Rad od kuće ženama je srozao samopouzdanje – evo zašto

U posljednje gotovo dvije godine potpuna reorganizacija načina rada ostavila je svoj duboki trag. Osim navikavanja na potpuno drugačije radno okruženje, dolazi i do posljedica koje se tek sad počinju nazirati. Određeni poslodavci nisu bili oduševljeni idejom kućnog ureda, no to je u svoje vrijeme bila jedina opcija. Jedna od posljedica rada od kuće uslijed pandemije je i smanjenje samopouzdanja kod žena, odnosno tako se barem čini na prvi pogled. Je li zapravo problem manjak samopouzdanja ili manjak prilika i nedostatna organizacija, postavit će se kao pravo pitanje.

Nepostojeći networking

Nedostatak ljudskog kontakta i svakodnevnih razgovora koji se više nisu vodili smanjilo je prilike za nova poznanstva te tako i nove poslovne prilike. Biti u pravo vrijeme na pravome mjestu više nije bila opcija kojoj ste se mogli nadati i sve vještine ekstrovertiranosti koje ste stekli ili posjedujete prirodno, pale su u drugi plan.

Jedna članica Woman in Adria, iskusna menadžerica, propuštenu priliku za networking usporedila je s pauzom za pušenje, gdje je nepušačima bilo otežano stvaranje odnosa s kolegama, koji se većinom i grade u neformalnim trenucima na radnom mjestu.

Više nije bilo neophodno zračiti prirodnom karizmom – niti samopouzdanjem – te se rad većinom sveo na obavljanje dužnosti. U takvom obliku radnog okruženja zanemareno je uspostavljanje novih prilika za rast i razvoj kako bi se nadomjestilo ono što je danim okolnostima oduzeto.


Pročitajte više: Politika u uredu nečujno gradi i ruši, a teško je napredovati bez da se uključite u nju!


Manjak prilika – manjak samopouzdanja?

Zaposlene se žene istovremeno nose s brigom za djecu, kućanskim poslovima, povećanim obujmom posla i smanjenim brojem zaposlenih. Posljednje dvije godine predstavile su nove i velike izazove ženama diljem svijeta. 

Online platforma Fairygodboss udružila je snage s Dress for Success kako bi otkrili kako su izazovi protekle dvije godine utjecali na samopouzdanje žena i kako žene razmišljaju o svojoj budućnosti na radnom mjestu. Rezultati ankete koje je provedena među ženama zaposlenim na puno radno vrijeme, pola radnog vremena te nezaposlenima, pokazali su da jedna od dvije žene nije trenutno samouvjerena na poslu, najviše radi financijskih i karijernih problema. Ono u što su žene najviše bile skeptične je to da nisu sigurne u svoje radne odnose i da im nedostaje okruženje podrške, prilike za rast i razvoj te networking, prenosi Forbes. Trećina ispitanih smatra kako bi dobivanje tih mogućnosti pomoglo da se osjećaju samopouzdano u pogledu na karijeru.

Martina Ferenčić, voditeljica marketinga u RASCO-u, naglašava nemogućnost “odlaska s posla” u kućnom uredu, gdje je mutna granica između privatnog i poslovnog. “Nakon inicijalne prilagodbe novoj situaciji, moja iskustva oko rada od kuće su uglavnom pozitivna. Ipak, hibridni ili kombinirani model mi je više odgovarao.
Nisam se osjećala isključeno, ali u varijanti kad sam radila od kuće u kontinuitetu nekoliko mjeseci moj stan je postao moj ured iz kojeg nisam mogla otići. A svi nakon teškog dana imamo potrebu otići iz ureda.”


Pročitajte više: Trikovi kojima možete povećati svoju vidljivost i samopouzdanje u svijetu biznisa


Mogućnosti za rast kao rješenje

Također, rad od kuće smanjio je mogućnosti za rast. Ono što bi pomoglo jest pristup tim mogućnostima koje bi ženama povratile osjećaj sigurnosti u pogledu svoje karijere.

Te mogućnosti za rast mogu doći od poslodavca u obliku profesionalnih tečajeva, tečajeva za razvoj vodstva koji se nude kroz posao, u obliku mentorstva, prilika za izražavanje svog mišljenja, sudjelovanja u odboru ili čak novih poslova. Međutim, čak 89% ispitanih žena reklo je da nisu sigurne u svoj networking, prenosi Forbes.

Networking kao nedostatan alat

Prema istraživanju LinkedIna, žene imaju generalno slabiji network od muškaraca. To ne znači samo da žene imaju manje poslovnih prilika, već i da kompanije imaju manje izglede da pronađu najkvalificiranije kandidate s dostatnim vještinama. Poslodavci su zakinuti za odlične potencijalne kandidate, budući da nemaju priliku doći do njih.

Zapravo, networking je rangiran kao tek peti na popisu stvari za koje su žene rekle da će im pomoći da steknu povjerenje u svoje karijerne izglede, a podaci s LinkedIna otkrili su da je manje vjerojatno da će žene imati jači networking od muškaraca. Žene iz svih država uključenih u istraživanje imaju 14% do 38% manje prilike od muškaraca za snažan network.  


Pročitajte još: 4 tajne uspješnog ženskog networkinga!


Kompleksnost rješenja

Ne postoji jednostavno i jednoznačno rješenje ovog problema. Fairygodboss daje nekoliko praktičnih rješenja koja se mogu sprovesti u nešto konkretnije. Prvi je fokus na networkingu. Fokusiranje u tom smjeru dovodi do povećanja mogućnosti za rast i razvoj. Organiziranje poslovnih okupljanja te poticanje čelnika viših pozicija da prisustvuju osnažit će ženski network.

Idući način je davanje prednosti prekvalifikaciji i dokvalifikaciji. Uz konstantno dinamično mijenjanje poslovnog okruženja, poslodavci moraju pružiti kvalitetno obrazovanje putem inovativnih treninga, izvora i alata koji ih opremaju za budućnost. Posljednji je prijedlog da poslodavci postave konkretne ciljeve za poboljšanje kvalitete i povećanje prilika zaposlenim ženama.

Ivana Uremović, suradnica u Odjelu poslovnog razvoja Zagrebačke burze, komentirala je ovu temu.

„Radim od kuće te sam i dalje sam uključena u sve projekte, čak i one nadolazeće koji će se odvijati kad kolege znaju da ću već biti na porodiljnom dopustu. Imam redovne video sastanke s predsjednicom uprave koji su vezani uz projekte na kojima radimo“, objašnjava Uremović nadodajući da osjećaj zajedništva i uključenosti može pripisati i malom kolektivu. „Ne mogu reći da na neki način nisam uključena ili gubim prilike zbog toga što sam kod kuće“, zaključuje. Ovakva su iskustva pokazatelj da poslodavac može uključiti svoje djelatnice u sve zadatke, čak i uz rad od kuće.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -