Kako živjeti s endometriozom?

Povodom mjeseca osvještavanja i borbe protiv endometrioze, INTIMINA donosi stručne savjete o tome kako se nositi s ovom bolesti. Obilna krvarenja, grčevi, bol u trbuhu, pa čak i kada nemate menstruaciju…Zvuči poznato? Možda se neki simptomi razlikuju u intenzitetu i učestalosti, ali uzrok je isti – u pitanju je endometrioza, bolest koju ima svaka deseta žena, a o kojoj se još uvijek dovoljno ne govori.


Pročitajte više: Zašto smo snažnije dok krvarimo?


U sklopu obilježavanja mjeseca osvještavanja i borbe protiv endometrioze, INTIMINA, brend posvećen ženskom intimnom zdravlju, donosi savjete doktorice Shree Datte o tome što je endometrioza, kako utječe na život žena, kako se dijagnosticira i kako se može liječiti.

Endometrioza

Endometrioza je poremećaj u kojem se tkivo endometrija (tkivo sluznice maternice) može pronaći izvan maternice (u trbušnoj šupljini, jajnicima, itd.). Brojne su teorije koje objašnjavaju zbog čega dolazi do endometrioze, ali nijedna nije uspjela objasniti zašto se stanice “sele” izvan maternice.


Pročitajte više: Kašnjenje menstruacije i mogući razlozi zbog kojih se trebate obratiti liječniku!


Retrogradna teorija menstruacije poznatija kao Sampsonova teorija je najprihvaćenija i objašnjava kako neke stanice za vrijeme menstruacije idu suprotnim putem – ne izlaze kroz rodnicu već idu prema trbušnoj šupljini gdje se usade. Endometrioza se najčešće javlja u organima zdjelice i na membrani trbušne šupljine, a prema istraživanjima svaka deseta žena boluje od ove bolesti.

Kako prepoznati simptome?

Život s endometriozom može biti težak. Postoji mogućnost da nemate simptome i bezbrižno živite ne znajući što se u vama događa. Možda imate bolne menstruacije, nadutost, bol tijekom seksa (dispareunija), bolove u zdjelici i slično i mislite da su to uobičajeni i normalni simptomi menstruacije koji pogađaju skoro svaku ženu barem jednom u životu. No, upravo je to zamka ove bolesti.

Simptomi endometrioze su sve samo ne specifični i zbog toga postoji dosta nedijagnosticiranih slučajeva pa brojne žene pate u tišini. Neke žene imaju blage simptome, ali kod teških slučajeva, žene mogu osjećati snažne bolove između ciklusa, a rjeđe ova bolest može utjecati i na plodnost.

Također je važno napomenuti da jačina boli ne mora odražavati ozbiljnost endometrioze. U potrazi za objašnjenjem Uzrok endometrioze još uvijek nije poznat, a dijagnosticiranje i analiziranje bolesti može biti otežano jer simptome dijeli s brojnim drugim bolestima. Ponekad liječnici ni ne pomisle na endometriozu kao mogućem uzroku simptoma poput bolova u trbuhu i grčeva.

Dr. Shree Datta, ginekologinja i stručnjakinja brenda INTIMINA, objašnjava postupak dijagnoze: “Kao što možete zamisliti, simptomi endometrioze mogu imati značajan utjecaj na vaš život pa nije neuobičajeno da se osjećate potišteno.

Dobit ćete uputnicu za ginekologa koji će provjeriti vaše zdravstveno stanje i napraviti pregled. Možda će vas zatražiti da vodite dnevnik svojih simptoma jer je ponekad teško razlikovati endometriozu od drugih medicinskih stanja.

Također, poslat ćemo vas na ultrazvuk. Kada dobijemo rezultate i potrebne podatke, razmotrit ćemo hoćemo li vam propisati lijekove ili predložiti laparoskopiju (mala operacija pod anestezijom) kako bi se vaša endometrioza dalje istražila ili liječila. Ženama koje pate od težeg slučaja endometrioze ćemo vjerojatno preporučiti magnetsku rezonancu prije razmatranja operacije.”

Liječenje endometrioze

Liječenje Stanja poput endometrioze često su tabu tema u društvu jer žene koje žive s tom bolešću drže je u tajnosti ili čak ni ne znaju koji je uzrok njihove svakodnevne boli. O endometriozi je potrebno razgovarati kako bi žene spoznale da postoji ime za stanje kroz koje prolaze i da postoji lijek. Dr. Shree Data objašnjava nekoliko mogućnosti liječenja endometrioze: “Mogući načini liječenja uključuju lijekove poput kontracepcijskih pilula, Mirena spirale i operacije.

Liječenje djelomično ovisi o vrsti i mjestu gdje se nalazi vaša endometrioza, te kolika je ozbiljnost bolesti. Nekim ženama su dovoljna jednostavna sredstva protiv bolova poput Ibuprofena. Dok nekima pomažu kontracepcijske pilule ili Mirena spirala, drugima će pomoći operacija. Ako se odlučite za kombinaciju kontracepcijskih pilula, preporučujemo metodu “tri ciklusa” (uzimate tri pakiranja pilula bez pauze) s kojom ćete tri mjeseca ostati bez menstruacije.

S vremenom, ova metoda može pomoći u liječenju endometrioze. U slučaju operacije, nastojat će se ukloniti i liječiti sva područja zahvaćena endometriozom. Ovo može biti jednostavna i jednodnevna operacija dok u složenijim slučajevima to može biti i laparotomija (rez bikini linije) i kraći boravak u bolnici.

Zajedno ćemo prodiskutirati sve opcije i odlučiti koja je najbolja za vaš slučaj, ovisno o simptomima i nalazima ultrazvuka. U nekim će slučajevima možda biti potrebna kombinacija različitih vrsti liječenja. Imajte na umu kako to ovisi i o drugim čimbenicima – na primjer, ako pokušavate zatrudnjeti nećemo vam prepisati kontracepcijske pilule ili Mirena spiralu.”

Neke žene će imati koristi od promjene prehrane. “Uz razmatranje medicinskog liječenja, također ćemo provjeriti vašu prehranu jer endometriozu stimulira estrogen tako da je briga o jetri i probavi kroz prehranu od iznimne važnosti. Na primjer, treba jesti što više zelenog povrća i hrane koja djeluje protuupalno.

Smanjenje količine kofeina i alkohola, kao i redovito vježbanje, također mogu biti korisni.”, kaže dr. Shree Datta. Postoji nekoliko vrsti liječenja, a postupak pronalaska odgovarajuće metode može biti težak i kompleksan.

Važan je dobar odnos s liječnikom

Važno je da ostvarite dobar odnos sa svojim liječnikom kako biste slobodno i jasno razgovarali o svojim simptomima i osjećajima. Doktorica Shree Datta savjetuje kako si možete olakšati život s endometriozom: ‘’Uzrok endometrioze još ne znamo, a živjeti s tom bolešću može biti fizički i psihički teško.

Radi se o dugotrajnom stanju i postoje brojni načini liječenja pa je važno da razgovarate s ginekologom na vrijeme. Mnoge žene mogu držati svoje simptome pod kontrolom i voditi normalan život nakon što dobiju potrebno. Zato se ne treba sramiti potražiti savjet i pomoć. Također, postoji puno grupa za podršku, dobrotvornih organizacija i internetskih foruma u kojima možete pronaći pomoć i informacije – endometrioza je česta i zato nemojte misliti da trebate patiti sami”.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -