Pod stresom razmišljamo nagonski. Posegnite za mindfulnessom

Raditi u IT industriji može biti iznimno stresno. Tu su pritisci rokova, nepredvidivost i pojava neočekivanih problema koji zahtijevaju hitno rješavanje. Također, tehnologija se brzo mijenja, što znači da IT stručnjaci moraju stalno učiti nove tehnologije i prilagoditi se promjenama. Često su tu i dugotrajni radni sati… Sve to može stvarati stres. Zato smo organizirale Večeru za žene u IT-u.

Bila je to prilika da se žene opuste, neformalno druže, šire mrežu poznanstava i – uče. Branka Novosel predstavila im je mindfulness. To je psihološka praksa koja se temelji na svjesnom usmjeravanju pažnje na trenutačno iskustvo, bez prosuđivanja ili osude. Glavna svrha mindfulnessa je razviti duboku svijest o trenutku, svojim osjećajima, mislima i tijelu, te prihvatiti ih bez suđenja. Ova praksa potiče prisutnost u sadašnjem trenutku i sposobnost suočavanja s različitim situacijama bez da nas preplave stres, tjeskoba ili negativne emocije.

Mindfulness je tu da potaraca destruktivne evolucijske obrasce ponašanja

“Kao što je Žuži Jelinek bila ‘samo jedna obična šnajderica’ tako sam ja samo jedna obična učiteljica. Često sam pijetao koji rano kukuriče i kad sam se krenula baviti mindfulnessom, malo ljudi ga je prepoznalo. Zanimljivo – upravo je IT jedan od sektora koji je najranije otkrio mindfulness“, istaknula je ova trenerica mindfulnessa koja je za ovu metodu saznala u svojim 50-ima.

Novosel je objasnila da ljudski um, kad je pod stresom, reagira po instinktu: bori se ili bježi. Riječ je o takozvanom ‘lizzard brainu’ koji nam je ostao evolucijski, pojasnila je. Dodala je da naš ljudski mozak nije tu da bismo se mi “lijepo osjećali” već se on bavi time da preživimo.

“Mi se stalno budemo bolji. Tako doživimo ‘prekomjerno granatiranje’ i ta naša želja da budemo bolji i da učimo i razvijamo se pređe u nešto što je za nas loše. I obrasci koji su evolucijski urođeni, mogu biti pogubni”.

Baš tako dolazi do toga da smo iznutra nesretni, anksiozni, nezadovoljni – iako izvana imamo “sve”.

“Dobar posao, stan, auto… a iznutra nesretni, anksiozni. Naoko nema ‘objektivnog’ razloga za to, ali zato je tu mindfulness tu. Da potaracamo te automatske obrasce koji nam ne služe”, napomenula je Novosel.


Pročitajte više: Nemate vremena za mindfulness? Upravo vama je najpotrebniji!


Meditacija je i – disanje

Objasnila je da je upravo meditacija tehnika mindfulnessa. I ne treba nam za nju brdo slobodnog vremena već se mindfulness meditacija može primjenjivati i u trenutku – sada i ovdje, čak i najobičnijim disanjem.

“Kako funkcionira? Pomoću meditacije vraćamo pažnju. Vraćamo se na sada i ovdje, primjećujemo svijet oko sebe i biramo najbolju reakciju”, naglasila je.

Novosel je napomenula da naš mozak ili žali radi prošlih stvari ili se brine oko budućnosti, a zapravo trebamo cijeniti svaki dan i trenutak.

“Ako smo kontraproduktivni i destruktivni, tako gubimo dijelove života. Naš život je skup trenutaka od kojih se svaki zove sad. Mindfulness je način da uvijek živimo u trenutku”.

Mindful leadership: jeste li liderica?

Jedna od grana mindfulnessa je i mindful leadership. Lider je svaka osoba koja se smatra odgovornom za pronalaženje potencijala u ljudima i procesima. Lider nije ‘titula’ niti nekakav tečaj. Biti lider znači smatrati se odgovornim, napomenula je Novosel.

“Ako se majka vi ste odgovorni da nađete potencijal u toj djeci: vi ste liderica. Možda niste šefice, načelnice, pročelnice… Ali ako imate lidership ulogu u domu, na radnom mjestu, u zajednici kojima pripadate – odgovorni ste. Liderica ste”.

Postoje i ključne razlike u lidershipu žena i muškaraca, napomenula je Novosel. Tako žene liderice zanimaju ljudi, a muškarce zanimaju stvari.

“Muškarci su evolucijski drugačiji. Brojke, postotci, indikatori – to je njima draže. Gledaju na brojke, a ne ‘kako se osjećaju moje cure u marketingu’. Oni će to staviti na drugo mjesto. Njihov mindset je takav da gledaju na postignuća”, pojasnila je.


Pročitajte više: Branka Novosel na večeri otkrila što čini pravo mindful vođenje


Žene vode snagom bez sile

Baš su zato žene često bolje liderice od muškaraca. One vode na način koji se zove: snaga bez sile.

“Naša snaga je emocionalna inteligencija. Mindfulness je biti uvijek sada i ovdje, otvoreno i kritički. Ne lupamo etiketu nego prihvaćamo stvari onakve kakve jesu. Stavljanjem etiketa je li nešto crno-bijelo, zanemarujemo neku drugu stvarnost. Kada se otvorite za sve te pojavnosti oko vas i da možda nije onako kako mislite onda ćete vidjeti da nije sve samo onako kako vi spoznajete”.

Otvaranjem uma da bude manje kritičan, obogatit ćemo svoje uvide, bit ćemo mudriji, naglasile je.

Kako se vježba mindfulness

Novosel je pojasnila da postoje vođene vježbe mindfulnessa, kroz disanje i vizualizaciju. Postoje i vježbe povećanja svjesnost “sada i ovdje”, u svakodnevnom životu. Tako se možemo pomoću mindfulnessa smanjiti strah ili ga se riješiti.

“Žene na vodećim pozicijama koje prakticiraju mindfulness, kolege i suradnici smatraju autentičnijima, imaju više povjerenja u njih i smatraju ih boljim liderima”, napomenula je Novosel i poručila da ako želimo biti dobar lider moramo prvo znati sami sebe.

Na kraju svog predavanja Novosel je napravila i tri vježbe mindfulnessa pa zaključila:

“Život uvijek nosi nove izazove. Nikada neće sve biti savršeno. No koji god izazov bio, imamo u sebi alate da se s njima borimo. Život nije patnja, ali nije ni savršen. Samo morate pronaći svoju snagu, svoje alate, u sebi pa kroz vježbu i ponavljanje posezati za njima. To je put do istinskog zadovoljstva”.

Sponzori konferencije su Notch, Aircash, Span, Transcom, Njuškalo, Agilcon, Valcon, Combis, Infigo, Factory, Wellness, Barrage, Databox, Bonsai.tech, Debug, Digital Labin, A1, Gloria prirodna kozmetika

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -