Energetsko siromaštvo iz ženske perspektive

Cijene energenata niz godina su u porastu, a ruska agresija na Ukrajinu dodatno je pridonijela energetskoj krizi, što je dovelo do najviše stope inflacije u posljednjih nekoliko desetljeća.

Energetsko siromaštvo postaje značajan problem u mnogim dijelovima Europe, budući da se brojna kućanstva bore s podmirivanjem sve većih troškova energije. Prema istraživanju Eurobarometra, rastući troškovi života najveća su briga za 91 posto hrvatskih građana.

Energetskom siromaštvu izloženije žene

Energetsko siromaštvo je, prema definiciji Europske komisije, situacija u kojoj kućanstvo nema pristup temeljnim energetskim uslugama, a neki od pokazatelja su nemogućnost podmirivanja mjesečnih računa za energiju i adekvatnog zagrijavanja doma. Riziku od energetskog siromaštva u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji, izloženije su žene s obzirom da primaju niže plaće i mirovine od muškaraca.

Slijedom navedenog, te povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s portalom ZGRADOnačelnik.hr organizira konferenciju Nevidljivo lice energetskog siromaštva – ženska perspektiva. 

Konferencija će se održati u ponedjeljak, 6. ožujka 2023. s početkom u 10 sati, uživo u konferencijskoj dvorani Kuće Europe, Augusta Cesarca 4-6, Zagreb. Te online putem Facebook LIVE Europskog parlamenta.

Konferencija je besplatna za sve zainteresirane, uz obaveznu prijavu za sudjelovanje uživo. Prijava za sudjelovanje online nije potrebna, no možete se prijaviti kako poslali podsjetnik i kasnije zaključke s konferencije.


Pročitajte više: Režijski troškovi i dalje će rasti. Pitale smo iskusne CFO-ovke kako se nose s njima


Rezolucija za zaštitu žena

Podsjećamo, aktualna kriza troškova života ima nerazmjeran učinak na određene demografske skupine, poglavito žene. Stoga je Europski parlament odlučio da krovna tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana žena budu rodni aspekti energetskog siromaštva. 

Europski parlament 2022. godine donio je rezoluciju kojom poziva EU i države članice da zaštite žene koje žive u energetskom siromaštvu pružanjem pravovremenog i koordiniranog odgovora te da se kućanstvima s niskim dohotkom, a posebno starijim ženama i samohranim majkama, mora zajamčiti pristup cjenovno pristupačnim komunalnim uslugama.

Tijekom proteklih godina, Europska unija poduzela je niz koraka u cilju ublažavanja energetskog siromaštva, kako bi Europljani imali na raspolaganju cjenovno pristupačnu i pouzdanu energiju.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -