Kašnjenje menstruacije – Kad se obratiti liječniku?

Prva pomisao na kašnjenje menstruacije gotovo svakoj ženi je trudnoća. No, osim toga, postoje brojni razlozi zbog kojih mjesečnica može kasniti, a zbog kojih je ponekad potrebno otići na pregled kod ginekologa i potražiti liječničku pomoć. Donosimo moguće razloge zbog kojih vam menstruacija kasni ili izostaje, ali i simptome po kojima ćete prepoznati o kojem je problemu riječ.

Kašnjenje menstruacije ponekad je normalno

Tipičan menstrualni ciklus traje od 21 do 35 dana. Izostanak menstruacije naziva se amenoreja, a djevojke koje menstruaciju nisu dobile do 15. godine te žene koje su propustile tri ili više menstruacija zaredom, imaju amenoreju.

Neredovite menstruacije potpuno su normalne kod žena koje su tek nedavno dobile prvu mjesečnicu, kao i kod početka menopauze.

Nekoliko je mogućih uzroka izostanka menstruacije, a to su:

Stres

Stres upravlja hormonima, mijenja dnevnu rutinu, ali i utječe na dio mozga koji je odgovoran za regulaciju menstruacije – na hipotalamus. S vremenom, stres može dovesti do bolesti ili naglog debljanja ili gubitka kilograma. Sve to može utjecati na vaš ciklus.

Sumnjate li da vam menstruacija izostaje zbog stresa, pokušajte vježbati tehnike opuštanja i promijeniti način života. Uvođenje tjelovježbe u vašu dnevnu rutinu može vam pomoći da se vratite na pravi put.


Pročitajte više: Sve što trebate znati o menstrualnom ciklusu!


Pothranjenost i pretilost

Žene koje pate od poremećaja prehrane poput anoreksije ili bulimije, suočavaju se i s izostancima menstruacije. Pothranjenost mijenja način na koji vaše tijelo funkcionira, te se ovulacija zaustavlja.

Liječenje poremećaja prehrane i zdravo debljanje vaš ciklus mogu vratiti u normalu. Sudjelovanje u ekstremnim vježbama poput maratona, također može utjecati na izostajanje menstruacije.

A baš poput niske tjelesne težine, i ona prekomjerna uzrokuje hormonalne promjene. Ako je pretilost uzrok izostanka menstruacije, liječnik će vam preporučiti plan prehrane i vježbanja.

Sindrom policističnih jajnika često uzrokuje kašnjenje menstruacije

Sindrom policističnih jajnika stanje je zbog kojeg vaše tijelo proizvodi više muških hormona, androgena. Kao rezultat ove hormonalne neravnoteže, nastaju ciste na jajnicima, što će ovulaciju učiniti nepravilnom ili će je jednostavno zaustaviti.

Ostali hormoni, poput inzulina, također mogu izbaciti tijelo iz ravnoteže, a zbog inzulinske rezistencije koja je povezana sa sindromom policističnih jajnika. Liječenje ovog stanja usredotočeno je na ublažavanje simptoma te vam liječnik može propisati kontracepcijske pilule ili druge lijekove koji pomažu u regulaciji menstrualnog ciklusa.


Pročitajte više: Liječnica objašnjava što je ovulacija i kako izračunati plodne dane!


Kontracepcijske pilule

Promjene u ciklusu možete doživjeti i kada počnete koristiti ili prekinete korištenje kontracepcijskih pilula koje sadrže hormone – estrogen i progesteron koji sprječavaju jajnike da oslobađaju jajašca. Pritom može proći i do šest mjeseci da se ciklus regulira nakon prekida korištenja kontracepcijskih pilula.

Kronične bolesti dovode do hormonalnog disbalansa

Kronične bolesti poput celijakije ili dijabetesa također utječu na menstrualni ciklus. Promjene razine šećera u krvi povezane su s hormonalnim promjenama, no iako rijetko, loša kontrola dijabetesa može utjecati na izostanak ili kašnjenje menstruacije.

Primjerice, celijakija uzrokuje upalu koja može dovesti do oštećenja tankog crijeva. Prema Healthline, to može spriječiti tijelo da apsorbira ključne hranjive tvari i uzrokovati izostanak ili kašnjenje menstruacije.

Također, štitnjača koja prekomjerno luči hormone, kao i ona koja premalo, uzrokuje kašnjenje ili izostanak menstruacije. Štitnjača regulira metabolizam vašeg organizma, tako da može utjecati i na razinu hormona. Problemi sa štitnjačom obično se rješavaju lijekovima, a nakon liječenja, menstrualni ciklus bi se trebao normalizirati.

Peri-menopauza

Većina žena u menopauzu ulazi u dobi od 45 do 55 godina, a smatra se da su žene koje simptome razviju oko 40. godine ili ranije, u fazi peri-menopauze. To znači da im se zaliha jajašca smanjuje, a kao rezultat će propustiti menstruaciju.


Pročitajte više: Simptomi koje uzrokuje menopauza i kako se nositi s njima!


Kašnjenje menstruacije zbog trudnoće

Vaš prvi tjedan trudnoće temelji se na datumu vaše posljednje menstruacije koja se smatra 1. tjednom trudnoće, čak i ako zapravo još niste bili trudni. Očekivani datum rađanja računa se prema prvom danu posljednje menstruacije. Iz tog razloga, prvih nekoliko tjedana u kojima možda nemate simptome, ulazi u vašu 40-tjednu trudnoću.

Rani simptomi trudnoće su sljedeći:

 • Grčevi
 • Izostanak menstruacije
 • Povišena tjelesna temperatura
 • Umor
 • Pojačani puls
 • Promjene na grudima – trnci, bolovi, rast
 • Promjene raspoloženja
 • Učestalo mokrenje
 • Nadutost i zatvor
 • Jutarnja mučnina i povraćanje
 • Visok krvni tlak i vrtoglavica
 • Osjetljivost na mirise i averzija prema hrani
 • Debljanje
 • Žgaravica
 • Akne

Test za trudnoću najbolje je napraviti do tjedan dana nakon izostanka menstruacije, kako biste dobili najtočniji rezultat. Ne želite li ipak čekati izostanak menstruacije, pričekajte najmanje tjedan ili dva nakon spolnog odnosa.

Foto: Pexels/Polina Zimmerman

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -