ESIF zajmovi konačno opet kreću nakon više od godinu dana, evo koji iznosi su na raspolaganju

Nakon dugih godinu dana neaktivnosti, zajmovi Europskih strukturnih investicijskih fondova ponovo su otvoreni i aktivni. Obustava je nastupila 31.7.2020. godine, zbog čega se smatra da su mnoge ideje stavljene na čekanje, no nema razloga plakati nad prolivenim mlijekom! „Iskoristite ovo vrijeme da se još bolje pripremite da bi se kasnije proces odvio brže,“ ističe Ana-Marija Špicnagel Ćurko, konzultantica pri IPS-u, konzultantskoj tvrtki specijaliziranoj za Europske fondove u području poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Mali zajmovi su primamljiviji od mikro

Radi se o zajmovima koji su izuzetno važni mikro i malim proizvođačima i poljoprivrednicima, a posebice mali zajmovi. Dok mikro zajmovi donose iznos do maksimalno 25.000 eura, mali zajmovi dosežu visokih 100.000 i predstavljaju priliku za ozbiljniju investiciju. Namijenjeni su osnovnim i obrtnim troškovima, pri čemu se osnovni odnose na troškove osnovnih sredstava za rad. To mogu biti strojevi i mehanizacija, kupnja poljoprivrednog zemljišta i slični troškovi. Obrtni troškovi su svi potrebni da biste održavali normalno poslovanje na dnevnoj razini. Primjerice, troškovi plaća, doprinosa, kupnja materijala koji su nužni da biste uopće pokrenuli proizvodnju, objašnjava konzultantica Ana-Marija.


Pročitajte više: Ekološka poljoprivreda: Kako ostvariti potpore?


Potencijalno ubrzanje postupka

Zajmovi su otvoreni, a novost je i da se radi o novom projektu iz programa ruralnog razvoja, pri čemu dolazi i olakšavanje administrativnih procedura kako bi cijeli proces ostvarivanja prava na zajam bio brži i lakši. Podatak još nije službeno potvrđen, ali postoje naznake da bi najava mogla biti točna.


Pročitajte više: Profitabilne kulture – što se isplati uzgajati u Hrvatskoj?


O važnosti takvih zajmova za poljoprivrednike nema rasprave – iako su potpore kao oblik bespovratnih sredstava uvijek u središtu, jer su u mnogim slučajevima ključne za početak biznisa, onima koji već posluju tu ulogu preuzimaju upravo zajmovi. Mnogim su poduzetnicima potrebni zbog modernizacije ili nadogradnje poslovanje.

Foto: Unsplash/Jose luis

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -