Hrvatski filmovi ‘poharali’ Netflix. Pogledajte što se nudi

Na Netflix je stiglo mnoštvo hrvatskih filmova! Počelo je od Dnevnika Pauline P., Marginalaca te Cvrčka i mravice, a sada ih je stiglo još. Hrvatski filmovi na Netflixu dosad su bili rijetkost, a u nastavku vam donosimo pet hrvatskih filmova koje sada možete pogledati na Netflixu.

Svećenikova djeca

Radnja ovog filma iz 2013. godine vrti se oko mladog svećenika koji dolazi na mali dalmatinski otok. U nadi da će povećati natalitet otoka koji lagano izumire, udruži se s lokalnim prodavačem i ljekarnikom s kojima buši kondome pa ih puštaju u prodaju. 

Ovaj je film najgledaniji hrvatski film od osamostaljenja, a režirao ga je jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja Vinko Brešan, čijih se još nekoliko filmova odnedavno može naći na Netflixu.

Koja je ovo država

Također film Vinka Brešana iz 2019. godine politička je satira koja se dotiče teme rata. Radnja prati suicidalnog generala, ministra u Hrvatskoj vladi koji se dragovoljno zatvori u zatvorsku ćeliju i roditelje (Hrvate, Srbe i Bošnjake) koji ukradu ljesove s ostacima pokojnih predsjednika Hrvatske i Srbije.

Time žele prisiliti svoje vlade da napokon pronađu grobove njihove djece koja su poginula u ratu. Film ima brojne komične apsurdne elemente, a sniman je nelinearno, pa se poigrava sa stvarnošću, snovima i fantazijom.


Pročitajte više: Posjetite hrvatske lokacije gdje su se snimale popularne serije i filmovi


Šegrt Hlapić

Odnedavno se na Netflixu može naći i ovaj hrvatski klasik. Film snimljen 2013. godine po popularnoj priči Ivane Brlić Mažuranić na engleskom nosi naziv The Brave Adventures of a Little Shoe.

Postolarski šegrt Hlapić i njegov pas Bundaš kreću na put s mladom cirkusanticom Gitom. Na putu ih čeka mnoštvo iznenadnih pustolovina. U filmu uloge imaju značajna imena hrvatske i regionalne kinematografije poput Ive Gregurevića, Mustafe Nadarevića i Špira Guberine.

Film je u nekoliko prvih dana na Netflixu postao četvrti najgledaniji na toj platformi u Hrvatskoj.

Sonja i bik

Film iz 2012. godine komedija je o dvoje mladih ljudi oprečnih svjetonazora iz različitih sredina za čije je upoznavanje zaslužan – bik. Ante je sin organizatora borbi bikova iz Dalmatinske zagore te lukavi prodavač osiguranja. Sonja je Zagrepčanka koja se bori za životinjska prava. Antin otac stoga kaže da će kompletno ukinuti borbe ako Sonja dođe u Dalmaciju i usudi se stati ispred bika. Sonja i Ante su centralni par, a oko njih odvija se niz satiričnih radnji na račun domaćih medija i institucija.


Pročitajte više: Filmovi o ženskoj slozi idealni za žensko druženje


Narodni heroj Ljiljan Vidić

Radnja ove komedije iz 2015. godine smještena je u Drugom svjetskom ratu. Narodnooslobodilački pokret je pred raspadom, a onda doznaju da NDH organizira talent show “Čimbenik X”. Pobjednik će nastupiti na Poglavnikovom domjenku pred samim Hitlerom i Pavelićem. Partizanima je to jedina preostala nada. U pomoć pozivaju Ljiljana Vidića, mladog seoskog pjesnika. Ljiljan će tako imati priliku upoznati svoje idole Vladimira Nazora i Ivana Gorana Kovačića, pridružiti se partizanskoj četi, susresti s Hrvatskim Intelektualnim Pokretom (HIP), Josipom Brozom Titom i Antom Pavelićem.

Na Netflixu su se, osim navedenih, našli još neki hrvatski filmovi. Primjerice, “Maršal”, “Moj dida je pao s Marsa”, “Ustav Republike Hrvatske”, “Ufuraj se i pukni”, “Nosila je rubac črleni” i “Kauboji”.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -