Što učiniti ako naiđete na dijete zaključano u vrućem automobilu?

Nad Hrvatsku su se nadvile paklene vrućine. Živa na termostatu ovih bi dana mogla doći i do 40 Celzijevih stupnjeva. Temperature u automobilima na suncu bit će još i veće. Iz godine u godinu upozorava se da djecu i ljubimce ne ostavljamo u takvim, kipućim automobilima. No što ako naiđete na nekoga zaključanog u takvom automobilu?

Temperature u autu na suncu mogu se popeti i na više od 70 stupnjeva, a kad su temperature visoke, ni otvoreni prozori ne spašavaju stvar. Istraživanje njemačkog ADAC-a pokazalo je da bi dva napola otvorena prozora smanjila zagrijavanje unutrašnjosti za samo dva do tri stupnja u odnosu na slučaj kad su svi prozori zatvoreni.

Uvjerite se u kakvom je stanju dijete

Ako se nađete u situaciji gdje ste primijetili dijete u zaključanom automobilu, kako postupiti?

Ako se djeca unutar automobila ponašaju normalno, odnosno nema znakova da im je loše, moguće je da u automobilu radi klima uređaj. U mnogim novim automobilima klima može raditi i ako je automobil ugašen. To ćete prepoznati po zvuku samog uređaja te po oznaci namještene unutarnje temperature ili aktivnog klima uređaja.

Ako na djetetu vidite da je crveno, iznemoglo i mirno, možete zaključiti da klima uređaj ne radi i da je dijete u opasnosti. Prvo provjerite jesu li vrata automobila zaključana. Ako jesu, odmah nazovite 112 ili 192 i pozovite policiju. Obavezno naglasite da je riječ o hitnom slučaju. Dok ih čekate, ostanite uz automobil i promatrajte dijete.


Pročitajte više: Hrvatska se crveni, vrućine su nesnosne… DHMZ objavio važne preporuke


Možete uzeti stvar u svoje ruke, ali pazite

Ako se situacija jako pogorša prije nego dođu hitne službe, možete i sami intervenirati. Najlakše je razbiti bočno staklo, i pritom pazite da razbijete ono staklo koje je udaljenije od djeteta. Omotajte ruku tkaninom, uzmite kamen ili neki drugi tvrdi, šiljasti predmet i udarite u staklo. Uzmite dijete i odnesite ga u hlad.

Ipak, važno je upozoriti da biste se svojim činom spašavanja mogli naći u problemu. Naime, ovim činom kršite članak 235. Kaznenog zakona koji kaže da “tko ošteti, uništi ili učini neuporabljivom tuđu stvar, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine“.

Ako ste ovim činom stvarno spasili nečiji život, moguće je da će vam sud oprostiti, no ako ste reagirali ishitreno, mogli biste imati velikih problema. I policija je apelirala da samoinicijativno ne radite ništa već da obavijestite njih te će oni onda poduzeti potrebne radnje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -