Kako u 6 koraka u svom domu stvoriti oazu bez stresa?

U današnjem vremenu koje je ispunjeno brojni obavezama koje se stalno gomilaju, teško je pronaći ravnotežu. Kako ponekad ne možemo izbjeći stres na poslu, upitali smo Feng Shui savjetnicu Svjetlanu Duić Legčević može li naš dom biti bez stresa.

Povezano: Povratak prirodi misija je Svjetlane Duić Legčević, cvjetne dizajnerice i feng shui savjetnice s američkim iskustvom

Nedostatak kontakta s prirodom dovodi do stresa

Svjetlana je kao Feng Shui savjetnica proputovala svijet i zapazila kako okolina utječe na život ljudi. Zemlje koje su ekonomski zaostale imaju vrlo slične karakteristike. U svakidašnjem životu, okruženju, odijevanju te prehrani prevladava puno zemljanih tonova, previše nereda i prljavštine i jednoličnosti. Monotonija tonova donosi stagnaciju, previše smirujući ambijent ne potiče akciju i razvoj.

“Poseban mir i ravnotežu osjetila sam boraveći u Peruu, ondje se očituje sklad sa prirodom, prehrana im je raznolika i zdrava, odjeća u živim bojama i satkana prirodnim materijalima. Običaji, posao i tradicija daju smiren i uravnotežen život, nasuprot zapadnim zemljama koje su kako oni kažu izgubile kompas”, ispričala je Svjetlana.

Istaknula je kako metropole neprestano bombardiraju informacijama koje mi primamo putem svih 5 osjetila te čine kontraefekt. “Nedostatak kontakta sa prirodom, previše betona i razne rasvjete i reklame previše stimuliraju naš um i hipnotiziraju nas. Naše se mentalno stanje blokira te postajemo otuđeni, nezadovoljni, čini nam se da nemamo vremena ni za što te gubimo energiju”, istaknula je.

Dom bez stresa

Kako do doma bez stresa?

Svi elementi našeg života, dom, posao, način prehrane i rituali pridonose balansiranom načinu života. Svjetlana je otkrila par jednostavnih savjeta koji će vam pomoći stvoriti dom bez stresa.

  1. Riješite se svih nepotrebnih stvari koje ste nagomilali oko sebe. Starih časopisa i knjiga koje ste pročitali, odjeće, slika na zidu koje vas ne čine sretnima i suvenira koji su izgubili značaj. Na taj način ćete procirkulirati energiju i osjećat ćete se bolje.
  2. U spavaćoj sobi koristite smirenije tonove koji potiču na opuštanje, izbacite TV i ostale elektroničke aparate. Materijali trebaju biti meki i podatni, a aroma svijeća s mirisom lavande pružit će potpuno opuštanje. Dnevna soba treba biti vesela sa življim tonovima, ukrašena zdravim biljem. Radna soba i ured trebaju biti u ravnoteži, ne treba biti previše zemljanih tonova niti žarkih. U uredu ne bi smjeli imati previše stvari, naročito osobne prirode jer lako gubimo koncentraciju i fokus.
  3. Vrlo je važno u svoj raspored uvesti vrijeme za sebe, barem pola sata. To može biti ispijanje čaja, čitanje knjige, meditacije ili jednostavno odmaranje u tišini.
  4. Izbacite jednu kavu dnevno, razne stimulanse ili gotove proizvode te uvedite voće, voćne napitke, zeleni čaj, smoothie. Tijelo će vam biti zahvalno.
  5. Ugasite televizor i dajte pažnju onima koje volite. Spriječite otuđenost koju digitalni napredak donosi.
  6. Boravite u prirodi što više, vježbajte i brinite o barem jednoj biljci.

Povezano: 4 načina na koje možete iskoristiti blagodati samoniklog bilja u vašem domu

Članak je pripremljen u suradnji sa Floressa Design.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -