E-komunikacija: Slijedi nam digitalizacija pravosuđa, evo što tvrtke moraju napraviti

Digitalizacija pravosuđa jedan je od dugogodišnjih problema koji se rješavao poprilično polako kroz godine. Tako smo prije koju godinu dobili e-predmet i e-oglasnu ploču, javno dostupne na web pretraživačima. Isti su već uvelike olakšali strankama uvide u svoje predmete, barem u dijelu gdje su mogli otkriti koji sudac vodi njihov predmet, u kojoj je fazi rješavanja taj predmet, u konačnici na oglasnoj ploči pronaći eventualno rješenje ili poziv za svoju tvrtku ili sebe osobno. Međutim, kako Ministarstvo pravosuđa nije radilo previše na upoznavanju i obavještavanju građana i tvrtki s istim, mnogi još uvijek ne znaju za ove mogućnosti. No sad će e-komunikacija moći još dodatno ubrzati sve pravne procese.

Povezano:

Što je e-komunikacija?

Prošle godine uslijedila je još jedna od brojnih izmjena Zakona o parničnom postupku koja se odnosi, između ostalog, na podnošenje pismena sudu i zaprimanja pošte od samog suda, i to izmjenom objavljenom u Narodnim novinama br. 70/2019, koje su stupile na snagu 01. rujna 2019. godine.

Odvjetnici, javni bilježnici, državna odvjetništva već su prilagodili svoja poslovanja e-komunikaciji sa sudovima, a sada se to odnosi i na pravne osobe, s čime bi svi poduzetnici koji su pravne osobe trebali biti upoznati.

Izmjenama i dopunama ZPP-a od prošle godine ostavljen je rok od godinu dana kako bi pravne osobe zatražile potrebne elektroničke vjerodajnice, potpisne certifikate i ostalo od nadležnih institucija (npr. AKD i FINA), a putem svojih komora odnosno nadležnih registara te uspostavile ovu komunikaciju sa sudovima (kako općinskim, tako i županijskim te trgovačkim sudovima). Kao i obično, dosta poduzetnika oslonilo se na činjenicu da se sve pokreće tek nakon što Ministarstvo pravosuđa donese Odluku o ispunjenju uvjeta za elektroničku komunikaciju sa sudovima u RH te Pravilnik o elektroničkoj komunikaciji. Navedena Odluka donesena je tek 20. travnja 2020. godine, nakon donošenja Pravilnika o elektroničkoj komunikaciji objavljenog u Narodnim novinama br. 5/2020 te je nekako, uslijed pandemije koja nas je zadesila, prošla dosta neprimijećeno.

Na taj način mnoge tvrtke nisu pribavile potrebne vjerodajnice niti uspostavile sustav e-komunikacije čime se dovode u opasnost propuštanja rokova, štićenja svojih interesa i prava, zapravo većinu vremena i ne znajući za ovu mogućnost e-komunikacije.

Naravno, kod pokretanja postupaka većina tvrtki angažirat će odvjetnika te će, u tom svakom pojedinačnom slučaju, odvjetnik za njih zaprimati pismena te slati podneske e-komunikacijom, obzirom svi odvjetnici do sada već imaju uspostavljen ovaj sustav komunikacije sa sudovima. Ali i nadalje postoji opasnost da će neko pismeno poslano od suda, dok odvjetnik još nema punomoć u tom postupku, ostati neisporučeno i završiti na oglasnoj ploči suda te će na taj način pravna osoba biti u opasnosti propuštanja zaštite svojih prava i interesa.

Što donose vjerodajnica i potpisani certifikat?

Pribavom valjane vjerodajnice i potpisnog certifikata, tvrtka dobiva pristup informacijskom sustavu eSpis, gdje može detaljno pregledati svoje spis/e koji se vodi/vode kod određenog suda, dok se pismena preuzimaju na isti način prijavom u sustav eSpisa nakon što pristigne obavijest o dostavi u prijavljeni elektronički sandučić (e-mail tvrtke). Nakon primitka e-maila s obavijesti o pismenu, potrebno se ulogirati u sustav u roku ne dužem od 15 dana te preuzeti pismeno. Nakon toga, tvrtka može odlučiti na koji način će voditi određeni postupak – hoće li isto voditi sama putem svog zaposlenika (sukladno odredbama ZPP-a o zastupanju) ili angažirati odvjetnika.

Upravo iz ovog razloga, a kako je sudski registar zapravo registar pravnih osoba, zatraženo je od tvrtki da u roku od tri mjeseca dostave valjanu e-mail adresu koja bi predstavljala adresu za primanje obavijesti u sigurnosnom elektroničkom sandučiću, obzirom na obvezu uključenja u informacijski sustav najkasnije do 1. rujna 2020. godine. Napominjemo da sama dostava e-mail adrese sudskom registru ne predstavlja zahtjev za izdavanje vjerodajnice i potpisnog certifikata za prijavu u informacijski sustav eSpisa, već isključivo adresu na koju se vrši dostava o obavijesti o pismenu u sigurnosnom elektroničkom sandučiću eSpisa.

Hrvatska gospodarska komora na svojim je stranicama objavila priručnik za e-komunikaciju za pravne osobe, odnosno sam postupak pribave potrebnih vjerodajnica, te postupak priključivanja na informacijski sustav, koji se može pronaći na ovdje.

Bitno je napomenuti da i fizičke osobe koje obavljaju određenu gospodarsku djelatnost (obrti, slobodna zanimanja…) mogu zatražiti ovu uslugu, odnosno pribaviti valjanu vjerodajnicu i potpisni certifikat te se prijaviti u sustav putem svojih nadležnih komora, kako bi olakšale primanje pismena. No, za sada njima navedeno nije propisano kao zakonska obveza, kao što je to napravljeno za pravne osobe.

Iz iskustva mog odvjetničkog ureda te razgovora s kolegama, prije dvije godine kada nam je uvedena ova obveza, bili smo dosta skeptični prema istome, no uvođenje e-komunikacije pokazalo se kao velika ušteda vremena. Mora se priznati da nisu svi suci niti svi sudovi u cijelosti usvojili e-komunikaciju, tako da smo i mi tijekom pandemije bili zakinuti za primanje pismena onih sudaca koji  nisu savladali ili nisu željeli vršiti komunikaciju ovim putem. Nevjerojatno, ali istinito, dolaskom godišnjih odmora, naši elektronički pretinci postali su puni pošte (pismena), koja recimo tijekom pandemije nije tako redovito stizala. Očigledan je zaključak da se na e-komunikaciji dosta radilo te u bližoj budućnosti možemo očekivati da će i ovaj model brže komunikacije zaživjeti u cijelosti, kao što je to sada recimo uvid u zemljišne knjige preko web pretraživača, a bez fizičkog odlaska u „gruntovnicu“.

Iako će mnogi na ovaj način komunikacije dosta prigovarati, činjenica je da je digitalizacija neizbježna, a da navedeni sustav zaista olakšava sam rad i potiče tvrtke da se brinu za svoja prava i interese.

Autorica: odvjetnica Svetlana Marohnić

Foto: Privatna arhiva, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Nova albanska Vlada sastoji se od 12 ministrica: Evo tko su...

Nakon održanih izbora krajem travnja i pobjede Socijalističke partije na čelu s Edijem Ramom, uslijedilo je nekoliko mjeseci sastavljanja Vlade. Priča...
- Advertisment -