3 stvari koje emocionalno inteligentni vođa nikada neće reći zaposlenicima

Svaki emocionalno inteligentni vođa zna koliko su zaposlenici značajni za uspjeh kompanije. Kako biste održali kulturu poslovanja koja podržava vašu viziju, pažljivo birajte riječi koje im upućujete.

Evolucija neuroznanosti dokazala je da riječi koje koristimo i ton kojima je nešto izrečeno utječu na naš mozak i potiču emocije. No svatko se ponekad nađe u situaciji kada ono što kažemo ispadne u potpunosti drugačije od onoga što smo zamislili, a bezazleni komentar ili naš pokušaj pomoći bude shvaćen kao potpuno demotivirajući.

Stoga oprezno birajte riječi koje upućujete svojim zaposlenicima ili kolegama kako biste izbjegli nepotrebnu konfuziju.

U nastavku donosimo tri fraze koje na prvu izgledaju bezazleno, no itekako utječu na motivaciju zaposlenika.

„Možeš ti to i bolje“

Ova vrlo česta fraza koja zvuči kao pokušaj motivacije, zaposlenicima zvuči sasvim suprotno. Može uzrokovati da se osjećaju nekvalificirano za rad koji obavljaju ili čak glupo.

Umjesto toga, možete se referirati na njihove prijašnje uspjehe kako biste izbjegli negativne i nesigurne osjećaje kod svojih zaposlenika.

Povezano: Zašto je emocionalna inteligencija preduvjet poslovnog uspjeha

„Sve je u redu, ne brini oko toga“

Ova rečenica se uglavnom koristi kada se treba brinuti oko nečega. Ako negdje vidite problem recite otvoreno o čemu se radi ili ako stvarno mislite da je sve u redu pokušajte izbaciti „ne brini oko toga“.  Pokušajte  s pitanjima „Kako se vama ovo čini?“, „Kako biste vi riješili ovaj problem?“

„U redu je za sad, kasnije ću popraviti“

Raspored vam je takav da ne znate koji problem ćete prije riješiti i jednostavno nemate vremena ili volje da objašnjavate svojem zaposleniku gdje je pogriješio te kako da to ispravi i najlakši izlaz vam se čini upravo ova fraza.  Pokušajte izdvojiti vremena sad da svoje zaposlenike naučite nečem novom što će vam se svakako isplatiti kasnije. Greške će biti sve manje, a vi ćete imati sve više vremena.

Prije svake rečenice razmislite kako će ona biti prihvaćena. Ohrabrujte svoj tim i podupirite ih jer se samo tada događaju dobre stvari.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Na večeri za žene u znanosti i farma biznisu pričalo se...

U ugodnom ambijentu hotela Westin, pod lusterima u obliku leptira, ugostili smo žene iz znanosti i farma biznisa. Nakon formalnog druženja...
- Advertisment -