Zašto su pregovori o plaći ženama neugodni i kako konačno prevladati razliku u plaćama!

Zašto sam toliko emotivna? Zašto neke situacije u meni bude bijes? Odakle mi uvjerenja koja imam? Pitanja su to s kojima se svatko od nas jednom susreo, a za koja nije ni čudno da nam je teško pronaći odgovor. Teško je upravo zato što se puno odgovora krije u najranijem djetinjstvu. Tamo možemo pronaći i odgovor na pitanje zašto su ženama pregovori o plaćama neugodni i zašto pristaju na manje.


Pročitajte više: Zahvaljujući ženskoj snazi u Citi grupi, smanjuje se razlika u plaćama!


Poput temelja kuće, naša iskustva iz djetinjstva temelj su na kojem se gradi ostatak našeg života. Ako temelj nije čvrst, ako je ispunjen emocionalnim pukotinama i ranama, uvelike će utjecati na strukturu naših života u odrasloj dobi.

Svatko ima priču kojom ostavljamo djetinjstvo iza sebe – bila to ona o načinu na koji su se naši roditelji uvijek svađali, o tome da je naš brat bio nasilan, da nam je sestra pružala podršku, da je baka bila stijena koja nas je držala stabilnima ili da je škola bila pakao.

Svoju priču, prema Psychology Today, uvijek popunjavamo sjećanjima – o onoj groznoj raspravi kada je otac probio rupu u zidu, o vremenu kada nas je nasilan brat tukao na igralištu, kada nam je ljubazna sestra pomogla pronaći izgubljenu igračku ili sjećanjima o tome kako smo se osjećali usamljeno kada smo u 6. razredu promijenili školu. Ta sjećanja pojačavaju priču, a priča krije mnogo uzroka načina na koji formiramo i održavamo (ako ih održavamo) odnose, načina na koji razmišljamo, na koji se ponašamo i tome slično.

Ukratko – činjenica je da već u djetinjstvu gradimo svoju osobnost, stoga je izrazito bitno čemu smo izloženi i čemu nas okolina uči.

Koliko god predrasude imale određeno pokriće ili temelj, zapitamo li se ikada odakle dolaze? Možda će većina djevojčica između autića i lutkice izabrati lutku, no da ju ne tjeramo da bira ili da ju crtići i svi ostali izvori kojima su djeca izložena ne uče tome, možda bi izabrala i nešto drugo. Pitanje je to koje ulazi u dublju psihologiju, no mnoga su istraživanja pokazala još uvijek prisutnu razliku u plaćama između muškaraca i žena. Prema Psychology Today, i taj se problem krije daleko u našim najranijim danima.

Pregovori o plaćama i razlika u plaćama između muškaraca i žena

Iako je Zakon o jednakoj plaći u SAD-u donesen još 1963. godine, podaci govore da je još uvijek samo slovo na papiru. Dok neki tvrde da je primaran razlog diskriminacija, drugi smatraju da je to pitanje izbora žena o vrsti i količini posla koje rade.

Posljednjih godina populariziralo se svaljivanje krivnje na žene uz tvrdnje da one jednostavno ne mogu ili ne žele pregovarati o svojoj plaći na “agresivan” i samim time, efikasan, način poput muškaraca. Kako bilo, većina istraživanja pokazala je da muškarci u prosjeku postižu daleko bolje ekonomske rezultate od žena u pregovorima.


Pročitajte više: Ove glumice su progovorile o problemu nejednakosti plaća među spolovima!


Istraživanje s Boston Collegea i Sveučilišta New York na potpuno nov način bavi se pitanjem rodnih razlika u pregovaračkoj sposobnosti, postavljajući pitanje koliko bi se rano u djetinjstvu te razlike mogle pojaviti.

U istraživanju je sudjelovalo 240 djece (svi iz područja Bostona) u dobi od 4 do 9 godina. Pregovarački zadatak postavljen djeci bio je relevantan stvarnom pregovoru odraslih. Ako na početku pregovora tražite premalo, vjerojatno ćete dobiti točno ono što ste tražili: nedovoljno. U ovom istraživanju djeca su pregovarala za naljepnice, vrijednoj nagradi većini djece.

Nakon što su djeca odradila prvi dio zadatka i kad su ih ispitivači pohvalili za uspješno obavljen zadatak, uslijedio je drugi dio eksperimenta u kojem su započeli pregovori. Ispitivač je dijete pitao: “Koliko naljepnica mislite da biste trebali dobiti za dovršavanje igre koju ste upravo igrali?”

Djeca pritom nisu imala pojma koliko naljepnica mogu dobiti. Zadatak je bio postavljen tako da kada dijete zatraži dvije naljepnice ili manje, njihov je zahtjev prihvaćen i studija je za njih završena. Kada dijete zatraži više od dvije naljepnice, ispitivač objasni djetetu da ako zatraži previše naljepnica, uopće neće dobiti naljepnice.

Tražite li previše, nećete dobiti ništa?

Ovaj je pristup bio upravo usmjeren stvarnom riziku prisutnom u većini pregovora – tražite li previše, možda nećete dobiti ništa.

Kod najmlađe djece nisu postojali snažniji dokazi o rodnim razlikama u pogledu broja naljepnica koja su djeca zatražila ili kod spremnosti da ustraju u pregovorima.

Kod ponašanja djevojčica pojavio se ponavljajući obrazac ponašanja. Do uzrasta od otprilike 8 godina, zahtjevi za naljepnice djevojčica su se bitno razlikovali ovisno o tome je li ispitivač bio muškarac ili žena. Kad je pitanje postavila žena, starije djevojke tražile su više naljepnica od mlađih. Kad je pitanje postavio muškarac, starije djevojke tražile su znatno manje naljepnica od onih mlađih. Osim toga, starije djevojke su tražile manje naljepnica u odnosu na dječake (oko 3 nasuprot otprilike 5 naljepnica). Pregovori dječaka nisu se razlikovali s obzirom na spol ispitivača.

Nespremnost djevojčica da pregovaraju s muškim ispitivačem u skladu je s istraživanjem koje ispituje pregovaračke obrasce ponašanja kod odraslih žena kada su u pitanju, primjerice, pregovori o plaćama. Jedno je istraživanje također pokazalo kako žene rjeđe pregovaraju s muškarcem nego sa ženom te da su zbog u pregovaranjima s muškarcima nervoznije.

Sve kreće od djetinjstva

Zaključak istraživanja nametnuo je objašnjenje da su djevojčice do 8. godine sebe naučile smatrati osobama nižeg statusa od muškaraca te da njihovi pregovori (ili nedostatak pregovora) odražavaju tu percepciju. Osim toga, postoji mogućnost i da su djevojke naučile o muškarcima na temelju predrasuda da su kompetentniji i moćniji te se u pregovorima s njima osjećaju manje samopouzdano nego kod pregovora sa ženama.


Pročitajte više: Neravnopravnost žena na poslu je prisutna, iako je ne vidimo uvijek!


Želite li pomoći ženama da im bude ugodnije pregovarati s muškarcima, morate početi od najranijih dana. Osvijestite koliko je najranije djetinjstvo značajno razdoblje i neka se vaše dijete formira u osobu kojoj će i muškarci i žene u očima imati jednaka prava. Neka svijet postane ugodnije mjesto i muškarcima i ženama, a puno toga kreće od kuće.

Foto: Pexels/jonathanborba

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -