Žene u Ukrajini rađaju u podzemnim željeznicama i improviziranim skloništima

Rat u Ukrajini ne jenjava, a osim bombi, odjekuje i plač novorođene djece. Nakon napada Rusije, rodilje su također tražile sigurnost u podzemnim željeznicama, podrumima bolnica i improviziranim skloništima. Ukrajinke kojima se termin poroda bliži, ovih dana proživljavaju pravi pakao. Među njima su i surogat majke.

Djeca rođena usred rada u Ukrajini

Nove majke bile su prisiljene rađati u skloništima koje su improvizirale bolnice u Kijevu. “Majka je rodila blizance jučer u skloništu Kijeva. Novi život u Ukrajini već je počeo”, navodi Oleksandra Zubal u svojoj objavi na Twitteru.

Bilo je i majki koje su morale roditi u podzemnim željeznicama u kojima nisu imale pristup potrebnoj medicinskoj pomoći i osoblju. “Mia je ove noći rođena u stresnom okruženju skloništa tijekom bombardiranja Kijeva. Njezina je majka sretna nakon ovog izazovnog poroda”, podijelila je Hanna Hopko na svojem Twitteru. 23-godišnjakinju u metrou porodio je policajac.


Pročitajte više: Njega mame i bebe nakon poroda


Industrija surogat majčinstva 

Među ženama koje moraju roditi u ratno doba mogle bi biti i surogat majke. Naime, u Ukrajini je visoko razvijena industrija surogat majčinstva jer je Ukrajina jedna od rijetkih zemalja koja dopušta strancima da sklapaju ugovore za ovakav tip majčinstva. Svake godine u Ukrajini, 2000 djece rađa se upravo putem surogat majčinstva, navodi Quartz. Nakon SAD-a, Ukrajina je druga najpopularnija destinacija za strane parove koji trebaju usluge surogat majčinstva.

U prvim danima napada, telefoni klinika za plodnost su neprestano zvonili jer je buduće roditelje zanimalo što se događa s njihovim surogat majkama. Ustanove su u početku ruske invazije prevozile majke prema zapadu Ukrajine, a klinika BioTexCom je u iščekivanju napada i sagradila sklonište kako bi surogat majke i novorođenčeta bili zaštićeni. Sklonište su opremili s gas maskama, hranom, vrećama za spavanje i kolijevkama.


Pročitajte više: Što morate znati o ratu u Ukrajini?


Nove majke bez potrebne skrbi i pomoći

Organizacija koja štiti reproduktivno zdravlje žena, UNFPA, procjenjuje da će u sljedećih nekoliko mjeseci 80 000 žena u Ukrajini morati roditi. Pritom bi mogle biti lišene potrebne zdravstvene skrbi i pomoći. “Za majke će porod umjesto iskustva koji će im promijeniti život biti iskustvo opasno po život.”

Foto: Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -