Sedma konferencija “Mame poduzetnice” još jednom pokazala koju snagu imaju majke!

Biti majka je težak posao, biti poduzetnica je također težak posao. Što dobijete kad ste i jedno i drugo? Superženu! Upravo s ciljem umrežavanja, inspiracije i dijeljenje iskustava mama poduzetnica koje grade ili su već ostvarile uspješne biznise održana je sedma konferencija “Mame poduzetnice” u organizaciji mreža poslovnih žena Women in Adria.

Koji pravni oblik biznisa odabrati?

Konferenciju je otvorila računovotkinja Snježana Fember Mateša koja je gošće upoznala s prvim korakom pokretanja biznisa, a to je odabir pravnog oblika. Kroz predavanje je otkrila prednosti i mane paušalnog obrta, ali se dotaknula i pitanja PDV-a te ući u njega ili ne. “Odgovor na pitanje što registrirati ne leži u tome što je jednostavnije osnovati, nego što je vama isplativije kroz duži period”, istaknula je Snježana.

Isto tako, naglasila je kad odabrati dobrovoljni ulazak u sustav PDV-a. “Preporučuju se ako planirate nabavljati dugotrajnu imovinu velikih vrijednosti zbog mogućnosti priznavanja pretporeza kao i onda kad već unaprijed znate da ćete tokom godine prijeći prag i postati obvezni ući u sustav.”

konferencija mame poduzetnice
Konferencija Mame poduzetnice

Nema savršenih uvjeta za pokretanje biznisa, samo je potrebno krenuti

Svoju poduzetničku priču ispričala je serijska poduzetnica Kristina Ercegović koja se dotakla teme ‘jesmo li sami svoje gazde ili robovi svoga posla’. No posebnu je pažnju dala ženskoj perspektivi, istaknuvši jedan svakodnevni problem. “Imamo sindrom ‘tko je veća žrtva’, natječemo se kome je teže”, naglasila je Kristina, no umjesto toga poručuje: “Trebamo brutalno delegirati, a to znači sebi ostaviti što najviše volimo raditi i gdje najviše doprinosimo u firmi, sve ostalo eliminirati, delegirati i outsourceati.”

Kroz razvijanje biznisa razvila je sustav po kojem je moguće izgraditi posao bez da putem doživite burn out. “Važno je otkriti koji je naš talent, naša niša, postaviti dobar sistem, delegirati poslove, razviti sinergiju te tako doći do rezultata.”

Također, potrebno je raskinuti s perfekcionizmom. “Nema savršenih uvjeta za pokretanje biznisa, samo je potrebno krenuti, a usput ćete naučiti sve.”

konferencija mame poduzetnice

Pročitajte više: Upoznajte mame poduzetnice koje poručuju: Možete imati sve


Previše radimo!

Mama poduzetnica, ali i najpoznatija Šminkerica Ivana Blažoti Mijoč svoj je hobi pretvorila u uspješan posao, pokrenula je tvrtku Tester d.o.o. s projektima Tester box i Zorya Beauty. Paralelno stvara sadržaj za svoj YouTube kanal i Instagram s ukupno više od 150.000 pratitelja. S poduzetnicama je podijelila važne poslovne, ali i životne lekcije.

“Doživjela sam burn out nakon što smo isporučili adventske kalendare, posjetila sam psihoterapeutkinju i dijagnosticiran mi je opsesivno kompulzivni poremećaj”, kroz suze je nastavila, “Mislim da je psihičko zdravlje tema o kojoj se treba pričati, mene prate broje tinejdžerice i ako samo jednoj pomognem tako što ću iskreno reći kroz što prolazim, mislim da je to veliki uspjeh.”

konferencija mame poduzetnice

Pročitajte više: 3 važna razloga zbog kojih žene vole biti mame poduzetnice


Na Ivanu se savršeno nadovezala Ana Keglović Horvat koja nam je otkrila zašto je važno naučiti nositi sa stresom i slušati intuiciju. “Mi previše radimo, ali baš ono previše radimo”, istaknula je Ana te opisala kako je i ona imala razdoblja kada je radila 18 sati dnevno, željela imati stotine klijenata jer je smatrala da će veliki broj klijenata donijeti i velike svote novca. No to baš i nije istina.

“Kad sam imala stotinu klijenata, nisam imala značajno više novaca nego sad kad imam dva.” U svemu tome ističe da je ključno rješavati svoje svjesne i nesvjesne probleme. Možda oni nemaju na nas trenutni utjecaj, ali kroz određeno vrijeme mogu se manifestirati kroz različite bolesti.

“Otkad koristim antistres tehnike, tehnike razvoja intuicije, otišla sam s jednog na tri poslovanja, a radim manje nego prije. Tko me dugo zna, zna da mi se i zdravstveno stanje poboljšalo. Bila sam na ‘ivici’ svega i odlučila da ću do jutra biti zdrava”, ispričala je Ana.

konferencija mame poduzetnice
Konferencija Mame poduzetnice

Pročitajte više: Kako mame poduzetnice usklađuju sastanke i djecu?


Poslodavci trebaju osluškivati potrebe zaposlenika

Neda Zubović Mihaljević je majka četvero djeco i poduzetnica, a bavi se distribucijom premium dječje opreme u 8 zemalja u regiji. Svoju karijeru je započela u investicijskom bankarstvu, biznis je pokrenula spontano, nakon rođenja djeteta. Naime, nakon što je rodila tražila je autosjedalicu koja je tada bila dostupna samo u Sloveniji, međutim njezini poznanici su je također željeli za sebe. Uskoro se otvorila prilika da postane distributerka za Hrvatsku te tako krenula u vlastiti biznis.

Kroz stvaranje vlastite tvrtke, shvatila je koja je važnost zaposlenika. “Bitno je da poslodavci osluškuju potrebe zaposlenika te im pomažu ostvariti svoj puni potencijal.”

konferencija mame poduzetnice

Sponzori konferencije su BIPA, Merkur osiguranje, A1, RBA i Intimina. Sana delikatese, Franck i Pauza.hr su osigurali osvježenja tijekom pauza. Sudionice su kući ponijele čak dvije goodie bags, jednu od Bipe, a za drugu su se pobrinuli Borotalco, Avene, Merkur, Sana delikatese, Franck i Aurelia tjestenine.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -