Diskriminacija na radnom mjestu: Česta pojava o kojoj se premalo priča

Postoji zakon o radu koji štiti zaposlenike i radnike od diskriminacije. Nažalost, takvi se slučajevi svejedno ponekad događaju. Jedan je od prvih koraka prema smanjenju diskriminacije razumijevanje različitih tipova radne diskriminacije. Ljudi nisu niti svjesni koliko zapravo vrsta diskriminacije na radnom mjestu postoji, što znači da je velika mogućnost da ponekad nisu svjesni ni da im se događa, prenosi portal Business Woman Media.


Pročitajte više: Diskriminacija na poslu: Jedna Amerikanka dobila otkaz zbog obilne menstruacije


Diskriminacija na radnom mjestu: 4 uobičajene vrste

Rasna diskriminacija na radnom mjestu

Ako se vaš poslodavac drugačije odnosi prema vama, ne želi vam dati prliku za napredovanje, nudi vam nižu plaću ili otkaz zbog vaše boje kože, to je diskriminacije na radnom mjestu. Slično tome, ako se prema vama postupa drugačije zbog osobnih karakteristika povezanih s vašom rasom ili bojom kože, to također može biti diskriminirajuće i opravdati poduzimanje pravnih radnji.

Diskriminacija prema spolu ili seksualnoj orijentaciji

Vaš spol ili vaša seksualna orijentacija ne bi trebali imati nikakvog utjecaja na vaš radni status ili na vaše napredovanje u karijeri. Zato je i stvoren ovaj zakon, kako bi štitio ljude od ove vrste diskriminacije. Ako vas potencijalni poslodavac odbije zaposliti ili se prema vama odnosi drugačije zbog vašeg spola ili seksualne orijentacije, odvjetnik vam može pomoći da pokrenete sudski postupak protiv takvog poslodavca.


Pročitajte više: Maloljetničke trudnoće i diskriminacija Roma stvaraju probleme u BIH


Odmazda

Postoje slučajevi kada se diskriminacija pokrene nakon određenog događaja, a to je poznato kao „odmazda“. Ako provodite svoja zakonska prava i štitite se njima, a vašem se poslodavcu to ne sviđa, može vas, na primjer, namjerno otpustiti ili zakinuti za buduća napredovanja i promocije. Odmazda se može dogoditi ako podnesete žalbu zbog diskriminacije na radnom mjestu ili nesigurne prakse. Međutim, zakon sprječava poslodavce da to čine pa ne treba prihvatiti situaciju. Ako se vaš poslodavac bavi takvom vrstom odmazde, vrijedi potražiti pravni, legalan savjet.

Dobna diskriminacija

Nije neobično da poslodavci odluče zaposliti ljude na temelju njihove dobi, iako im zakon to brani. Na primjer, ako tvrtka može mlađim radnicima isplaćivati nižu plaću i zato otpusti starije radnike, to je dobna diskriminacija.


Pročitajte više: Razotkrivena šokantna diskriminacija: Činovnica sa SSS-om ima 46% manju plaću od kolege!


Dokazivanje diskriminacije na radnom mjestu

Kao što je i očekivano, kada poslodavac nekoga diskriminira, rijetko je iskren i otvoren u vezi svojih razloga. Rijetko kada će izravno reći: “Otpušteni ste zbog svoje rase” ili “Otpušteni ste zbog svoje seksualne orijentacije”. Iz tog razloga, ponekad vam je možda teško shvatiti jeste li uistinu diskriminirani, no ako sumnjate na to da jeste, važno je potražiti pomoć i savjet, a ne prešutjeti cijelu situaciju.

Uz pomoć odvjetnika punih iskustva, lako ćete utvrditi imate li razloga za pokretanje sudskog postupka protiv svojeg poslodavca i koliku naknadu za to možete dobiti. Poduzimanjem nečega, akcijom, zalažete se općenito protiv diskriminacije na radnom mjestu te pomažete i ostalim zaposlenicima koji prolaze kroz istu situaciju.

Stanite diskriminaciji na put i spriječite ju da se dogodi

Osoba koja je dužna pobrinuti se za diskriminaciju i poduzeti sve potrebne mjere kako bi spriječila nedostatke svojih zaposlenika je poslodavac. U nekim situacijama je čak primoran poduzeti mjere protiv vlastitih zaposlenika kako bi izbjegao diskriminaciju i slične situacije. Čim jedan od zaposlenika prekrši pravila o diskriminaciji, poslodavac je dužan spriječiti diskriminaciju odgovarajućim mjerama. Trebao bi unaprijed postaviti smjernice ponašanja za zaposlenike kako bi potencijalno spriječio dolazak do diskriminacije.

Ako se spol, seksualnost, etnički ili drugi pogrdni stavovi nađu u svakodnevnom poslovnom životu, čak i u obliku šale, poslodavac je to dužan spriječiti. Ako to ne učini, on krši zakon, stoga to treba učiniti jasno. Poslodavac mora svoje zaposlenike uputiti kako da se ponašaju, a ako ga ne poslušaju, u najtežim slučajevima, taj zaposlenik može i dobiti otkaz te istog trenutka biti udaljen s radnog mjesta.

FOTO: Pexels/Mikhail Nilov

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -