Poduzetnice su naprosto “oduševljene” idejom o državnom booking portalu

Hrvatska demokratska zajednica je u utorak, predstavljajući svoj predizborni program, izložila ideju o otvaranju državnog booking portala koja je izazvala lavinu reakcija. Pročitajte što o uspostavi web portala, koji bi za samo pet posto provizije privatni domaći smještaj strancima trebao prodavati uspješnije od poznatih svjetskih platformi, misle neke naše članice.

Povezano:

Što će biti s agencijama?

Mikro poduzetnica 2015 godine Elizabeta Planinić i direktorica tvrtke Putuj bolje se pita što će biti s agencijama. “Nemali broj agencija uredno puni obračun, što će biti s njima? Je li turizam samo pokrenuti portal ili sistematiziranje podataka, provjera njihove kvalitete i vjerodostojnosti, plasiranje svijetu putem svih poznatih kanala promocije, vođenje brige o rezervacijama, post prodajna briga… Treba li država, nazovimo je majkom, postati monopolist i konkurent svojoj djeci, pritom misleći na turističke agencije? Je li 5% provizije cijena usluge koju su spremni platiti za edukaciju, servis, marketing stranim klijentima na njihovom domicilnom jeziku? Hrvatska turistička zajednica treba i mora skupiti sve iznajmljivače koji posluju u Hrvatstkoj, te strukturirati registar koji će biti dostupan u cilju promocije. Pustite nas da radimo naš posao, a vi nam omogućite dobre uvjete rada”

Država treba podupirati domaće tvrtke, a ne im konkurirati

“Ideja uspostave državnog booking portala je van konteksta uobičajenih mijena turističke ponude i potražnje. Država treba otvarati mogućnosti i podupirati domaće tvrtke da postignu svoj maksimum kako bi i same bile konkurent booking.comu i sličnima, a ne voditi direktnu utrku s njima. Gdje je naša turistička online konkurentnost, prepoznajemo li moć mnogih start-up-ova koji rade na inozemnim tržištima, digitaliziramo li se sistemski, od svake turističke zajednice pa do samog ministarstva? Ne, jer to treba platiti i zahtijeva push strategiju te konstantan rad, a ne puke reakcije poput jednog projekta zvanog booking portal. Nema štete od takvog projekta, ali pored toliko resursa u ljudima i znanju, mislim da je državni booking portal preplitko rješenje, posebno ne za ovu pandemijsku situaciju”, tvrdi Natalia Krešić Lončar iz tvrtke za marketing i savjetovanje u turizmu Odmor na zadatku.

Državni booking portal osuđen je na propast

Slavica Grkeš, vlasnica agencije Dominium Travel, dodaje da državi nije mjesto u privatnom sektoru. ” Inače država nebi ni prodavala 5 hotela Maestral na vrhunskoj lokaciji u Dubrovniku nego bi ih zadržala i upravljala njima kao što to rade strani investitora u ostalih 5 resorta visoke kategorije u okolici. Ako političari misle da im je web portal odlična ideja za proračun, neka uzmu svoje novce, neka svatko od njih uloži po svojih simboličnih 100 kuna i neka probaju. A ne od našeg novca idu nama izigravati neku konkurenciju. Pozivam ih sve da se odreknu funkcija i dođu k nama u surovi realni sektor i da se tu natječemo, a ne da sa nekakvim polu-idejama, sa kojima idu opravdati višak zaposlenih po HTZ I TZ-ovima idu grlom u jagode. Samo zato što su “iznad”. Projekt je osuđen na propast, pa je bolje da se zaustave dok još nisu spalili naš novac. Ima država stvari koje treba unaprijediti, primjerice ukidanje pečata, taksenih marki, poboljšati pravosuđe, digitalizirati se, uvesti druge smjene po institucijama itd. A oni bi se igrali agencija”.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

bronzer

Odaberite savršeni bronzer za osunčani, ljetni ten

Dio gotovo svačije kozmetičke torbice, bronzer koristimo za dodavanje topline licu. Bilo da mu želite podariti malo 'živosti' i dimenzije nakon...
- Advertisment -