Što morate znati o ratu u Ukrajini?

U 5 sati ujutro, Ruski predsjednik Vladimir Putin započeo je invaziju s kopna, mora i zraka kako bi demilitarizirao Ukrajinu. U istočnim ukrajinskim gradovima odjekuju eksplozije i proglašeno je ratno stanje. 

Putin je zaprijetio državama koje će se miješati da će “snositi neviđene posljedice”. Kako je dugogodišnja napetost između Rusije i Ukrajine eskalirala u oružani sukob i što to znači za Hrvatsku?

Trenutni konflikt u Ukrajini

Ruski napad započeo je iz anektiranog Krima te se proširio u gradove diljem Ukrajine. Raketnim napadima Rusija je ciljala ukrajinsku vojnu i opću strukturu. Putin onaj napad smatra samoobranom i borbom protiv genocida nad separatistima koji podržavaju Rusiju u Donbasu – istočnoj regiji Ukrajine. 

Prije samo dva dana, Putin je proglasio istočnu ukrajinsku regiju Donbas neovisnom. To industrijsko središte Ukrajine je još od proljeća 2014. središte konflikta između Ukrajine i separatista koje podržava Moskva. Danas je Putin iskoristio dugotrajan sukob u toj regiji kako bi napao Ukrajinu.


Pročitajte više: Hrabra novinarka Rachel Scott napala Putina: ‘Čega se bojite?!’


Ukrajina i NATO 

U pozadini napada je također dugogodišnji konflikt Rusije i SAD-a. Ukrajina se odvojila od Rusije 1991. i pritom započela svoje zbližavanje sa zapadom. Jedan način povezivanja sa zapadom je bio upravo u nastojanju za pridruživanjem NATO savezu, kojeg je ukrajinski predsjednik zahtijevao početkom 2021. Iako je Ukrajina još daleko od članice NATO-a kojeg vodi SAD, taj zahtjev je povećao tenzije između Rusije i Ukrajine. Ulazak Ukrajine u NATO nije u interesu Rusije koja ne podržava ukrajinsku suradnju sa zapadom te je smatra prijetnjom. 

Zbog straha od napada Rusije, članice saveza su prije mjesec dana počele slati vojnu opremu i trupe u Ukrajinu, kao odgovor na gomilanje ruskih snaga blizu granice. Putin je smatrao da je NATO opskrbio Ukrajinu oružjem kojim će napasti Rusiju i tražio i da se obustave svi oblici vojnih vježbi blizu ruske granice.

Što ratno stanje u Ukrajini znači za Hrvatsku? 

Hrvatska je članica NATO saveza koji je već isplanirao da će ona biti dio borbene skupine sa Slovačkom i Mađarskom u slučaju ruskog napada. Večernji.hr navodi da Hrvatska danas mora odlučiti, glasanjem u Saboru, koja postrojba će se uputiti prema Mađarskoj. Osim uključenja hrvatskih postrojbi, moguć je i izbjeglički val civila iz Ukrajine prema drugim europskim državama. Iako će se većina smjestiti u države bliže Ukrajini, dio izbjeglica će prihvatiti i Hrvatska.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -