Energetska obnova – ‘pokupite’ sredstva i povećajte vrijednost nekretnine

Znate li da je za 2023. godinu osigurano 225 milijuna eura bespovratnih sredstava za energetsku obnovu nekretnina i ugradnju obnovljivih izvora energije?

“Za jesen najavljujemo novi paket poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat ćemo i kupnju energetski učinkovitih vozila. Za ove programe očekuje se veliki interes, a uvjeti za prijavu će biti poznati nakon ljeta,” objavljeno je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. To je samo početak poticaja s obzirom na to da nas čeka još i Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Zašto je energetska obnova važna?

Udobnost stambenog prostora u kojem živite danas rezultat je ulaganja prethodnih godina, a energetska obnova je među ključnim koracima koje možete poduzeti. Kako vaš izgleda ove godine?

“Prozori su bili drveni, loše konstrukcije i propuštali su zapravo i vjetar, a i vlagu i kišu i tako. Mi smo sad ušli iz kategorije E u kategoriju B i automatski je vrijednost stana na tržištu bolja. Projekt energetske obnove nam je pomogao da sada imamo praktički novu zgradu,” tek je jedno od mnogih svjedočanstva koja potvrđuju kako je energetska obnova doista važna.

Što građani dobivaju prijavom i kome se ona preporuča?

(Su)vlasnici obiteljskih kuća mogu ostvariti od 40-80% bespovratnih sredstava za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće (vanjski zidovi, izolacija krova, zamjena vanjske stolarije) te za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (solarni paneli, dizalica topline).

Za višestambenu zgradu je za iste mjere moguće ostvariti od 60% – 80% bespovratnih sredstava.

Energetska obnova putem bespovratnih sredstava idealna je prilika za sve koji planiraju obnoviti vlastitu nekretninu, a financijska računica im je predstavljala izazov. Osim ušteda u režijama, poboljšanja kvalitete života, ne zaboravimo napomenuti da se energetskom obnovom tržišna vrijednost nekretnine povećava za minimalno 15% u odnosu na stanje prije energetske obnove.


Pročitajte više: Koje su prednosti montažne kuće?


Koja dokumentacija je potrebna za prijavu?

Priprema dokumentacije se razlikuje, ovisno prijavljujete li se na energetsku obnovu obiteljske kuće ili višestambene zgrade.

Obiteljska kuća:

 • Uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju (legalizacija),
 • Energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu,
 • Detaljne ponude i troškovnici izvođača radova,
 • Pristanak svih suvlasnika na prijavu,
 • Ostala dokumentacija određena Javnim pozivom.

Višestambena zgrada:

 • Uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju (legalizacija),
 • Energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu,
 • Glavni projekt energetske obnove kojim se dokazuje da će poduzete mjere energetske obnove rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd) od najmanje 50% i najmanje 30% primarne energije (Eprim) u odnosu na stanje prije obnove – važno je za napomenuti da izrada glavnog projekta traje 3 mjeseca tako da je potrebno na vrijeme krenuti s pripremom dokumentacije,
 • Pristanak 51% prema veličini suvlasničkih dijelova,
 • Ostala dokumentacija određena Javnim pozivom.

Pročitajte više: Kako izračunati isplativost ulaganja u nekretnine za najam?


Pruža li energetska obnova još pogodnosti uz uštedu?

Osim uštede u režijama, povećanja tržišne vrijednosti vlastite nekretnine, poboljšanja kvalitete života, tu je i jedna nezaobilazno bitna stavka – očuvanje okoliša. Primjerice, jedna prosječna sunčana elektrana od 5 kW tijekom svoga životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala.

“Dizalice topline za utrošenu električnu energiju daju višestruko veću toplinsku energiju – korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može se dobiti oko 4,5 kW toplinske energije. Također, budući da je riječ o sustavu koji koristi održive izvore energije umjesto fosilnih goriva, govorimo zapravo o proizvodu s kojim korisnik daje izravan doprinos očuvanju okoliša za buduće generacije.“

Autorica: Lina Benović, konzultantica u području energetske obnove i osnivačica Obnovi.hr

Foto: privatna arhiva / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

 1. Mislio sam da su ljudi malo više upoznati sa energetskom efikasnošu i više vode računa o zaštiti životne sredine. Ali i psle tolikom pisanja i govorenja po medijima, izgleda da nije tako. Većini baš briga za to, ne znaju za ove olakšice i ne planiraju ništa da učine kako bi povećali svoju izolaciju u kući. A dovoljno je zameniti staru stolariju

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -