Koje su prednosti montažne kuće?

U zadnje vrijeme jako se često spominju montažne kuće kao nešto novo, bolje i jednostavnije od klasične žargonski zvane „čvrste“ gradnje.

Montažne kuće

Za početak montažne kuće, ili ikakve montažne građevine nisu novost u industriji građevine. Upravo potreba za bržom, jednostavnijom, a time i jeftinijom izvedbom većeg broja stanova, prilikom svake stambene krize u povijesti nastala je industrijalizacija gradnje putem prefabriciranja pojedinih konstruktivnih elemenata zgrada da bi se kasnije ti isti na samom gradilištu sklapali, slagali i povezivali u gotovu cjelinu.


Pročitajte više: Bez ovih dokumenata ne kupujte nekretnine!


Ovisnost o materijalu

Montažna gradnja u velikoj mjeri ovisi o materijalu od kojega se gradi. Materijali kao što su drvo i čelik su povoljniji za montažnu gradnju dok su recimo kamen, opeka, a katkad i beton, pogodniji za tradicionalni način ugrađivanja.

Prednost montažne gradnje je minimalizacija rada na samom gradilištu pa je time izgradnja montažne kuće za klijenta možda posao od par tjedana jer se većina elemenata već tvornički odradi paralelno s ishođenjem dokumentacije za dozvolu.

Preciznost i kvaliteta

Preciznost i kvaliteta su također prednost jer se elementi proizvode u tvornici, pod kontroliranim uvjetima, bez utjecaja vremenskih i ostalih gradilišnih problema.


Pročitajte više: Arhitektica savjetuje kako odabrati kuće i stanove sigurne od potresa!


Pojedini proizvođači montažnih kuća nude kataloški već pretprojektirane kuće, koje možete odabrati i ne razbijati glavu s cjelokupnim procesom projektiranja, također ako se takva kuća kupuje često je riješena i kompletna projektna dokumentacija.

Treba napomenuti da nevezano za same montažne elemente, prije svega treba napraviti iskope i temelje, te na to obratiti pažnju jer to je element klasične gradnje koji se zadržava i tijekom gradnje montažne kuće. A ako bi investitor htio podrum, i taj dio je klasičan, armirano betonski. Taj dio može obaviti bilo koji izvođač, ne nužno sam izvođač kuće, no svakako prema projektu.

Odabir modela i broja

Poprilično kao kupovina konfekcijske odjeće, odaberete model i broj koji zadovoljava vaše potrebe. I tu je ustvari najveća prednost montažne kuće, ako želite konfekciju.
Ono što se javlja kao problem, ako to tako možemo nazvati, je mijenjanje projekta. Ako želite projektiranu montažnu kuću po sebi, onda cijena više nije faktor koji je presudan jer je to kuća koja se projektira samo za vas. No još uvijek je prednost u samoj gradilišnoj izvedbi.


Pročitajte više: Četiri osnovne stvari koje morate provjeriti prije kupnje nekretnine


Ako želite kuću velikih raspona, konzola, neobičnijih oblika, dizajnersku, vanserijsku, onda je za vas ipak klasična gradnja kojom možete postići sve željene prostorne elemente, i koja će se projektirati i raditi baš po vašem guštu.

Tu možete puno više utjecati na projekt, jer je isključivo vaš, a i tijekom gradnje je moguće ponešto promijeniti, uz paralelno ishođenje izmjena i dopuna građevinske dozvole. Za one nesigurne ili neodlučne, bolja varijanta je klasična gradnja.

Autor: arhitektica Romana Lasan, Laboratorij Design

Foto: Privatna arhiva, Pixabay/Giovanni_cg

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -