međutim, što kad zabava postane glavni biznis roditelja? Svakodnevna višesatna snimanja su naporna, a sponzori i oglašivači, oni koji to sve zapravo financiraju traže stvaranje novog sadržaja. Tada već možemo govoriti o dječjem radu što ugrožava djetetovo normalno odrastanje, sigurnost i privatnost.

„To je posao kao i svaki drugi. Ima težinu i traži profesionalnost ako se ide u smjeru razvijanja biznisa. Klinci se vide u tome jer je zabavno, izgleda lako, ali kao i svaki drugi posao nije lako. Može dosaditi, stalno traži nešto novo i inovativno, brzo se mijenja.

Isto tako pruža velike mogućnosti kreativnog izražavanja, osobnog rasta i napretka. Zavisno o dobi djeteta i motivaciji, važno je biti uključen i razumjeti što dijete želi, razumjeti zašto. Razgovarati o tome što želi postići time. Nekad je samo pitanje prepoznavanja, biti youtuber je danas kao da ste vozač formule 1 devedesetih ili pjevač Backstreet Boysa. Rjeđe imate u kući ekstrovertiranog kreativca koji treba publiku. Dajte mu publiku i budite uz njega/nju kao moderator koji promišlja kritički.

Što je dijete mlađe, teže će shvatiti ozbiljnost svojih odluka i prezentacije na društvenim mrežama, zato opet ponavljam uključenost roditelja. Naravno da možete takvu ideju u startu odbaciti, ali odbacivali su i naši roditelji ideje „želim kreirati videoigre“, a development je danas jedno od najtraženijih (i najplaćenijih) zanimanja“, objašnjava influencerica i voditeljica marketinga tvrtke Hörmann Hrvatska Margarita Tomić.

Zreli za posao u virtualnom svijetu?

U svijetu je mnogo primjera uspješnih kidfluencera, a za posljedice takvog načina odrastanja pričekajmo njihovo sazrijevanje. Ako se kao odrasla osoba odluči za zanimanje influencera, jasno joj je što svijet društvenih mreža i takav način života donosi, ali djeca nisu svjesna i zrela za posao i rad u virtualnom svijetu pa bi roditelji trebali biti ti koji će ih zaštititi i pomoći da shvate što svijet društvenih mreža za njih nosi.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -