Ovo je 5 najgledanijih hrvatskih filmova u 2023., jeste li ih već pogledali?

Prošla je godina treća najuspješnija godina od osnutka Hrvatskog audiovizualnog centra. Hrvatske je filmove pogledalo više od 278.000 gledatelja. Time se 2023. smjestila odmah iza 2013. koja bilježi 436.074 gledatelja i 2012. s 328.158 gledatelja. U kinima je prikazano ukupno 39 domaćih filmova, od čega je čak 28 premijernih naslova, izvijestio je HAVC. Najgledaniji domaći filmovi 2023. godine nalaze se u nastavku.

Dnevnik Pauline P.

Film redatelja Nevena Hitreca koji se temelji na istoimenoj knjizi tijekom 2023. godine odgledalo je 91.659 gledatelja, što je najviše u prošloj godini. Ovo je film za djecu gdje glavna junakinja Paulina iz kritičke perspektive i uz komične situacije govori o svojim problemima u prijateljstvu, ljubavi i obitelji.

Film možete pogledati i na Netflixu.

Cvrčak i mravica

Na visokom drugom mjestu našao se još jedan film za djecu. Režirao ga je Luka Rukavina, a film broji 80.765 gledatelja prošle godine. Priča prati cvrčka Keta i mravicu Antonetu. Među njima se brzo razvija bliskost, a glavno pitanje je može li Antoneta spasiti cvrčke od zime prije nego što bude prekasno? I ovaj je film dostupan na Netflixu.

Marginalci

Komedija u režiji Ljubomira Kerekeša tijekom 2023. polučila je gledanost od 8481 gledatelja i time se našla na trećem mjestu ove liste. Selo Črevo malo je i marginalno. Njegovi mještani žive bez interesa i cilja, a lokalni primitivni političari oslikavaju veće lidere. I Marginalci su dostupni na Netflixu.


Pročitajte više: Hrvatski filmovi ‘poharali’ Netflix. Pogledajte što se nudi


Smrt djevojčice sa žigicama

Film Gorana Kulenovića prošle godine pogledalo je 8446 gledatelja i time se našao na četvrtom mjestu. Ova kriminalistička drama prati Feru i Mungosa te njihovu istragu ubojstva rumunjske prostitutke na otoku Rabu. Nad njih se nadvija sjena velike pogreške iz mladosti.

Samo kad se smijem

S 7854 gledatelja, film Vanje Juranić zasjeo je na peto mjesto. Radnja prati Tinu koja je u braku i ima dijete. Kada izrazi želju da završi fakultet kojeg je napustila zbog trudnoće, odnos nje i muža kreće se mijenjati. On pokazuje negodovanje, a s vremenom svađe postaju sve veće i nasilnije.

Slijede filmovi “Sedmo nebo” Jasne Nanut, “Escort” Lukasa Nole, “Ljeto kada sam naučila letjeti” Radivoja Andrića, dokumentarac “El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka i na desetom mjestu je “Bazen beskraja” Brandona Cronenberga.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -