Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno – treba steći povjerenje aktera da bi pristali ogoliti svoju dušu pred kamerama. Izdvojile smo pet dokumentarnih filmova s Netflixa koji progovaraju o važnim društvenim pitanjima, propituju autoritete i institucije, a režirale su ih žene.

Četiri žene – jedan muškarac

Nahid Persson Sarvestani je švedsko-iranska redateljica dokumentarnih filmova. Njezini najpoznatiji dokumentarni filmovi su “Prostitucija iza vela”, “Moja majka – perzijska princeza”, “Kraj izgnanstva” i “Posljednji dani života”.

Njazini su dokumentarci usko vezani uz probleme s kojima se susreću žene u Iranu. Nakon što su je vlasti u Iranu uhitile i nakratko zatvorile jer je navodno osramotila svoju domovinu svojim dokumentarcem o dvije prostitutke u Teheranu, dovršila je dokumentarac “Četiri žene – jedan muškarac” pod opasnim uvjetima. Film prikazuje poligamnu obitelj, a prokrijumčaren je iz Irana i konačno montiran u Švedskoj.

Film prikazuje Kuranom odobrenu poligamiju na djelu. Neki će biti užasnuti prikazom ženske sudbine, a drugi će smatrati da Persson prlja Iran senzacionalizirajući nešto što, kako naslovi priznaju, prakticira samo 14 posto stanovništva. Prati se priča muškarca imenom Heda koji već ima četiri supruge (i dvadesetero djece), a želi još jednu ženu, po mogućnosti mladu djevicu.

Usred trogodišnjeg snimanja, Nahid je pritvorena, a snimanje je dovršila njezina kći Setareh.


Pročitajte više: Dokumentarci za cijelu obitelj – ovi su nam se najviše svidjeli


Ja sam Vanessa Guillen

Vanessa Guillen imala je 20 godina kad je pronađena mrtva u bazi američke vojske, ubijena. Njezini ostatci pronađeni su spaljeni i raskomadani. Slučaj je također izazvao poseban bijes žena u vojsci i Latinoamerikanaca, a o tome progovara i dokumentarac “Ja sam Vanessa Guillen”.

Obitelj specijalistice Guillen iznijela je optužbe da je mlada vojnikinja bila seksualno uznemiravana na radnom mjestu, prije nego je ubijena.

Mayra Guillén, Vanessina najstarija sestra, rekla je da prije nego što se njezina sestra pridružila vojsci, nije imala pojma da vojska ima problem sa seksualnim napadima i uznemiravanjem. Ali nakon nestanka i ubojstva njezine sestre, počela je čitati priče žena koje koriste hashtag #IamVanessaGuillen i shvatila je ozbiljnost problema.

Moderno ropstvo

Mislite da je ropstvo odavno stvar prošlosti? Pa, ovaj bi vam dokumentarac mogao promijeniti mišljenje.

Danas u svijetu ima 27 milijuna robova. Nalazimo ih u seksualnoj industriji, kao djecu vojnike, kao neplaćene spremačice, u proizvodnji i kao radnice u trgovini. Svi snosimo određeni dio odgovornosti za ovo, poručuju redatelji ovog iznimno moćnog dokumentarca.


Pročitajte više: Na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs najbolji međunarodni film je Pozni avgust


Žene i ubojica

U svoje središte žene je stavio i dokumentarac “Žene i ubojica”. Ovaj film također je kriminalističke naravi, a nije naglasak stavio na ubojicu, kako to često biva. U fokusu su dvije žene – šefica policije i majka žrtve koje se neumorno trude pronaći i procesuirati serijskog ubojicu Guya Georgesa.

Redateljice Mona Achache i Patricia Tourancheau prenose užasnu sagu o pariškom serijskom ubojici koristeći se samo glasovima žena koje su izravno umiješane u ubojstva, potjeru i konačno suđenje.

Kada je slučaj dospio u javnost 1990-ih, mediji i lokalno stanovništvo prozvali su ubojicu Zvijer iz Bastille, a ovaj bi film mogao samo ponuditi drugačiji, nijansiraniji i jedinstveno ženski pogled na priču.


Pročitajte više: Učenje, inspiracija i odmor u jednom: Poduzetnica preporučuje što gledati na Netflixu


OneTaste: Industrija orgazma

Dokumentarac prati propast seksualne wellness tvrtke osnovane ranih 2000-ih koja je obećavala duhovno prosvjetljenje i zajednicu kroz 15-minutne ženske orgazme. Tvrtka koja je inspirirala ovaj dokumentarac, OneTaste proslavila se podučavajući svoje sljedbenike umijeću “orgazmičke meditacije”, a našla se pod istragom zbog optužbi za prostituciju i trgovinu seksom.

Do 2018. više od 35.000 ljudi sudjelovalo je u događajima koje je organizirala ova kompanija, a više od 16.000 je pohađalo njihove tečajeve i radionice. No, stvari su se počele raspadati nakon što je Bloomberg napisao priču o tvrtki 2018., navodeći da je uprava vršila pritisak na zaposlenike da pohađaju skupe tečajeve i odlaze na retreatove koje si nisu mogli priuštiti.

Neki bivši zaposlenici također su tvrdili da je OneTaste bio “prostitucijski lanac” u kojem se zaposlenicima zapovijedalo da imaju spolne odnose ili izvode “orgazmičku meditaciju” jedni s drugima ili s klijentima. Međutim, nema evidencije o kaznenim prijavama ili tužbama povezanim s tvrtkom. Iz OneTaste su izjavili kako su “svake tvrdnje o zlostavljanju potpuno lažne”.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -