Donald Trump promijenio retoriku i u svom prvom govoru nahvalio Hillary Clinton

Prema prvim rezultatima američkih predsjedničkih izbora, Donald Trump je pobijedio Hillary Clinton i tako postao 45. američki predsjednik koji će naslijediti Baracka Obamu 20. siječnja iduće godine.

Za pobjedu je potrebno imati 270 elektora, a kako prenosi CNN republikanski kandidat trenutno ima 289.

U svom pobjedničkom govoru koji je održao nakon što je postalo jasno kako postaje američki predsjednik, Trump je nahvalio i svoju protukandidatkinju.

Dugujemo Hillary Clinton zahvalnost za sve što je napravila za ovu zemlju

Da je nepredvidljiv, pokazao je i kroz svoju kampanju, u kojoj je čak i mijenjao stajališta o imigrantima. Iako je za demokratsku kandidatkinju govorio kako ne bi bila dobar vođa jer nije uspjela ni svog muža držati pod kontrolom (pritom misleći na preljub s Monicom Lewinsky), prekidao je u prvoj predsjedničkoj debati (i to čak 25 puta u prvih 26 minuta), sad je promijenio retoriku i u svom je prvom obraćanju javnosti rekao kako se dobro i dugo borila i vodila žestoku kampanju.

Na samom početku govora, rekao je kako ga je Clinton nazvala i čestitala mu na pobjedi, a on je jednako tako i njoj čestitao na kampanji koju je vodila.  „Dugujemo joj zahvalnost za sve što je napravila za ovu zemlju i na njenoj službi. Vrijeme je da se svi ujedinimo, i demokrati i republikanci. Obećajem da ću biti predsjednik svih Amerikanaca“, rekao je Trump i pritom ponudio ruku pomirenja onima koji ga nisu podržali.

Osim toga, istaknuo je kako to nije bila kampanja, već je bio pokret ljudi koji vole ovu zemlju.

Trump je odnio pobjedu u svim ključnim državama, a manji prosvjedi su nakon toga održani u Oaklandu, Los Angelesu, Portlandu i New Yorku.

Brojne svjetske zvijezde koje su podržale Hillary Clinton zbog toga su razočarane i dijele svoje nezadovoljstvo putem društvenih mreža.

Clinton zasad ima 218 eletkora, a njen voditelj kapmanje John Podesta rekao je kako se neće obratiti javnosti sve dok ne dobije službenu objavu rezultata. CNN je naveo kako je razlog njenog poraza to što se Afroamerikanci, Latinoamerikanci te mlađi birači nisu pojavili na biralištima u dovoljnom broju.

Pobjeda Trumpa izazvala je kaos i na svjetskim burzama. Svjetska financijska tržišta su u strmoglavom padu, a cijena zlata raste, piše Telegraph. Tijekom izborne noći, kad je Trump preuzimao vodstvo nekoliko puta se rušila i internetska stranica kanadskog ureda za imigraciju.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više