Režijski troškovi i dalje će rasti. Pitale smo iskusne CFO-ovke kako se nose s njima

U drugoj polovici godine režijski troškovi su porasli kako za privatne, tako i za poslovne subjekte. Osim što su namirnice već osjetno poskupile, s dolaskom hladnijih dana očekuju nas i već najavljena poskupljenja plina i struje. Mnogi očekuju ‘smrzavanje’ u hladnijim danima. Situacija je još gore za poduzetnike kojima se struja naplaćuje po drugačijoj tarifi nego građanima, te je skuplja.

Profitabilnost poslovanja ovisna je o cijeni energenata

Posebno je to problematično za male tvrtke koje će se zbog svoje zarade teže nositi s povećanim režijama, no velike tvrtke i dionička društva također su u velikom problemu. Postavlja se pitanje – što sad? Hoće li cijene rasti ili će tvrtke naći drugi način da se nose s novim troškovima?

“Svako poskupljenje energenata negativno utječe na konkurentnost gospodarstva kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima. Farmaceutska industrija pogođena je između ostalog, kao i sve druge, povećanjem cijene energenata, što se naravno odražava i na porast cijene naših režijskih troškova,” pojasnila je Nikolina Dizdar-Čehulić, CFO Plive.

“Za razliku od brojnih drugih industrija mi ne možemo povećane troškove kompenzirati ni djelomičnim povećanjem cijena gotovih proizvoda jer su one regulirane od strane Hrvatske agencije za lijekove.”

Situacija u farmaceutskoj industriji stoga je vrlo specifična, a djelatnici Plive kontinuirano prate situaciju na tržištu energenata kako bi mogli predvidjeti mogući utjecaj najavljenih poskupljenja na poslovanje.

Mesna industrija funkcionira nešto drugačije, te je osjetljivija na promjene cijena i dostupnosti energenata.

“Poslovanje i profitabilnost mesne industrije u velikoj mjeri ovise o brojnim vanjskim faktorima na koje nije moguće utjecati. Jedan od njih je svakako kretanje cijena energenata čiji rast posljedično prati i porast svih ostalih troškova,” objasnila nam je Irena Jendriš, članice Uprave PIK Vrbovca.

Dodala je kako je u uvjetima rasta cijena energenata iznimno važno neprekidno kontrolirati troškove, pravilno ih alocirati i što kvalitetnije njima upravljati.


Pročitajte više: Poskupljenje je udarac na mnoge tvrtke! Evo kako gotovo bezbolno podići cijene svojih usluga


Brigom za okoliš do nižih režijskih troškova

“U periodu koji je pred nama još ćemo se jače fokusirati na kvalitetnije upravljanje troškovima,” otkrila nam je Mirjam Marasović Ćurčić, izvršna direktorica financija i razvoja poslovanja za Jamnicu plus. “Fokusirali smo se i na smanjenje troškova kroz različite inicijative. Optimizirali smo troškove kroz automatizaciju i digitalizaciju poslovnih procesa, posebno u proizvodnji i logistici, izdvojili smo aktivnosti koje nisu naš primarni biznis, a kako bismo smanjili potrošnju energije uveli smo LED rasvjetu, a u narednom periodu planiramo postaviti i solarne panele.”

Jamnica plus nije jedina tvrtka koja se okreće obnovljivim izvorima energije. Naprotiv.

“Zahvaljujući ulaganjima u održive izvore energije u posljednjih smo nekoliko godina troškove energenata uspjeli održati na stabilnoj razini,” rekla nam je Dizdar-Čehulić. “Primjerice, u suradnji s jednim od naših partnera planirana je izgradnja solarne elektrane na našoj lokaciji u Savskom Marofu, koja će pokriti 28% ukupnih potreba naših pogona za električnom energijom te značajno smanjiti emisiju CO2.”

Pliva inače već godinama pazi na korištenje energije iz obnovljivih izvora, te su i dobitnici certifikata „ZelEn.“ Brigom za okoliš paralelno štede i na režijskim troškovima, što bi mogao postati novi način štednje.

Isto su shvatili i u PIK-u, stoga su usmjereni na tranziciju s tradicionalnih na obnovljive izvore energije. Jendriš smatra kako je prijelaz na obnovljive izvore energije najbolji način za očuvanje održivog poslovanja i zaštitu okoliša.

“Premda je riječ o investicijskom i vremenski zahtjevnom procesu, PIK Vrbovec aktivno radi na pripremi projekata provedbe tranzicije,” dodala je. Prelazak na obnovljive izvore energije financijski je i vremenski trošak, no uštede i dobrobit za okoliš u konačnici ovakvu opciju čine isplativom.

U Plivi ne očekuju probleme pri proizvodnji i poslovanju. Pažljivim praćenjem situacije upravo nastoje spriječiti da krajnji korisnik ostane zakinut.


Pročitajte više: Što rast cijena goriva znači za građane?


Je li se moguće pripremiti za poskupljenja?

“Jamnica plus je još 2021. godine počela raditi na preduvjetima koji su nam omogućili da možemo brže i efikasnije reagirati u slučaju većih poremećaja na tržištu,” pojasnila je Marasović Ćurčić.

Kad je krenula COVID pandemija, u Jamnici plus su shvatili koliko je poslovanje ranjivo na nepredvidljive situacije, te koliko je važno biti fleksibilan. To su odmah uključili u svoje poslovanje s namjerom da omoguće bržu reakciju u slučaju velikih tržišnih promjena. Posebno se to odnosi na poremećaje koji pogađaju kompletno gospodarstvo.

Tvrtke su tijekom pandemije doista i bile suočene s drugačijim načinom poslovanja. To šok koji dolazi s poskupljenjima čini nešto blažim, no ništa manje problematičnim.

“Svoje ćemo aktivnosti nastaviti planirati u skladu sa situacijom te ćemo kao i dosada biti usmjereni i posvećeni održavanju proizvodnje, opskrbe i distribucije,” zaključuje Dizdar-Čehulić.

Iz svega se čini da je budućnost štednje u obnovljivim izvorima energije. Kako će se situacija dalje razvijati – vidjet ćemo.

Foto: Canva / Nikolina Dizdar-Čehulić, privatna arhiva / Irena Jendriš, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -