Dobar networking u 3 faze

Dobar networking, odnosno networking koji će vam donijeti najviše koristi je strogo isplanirana aktivnost.
Svaki odlazak na networking event bi trebali podijeliti u sljedeće faze:

Priprema za dobar networking

  • Morate biti sigurni što vam treba, koje industrije, veličina tvrtke vas zanimaju. Mi prilikom prijave tražimo te podatke da vas smjestimo s osobama koje vas interesiraju ukoliko vidimo da si odgovarate. Mnogi daju previše općenite informacije, ili ih ne daju, u tom slučaju mi ne možemo puno napraviti.
  • Popravite svoje profile na društvenim mrežama jer će vas tu ljudi odmah nakon eventa tražiti. Ukoliko vas ne mogu naći, nećete moći nastaviti networking online.
  • Pripremite vizitke, mnogi dođu na networking event bez njih i onda svoje podatke pišu na komadiće papira, jako neprofesionalno.
  • Pripremite svoj “sales pitch”. Naravno da nikako nećete na networking eventu odmah prodavati svoje proizvode i usluge svima koje upoznate ali morate ukratko znati reći čime se bavite.
  • Downlodajte Cardmunch. Jako korisna iPhone aplikacija pomoću koje slikate vizitke i one nakon toga postaju vaši kontakti u telefonu
  • Pregledajte listu sudionika i pripremite plan! Po mogućnosti povežite se na društvenim mrežama još prije eventa.
  • Povedite nekog poznanika na networking event. Ukoliko ste introvertirani, bit će vam lakše kad vam se netko ohrabrujuće osmijehne s drugog kraja dvorane.

Na networking eventu

Nakon što ste se pripremili, bit ćete puno sigurniji kada dođete na event.

Pobrinite se da upoznate osobu koju ste procijenili da vam je najvažnija. Ukoliko ju ne možete pronaći probajte doći do organizatora da vam pomogne. Budući da je networking više davanje nego primanje, potrudite se druge ljude upoznati s nekima koji bi im mogli biti interesantni.

Nakon networking eventa

Nakon eventa povežite se sa osobama koje ste upoznali na društvenim mrežama i nastavite komunikaciju. Ukoliko ste na eventu s nekim našli puno zajedničkog i vidjeli potencijal za suradnju, nastavite u tom smjeru komunikaciju. Ali ako ste tek upoznali svog potencijalnog kupca, nikako nemojte odmah mailom tražiti sastanke, spammati ga svojim ponudama i slično. Nastavite komunikaciju na način da toj osobi ponudite nešto korisno, napravite neku uslugu odnosno da razvijete odnos pun povjerenja iz kojeg onda nastaje prodaja.

Sažetak faza dobrog networkinga u infografici dolje.

3 Phases To Networking Success

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više