Otkud Đokoviću tolika mentalna snaga? Stručnjakinja objasnila kako da ju i mi postignemo

Svoje rekordno 60. polufinale na Grand Slam turnirima izborio je ovog tjedna Novak Đoković i to uvjerljivom pobjedom protiv Danca Holgera Runea od 6:3, 6:4, 6:2. Bio je to njihov šesti međusobni dvoboj te četvrta i najuvjerljivija pobjeda Đokovića, izvještava Gol.hr. No prava drama nije se odigrala na teniskom terenu već kad je meč završio. Đoković se obračunao s publikom i još jednom pokazao svoju mentalnu snagu, nadmoć i nepoljuljanost u kriznim situacijama.

“Laku noć”, poručio je Đoković publici koja ga je izviždala i poručio: “ne možete mi ništa”.

“Čestitam iz dubine duše svim navijačima koji su ostali ovdje, a svima koji su odabrali pokazati nepoštovanje – želim vam laku noć. Na Touru sam više od 20 godina, znam sve trikove. Ljudi ovdje vole tenis, plate kartu, cijene napore igrača. Igrao sam u mnogo neprijateljskijim atmosferama, ne možete mi ništa“, rekao je srpski tenisač koji je trenutno prvi na ATP-ovoj ljestvici, a smatra ga se jednim od najvećih tenisača svih vremena.

Mentalni trening važan jednako kao i fizički

Nije ovo prvi put da popularni tenisač pokazuje iznimnu mentalnu snagu i stabilnost. Teška operacija lakta 2018. godine gotovo ga je koštala karijere, bio je tada 22. na svijetu i mislio je da se nikad neće vratiti. No i tad je pronašao svoj put ka samom teniskom vrhu. Koja je njegova tajna – ta što mentalni trening smatra jednako važnim kao i onaj fizički.

Đoković je još 2013. u knjizi “Serviraj za pobjedu” otkrio da je dio njegovog mentalnog treninga – mindfulness. Kako je objasnio, mindfulness je tehnika koja mu je omogućila da kroz svijest o svojim mislima usmjeri pažnju na svoje ciljeve.

Kako nam mindfulness može pomoći da izgradimo mentalnu snagu objasnila nam je dr. sc. Branka Novosel, mindfulness coachica i vrsna pričačica priča koja je upravo kroz jednu priču objasnila Đokovićevu sposobnost da uzima ono što mu treba, a ne ono što mu se daje.

“Jedan čovjek bio je jako bijesan i pitao je mudraca kako da se riješi tog bijesa i kako da si pomogne, a mudrac mu je rekao: ‘ako ja ovdje sjedim i ti meni donosiš dar, a taj dar je otrov, i ja taj dar ne prihvatim – čiji je to onda otrov? Tvoj – jer ja ga nisam prihvatio. Tako je i tebe razbjesnilo nešto što ti je netko donio i ti si to prihvatio, uzeo, i sad je tvoje. Trebaš, dakle, naučiti koje darove prihvatiti, a koje odbiti i ne preuzeti. Oni će tada ostati kod donositelja”, objašnjava stručnjakinja za mindfulness.

Novak Đoković je postigao upravo to stanje. On tu ljutnju, zviždanje, omalovažavanje nije prihvatio, a “ako ne uzmete, to nije vaše, i nema utjecaja na vas”, dodaje Novosel.

Taj ‘otrov’ koji su Engleski navijači ‘sipali’ na Đokovića njemu, dakle, ne pripada.


Pročitajte više: Pod stresom razmišljamo nagonski. Posegnite za mindfulnessom


Svjesno upravljanje emocijama i mislima

Mindfulness je svjesnost sebe i stvarnosti u svakom trenutku, a omogućuje nam da odaberemo svoj odgovor na bilo koji događaj, a ne da reagiramo nesvjesno. Uz mindfulness uvijek imamo moć odabrati reakciju koja nam najviše služi, najbolju za nas.

Mindfulness nam omogućuje da u svakom trenutku upravljamo svojim emocijama i svojim mislima. Odnosno, da ne dozvolimo da one upravljaju nama. To je mentalna rezilijentnost koja nam omogućuje da bez obzira na to što se događa oko nas, mi u svojem centru imamo mir. To je kao da ste u srcu uragana. Znači sve oko vas se kreće kaos, vrtlog, a u srcu tog uragana je mir”, objašnjava Novosel.

Kaže da upravo taj mir u sebi nosi Novak Đoković. To nije postigao preko noći već je svoju mentalnu snagu razvijao i razvija i danas. Zato je danas ‘nedotaknut’ vanjskim faktorima koji ga nastoje poljuljati.

“Kada imate taj mir, onda oko vas se stvari mogu vrtjeti kako god. On može i pobijediti i izgubiti. Mogu mu i pljeskati, mogu ga izviždati… Jer sve loše, sav onaj metaforički otrov koji njemu donose, zapravo on to ne uzme. I ako ne uzmete, to nije vaše”, dodaje stručnjakinja koja objašnjava da se to postiže mindfulness vježbama.

Ništa bez vježbe

Može se početi s jednostavnim vježbama praćenja svojeg disanja, zatim preći na takozvano ‘skeniranje tijela’ gdje smo zapravo u potrazi za signalima koje nam tijelo šalje. Svaka naša emocija ima mjesto u tijelu pa zato mi znamo da smo ljuti, da smo sretni, da smo zadovoljni ili nezadovoljni – jer nam tijelo šalje signal. A ona emocija koja nije prerađena, ona ostaje u tijelu i liječi se kao, uvjetno rečeno, trauma – pojašnjava stručnjakinja. Tako da osjećaje ne trebamo izbjegavati već ih trebamo proživjeti i ne dozvoliti da se zaustave u tijelu.

Mindfulness je zapravo mentalna higijena. Možemo pročitati 100 knjiga i završiti 100 tečajeva, ali ako ne krenemo 5-10 minuta dnevno vježbati, uzalud nam sve to”, zaključuje.

Kako piše u svojoj knjizi, Đokoviću je vještina mindfulnessa pomogla da mu mozak funkcionira ‘automatski’. Prije mu se događalo da se zaledi svaki put kada napravi grešku, a sada kada ima bljeskove sumnje u sebe, znam kako da se nosi s tim.

“Prestao sam previše razmišljati o tome što bi se moglo dogoditi i oslonio se na svoju fizičku i mentalnu snagu da odigram prave udarce u pravo vrijeme”, izjavio je Đoković jednom prilikom, a ovaj se savjet lako može preslikati sa sporta i u biznis sferu, jer usponi i padovi i kritike i neprijatelji dio su života i karijere, ali trebamo imati dosljedan mentalni pristup koji će nam dati temelje za sve te neizbježne uspone i padove.

Foto: YouTube screenshot / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -