Bivša investicijska bankarica Neda Zubović Mihaljević danas ima četvero djece i vlastiti biznis u 8 zemalja!

Na konferenciji Mame poduzetnice inspirirala nas je Neda Zubović Mihaljević, mama poduzetnica koja je poduzetnički put odabrala spontano. Danas ima četvero djece i tvrtku Mikroedra d.o.o. čiji je core biznis distribucija premium dječje opreme, i to u u 8 zemalja. Ispričala je svoj poduzetnički put te što je potrebno za uspješno vođenje tvrtke.

Skandinavska dječja oprema kao biznis

“Morate imati očekivanja, ali ako se ne događa sve onako kako ste vi planirali, trebate to prihvatiti kao dio posla. Nismo tu da uspijemo u svakom projektu nego da učimo iz svega što nam se događa”, otkrila je Neda.

Prije poduzetništva, Neda je bila u investicijskom bankarstvu i obožavala je svoj posao. “Bilo je nekad naporno, ali uvijek zabavno.”


Pročitajte više: Ivana Blažoti Mijoč: “Nakon burnouta konačno mi je dijagnosticiran opsesivno-kompulzivni poremećaj!”


Međutim, u jednom trenutku je shvatila da joj posao više nije toliko zanimljiv. Već tada je sa suprugom pokrenula tvrtku Mikroedra d.o.o., i to spontano: “Poslovnu priliku sam vidjela kad sam postala majka i primijetila da većina kvalitetnih i testiranih proizvoda za djecu nije dostupna na našem tržištu.”

U biznis je ušla jer je njezinom sinu bila potrebna autosjedalica, a željela je kvalitetu i sigurnost kakvu imaju skandinavski modeli. Uspjela je pronaći model u Njemačkoj pa ga preko Slovenije dostaviti u Hrvatsku. Kad je isprobala sjedalicu s tolikim oduševljenjem je pričala o proizvodu da su je i prijatelji tražili da je njima nabavi. –  tako se rodila poslovna ideja. “Kontaktirali smo Norvežane, oni su nam rekli da napravimo business plan i možemo postati distributeri. Stavili smo svoju ideju na papir i 2009. krenuli prodavati sjedalice trgovinama. Kasnije smo širili biznis s drugim proizvodima koji su se nama pokazali korisni i čiju kvalitetu smo prepoznali.”

Nekoliko godina nakon osnivanja tvrtke, odlučila je karijeru u bankarskom sektoru u potpunosti zamijeniti radom poduzetništvom: “Biti privatnik nije lako i to sam imala priliku vidjeti tijekom odrastanja kad su moji roditelji vodili privatnu stomatološku kliniku, a i od supruga koji također ima svoju tvrtku. Međutim, u svojem poduzeću imaš priliku utkati vrijednosti za koje se zalažeš i u koje vjeruješ.”

Ako želite biti poduzetnik, vaš cilj treba biti dobit

“Ako se želite baviti poduzetništvom, vaš cilj treba biti dobit. Neka vam cilj bude da od toga živite”, istaknula je Neda. To je posebno važno kad zapošljavate druge jer na kraju dana svi trebaju moći platiti račune.

Osobna realizacija dolazi nakon toga: “Jako je teško baviti se nečim ako ne osjećate da nalazite nešto dobro i pozitivnom u tome.”

dječja oprema
Dječja oprema – Mikroedra

Morate definirati proizvod i znati što želite postići

Važno je krenuti s definicijom proizvoda, što znači da treba napraviti prepoznatljivost proizvoda ili usluge te istaknuti zašto je taj proizvod bolji od drugih. U to ne spada samo proizvod, nego i sustav koji ste postavili u svoju tvrtku.

“Osmislite što vi nudite tržištu, po čemu je to dobro za one koji će koristiti vašu uslugu i onda odredite kriterije kvalitete. Morate znati što radite, koji je krajnji rezultat i što želite postići.”

To su osobni kriteriji i kvalitete po kojima želite funkcionirati. Sustav je važno uspostaviti čak i ako ste jedini zaposlenik jer njega gradite kako bi vaš posao mogao dugoročno funkcionirati.

Kad imate proizvod i sustav onda se morate predstaviti tržištu: “Najbolje bi bilo početi s analizom tržišta, no to ne mora biti kompliciran proces nego se konzultirajte s drugima, pratite konkurenciju i umrežite se. Koristite sve kanale komunikacije do kojih možete doći.”


Pročitajte više: Sedma konferencija “Mame poduzetnice” još jednom pokazala koju snagu imaju majke!


Ništa bez kvalitetnog tima

Ideju je potrebno dijeliti s nekim, ističe Neda, a u tome ključnu ulogu imaju zaposlenici. “Često čujem kad imaš zaposlenike da oni nemaju taj entuzijazam i žar, ali zašto bi i imali, oni imaju svoje želje i interese. Na nama kao poslodavcima je odgovornost predstaviti zaposlenicima zašto to radimo te ih potaknuti da počnu vjerovati u tu ideju. Oni imaju svoje želje i ambicije koje mi moramo ukomponirati u svoju viziju tvrtke.”

Osim financijskim aspektom, zaposlenike treba motivirati i razvojem kako bi ostvarili svoj puni potencijal. “Postoje teorije da će neke tvrtke propasti u narednim godinama jer ne slušaju svoje zaposlenike, ne napreduju na temelju njihovih mogućnosti i inicijativa te one koje ih slušaju i zbog toga će rasti i razvijati se.”

Prihvatite podršku i pomoć

Obiteljski i poslovni život nije jednostavno balansirati ni organizirati, posebno ako imate vlastiti biznis i četvero djece. Potrebna je podrška obitelji, muža, mame, svekrve i prijatelja. “Mi se kao mame često ustručavamo i želimo dokazati da sve možemo same – nemojte to raditi. Prihvatite podršku i pomoć drugih. Svi se trebamo malo opustiti i usuditi raditi stvari koje nisu toliko konvencionalne.”

Dobar uvod u daljnji networking bila je i Nedina završna poruka o tome kako su joj i druge poduzetnice također važna podrška: “Nemojte se bojati drugih žena, uvijek ima konkurencije i kompeticije. Super je što imamo od nekoga učiti i s nekim se natjecati.”

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -