Hoće li direktiva EU o transparentnosti plaća konačno smanjiti razliku u plaćama?

Najavljena vodeća politika prve žene na čelu izvršne vlasti EU, Ursule von der Leyen, konačno je krenula prema provođenju! Europska komisija, naime, želi ukinuti razlike u platnim listama zbog diskriminacije na temelju spola u EU i u tu svrhu planira predstaviti obvezujuća pravila koja će zapravo osnažiti i potaknuti zaposlenike da traže jednaku plaću. Evo koje bi promjene mogla donijeti direktiva o transparentnosti plaća!

Direktiva EU o transparentnosti plaća

Plan je zaposlenicima dati pristup o plaćama prema vrsti posla i spolu kako bi se osnažili i prisilili poslodavce da isprave neopravdane razlike u plaćama za jednake, odnosno usporedive pozicije.


Pročitajte više: Zašto su pregovori o plaći ženama neugodni i kako konačno prevladati razliku u plaćama!


U nacrtu prijedloga, Komisija iznosi kako razlika u plaćama među spolovima u EU (definirana kao razlika u plaćama prema spolu za iste pozicije, i dalje visoka) iznosi u prosjeku 14,1% te da uvid u plaćanje omogućuje radnicima otkrivanje i dokazivanje moguće diskriminacije na temelju spola.

Trenutno je samo 10 zemalja EU – Austrija, Belgija, Danska, Njemačka, Španjolska, Finska, Francuska, Italija, Portugal i Švedska – usvojilo zakonske okvire o transparentnosti plaća, a još dvije zemlje – Irska i Nizozemska, razmišljaju o usvajanju.


Pročitajte više: Što se krije iza kulisa korporativnih odbora najboljih po rodnim kvotama?


Potrebno je 250 godina da se u potpunosti smanji jaz u plaćama

Učinak provođenja ove politike još nije poznat, no jedan istraživački rad u Danskoj je pokazao da je zakon o transparentnosti plaća iz 2006. godine smanjio jaz u plaćama za 13 posto. Prema trenutnom tempu, procjenjuje se da će trebati više od 250 godina da se u potpunosti smanji jaz u plaćama između muškaraca i žena.

“Još uvijek imamo vrlo veliku razliku u plaći među spolovima”, rekla je Mary Collins, viša koordinatorica za politiku i zagovaranje u Europskom ženskom lobiju, krovnoj organizaciji ženskih udruga. “To moramo riješiti. Transparentnost plaćanja jedan je od koraka naprijed.”

Takvo zakonodavstvo ide u korist oba spola

Tome je dodala da, iako usmjereno na žene, takvo zakonodavstvo doprinosi široj radnoj snazi. “Sustav za određivanje plaće postat će vidljiviji i bit će alat za sve”, rekla je.

Nacrt prijedloga Komisije uključuje brojne obaveze za tvrtke. Svakom zaposleniku će dati pravo da od svog poslodavca zahtijeva informacije o tome kako se njihova plaća uspoređuje s prosječnom razinom plaće radnika drugog spola koji obavljaju isti ili usporediv posao. Osim toga, zabranit će se potencijalnim poslodavcima da pitaju kandidate o trenutnoj zaradi, a tražiteljima posla daje pravo da znaju koliku plaću očekivati od potencijalnog poslodavca.


Pročitajte više: Jednaka plaća muškaraca i žena na pomolu? Prijedlog direktive o jačanju primjene načela jednakosti kroz mjere transparentnosti!


Zemlje EU morat će uspostaviti alate koji klasificiraju vrijednost rada prema kriterijima kao što su vještine, obrazovanje, vrsta zadatka i učinak na poslu. Oni bi zauzvrat trebali pomoći poslodavcima u kreiranju rodno neutralnih sustava određivanja plaća.

Poslodavci u tvrtkama s više od 250 zaposlenih trebat će pružiti detaljne godišnje izvještaje o razlici u plaći među spolovima. Međutim, vlade EU mogu odlučiti centralno prikupljati podatke od poslodavaca kako bi izbjegli preopterećenje izvještavanja o plaćama.

Pokaže li ovaj model razlike u plaćama među spolovima veće od 5% za zaposlenike koji obavljaju iste poslove, poslodavci moraju provesti zajedničku procjenu plaća u suradnji s predstavnicima radnika i ispraviti sve neopravdane razlike.

Zahtjevi za izvješćivanjem

Posumnjaju li zaposlenici da postoji razlika u plaćama među spolovima, prijedlog bi teret dokazivanja prebacio na poslodavce, a ojačala bi i prava na naknadu štete žrtvama diskriminacije na temelju spola.

Sindikati, koji već dugo pozivaju na obvezujuća pravila na ovom području, pozdravili su prijedlog Komisije, ali upozoravaju na moguće “rupe”. Ideja da zemlje EU centralno prikupljaju podatke o plaći, za razliku od poslodavaca koji to čine, s jedne strane daju pravo, a s druge uklanja, smatra Esther Lynch, zamjenica glavnog tajnika Europske unije Konfederacija. Oni također pozivaju na veće ovlasti sindikata da se pogađaju za jednaku plaću.

Poslodavci odbacuju ideju

S druge strane, poslodavci odbacuju ideju da će veća transparentnost riješiti jaz u plaćama među spolovima, za koji tvrde da je “posljedica velikog broja temeljnih uzroka, posebno rodnih stereotipa i segregacije na tržištima rada”, rekao je BusinessEurope, veliki poslovni lobi.

Poslodavci smatraju da izvješće o plaćama mogao biti preveliki teret, a osim toga se opiru ideji prebacivanja tereta dokazivanja na poslodavce, strahujući da bi to moglo rezultirati mnoštvom tužbi.

Također tvrde da diskriminacija na temelju spola nije česta zamjerka zaposlenika, argument koji ženske skupine i sindikati glatko odbacuju i koji smatraju začaranim krugom.

“Rješenje je transparentnost plaćanja jer ženama daje pristup informacijama, mogućnost odlaska na sud… Iako je sve to iza kulisa, doista je teško to provesti”, rekla je Collins iz Europskog ženskog lobija, prenosi Politico.

Foto: Flickr/Franz Johann Morgenbesser, Pexels/Sora Shimazaki

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -