Rad od kuće pozitivno je utjecao na okoliš? Emisija CO2 u padu

Pandemija korona virusa donijela je mnoge promjene u naše živote. Jedna od njih je i povećan broj onih koji rade od kuće. Mnogima se takav, fleksibilniji način rada svidio zbog brojnih prednosti, a jedna od njih je svakako smanjeno onečišćenje okoliša.

„Zeleni rad“

Uvođenjem mjera poput izbjegavanja velikih okupljanja i društvene i fizičke distance kako ne bi došlo do zaraze korona virusom mnoge su tvrtke, u skladu sa svojim mogućnostima i onim čime se bave, prešle na remote rad. Dio zaposlenih koji radi online nezadovoljan je jer im nedostaju druženja na poslu, previše vremena provode u kući i ne mogu se organizirati i disciplinirati kako bi njihov rad od kuće besprijekorno funkcionirao.

Međutim, mnogima se ovakav način rada poprilično svidio zbog veće fleksibilnosti i toga što ne gube vrijeme u prometnim gužvama, a i više vole raditi u mirnijem okruženju, nego u katkad pretrpanim uredima. Prema pisanju Centerforecotechnology.org, čak 28 posto emisije ugljika u SAD-u stvara se zbog putovanja na posao i prometnih gužvi. Kako navode, prosječan Amerikanac potroši 52 minute svoga vremena u putovanju na posao i s posla, a radom od kuće smanjio bi se broj automobila na cesti te emisija ugljika što doprinosi očuvanju okoliša.


Pročitajte više: Shellova konzultantica poručuje šefovima da se “Pogledaju u ogledalo” u viralnom videu na LinkedInu


Izvor energije je ključ

Ovakav način rada nosi brojne prednosti za okoliš zato što se ne troši toliko papira jer se najveći dio dokumenata razmjenjuje online. Uz to, nema putovanja na posao pa se smanjuje emisija ugljičnog dioksida i štedi se energija. Kate Lister, predsjednica Global Workplace Analytics – konzultantske tvrtke utemeljene na istraživanju posvećene pripremi poslodavaca za budućnost posla, slaže se. “Ne postoji lakši, brži i jeftiniji način za smanjenje emisije ugljika nego smanjenjem dnevnih putovanja. . . Godišnji utjecaj rada na daljinu na pola radnog vremena na okoliš bio bi ekvivalent uklanjanju cijele radne snage u državi New York s cesti”, tvrdi Lister

S druge strane, neka istraživanja pokazuju kako je energetski učinkovitije grijati i hladiti veliku poslovnu zgradu od vlastitog doma, ali važno je napomenuti da je razlika u tome koristi li se za grijanje i hlađenje obnovljivi ili neobnovljivi izvor energije.


Pročitajte više: Rad od kuće ženama je srozao samopouzdanje, problem su propuštene prilike i nemogućnost networkinga na poslu


Prednosti rada od kuće

Bilo kako bilo, ako ne putujete javnim prijevozom, biciklom ili automobilom na neki od hibridnih pogona, definitivno ste doprinijeli okolišu i učinili ga zdravijim jer niste koristili automobil na fosilno gorivo.

Uštedjeti, ali i zaštititi okoliš moguće je i kupnjom rabljenog uredskog namještaja za potrebe rada od kuće. Smjestite radni stol negdje u blizini izvora prirodne svjetlosti kako biste što manje koristili električnu energiju i umjetnu svjetlost što je bolje i za ljudsko zdravlje općenito. Prednost rada od kuće je i mogućnost svakodnevnog kuhanja i pripreme zdravijih obroka. Kupovanjem pripremljene i uglavnom u plastiku zapakirane hrane u trgovinama i restoranima na poslu nije dobro za okoliš, a radom od kuće to je moguće izbjeći.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -