Favoriziranje: Što kad niste omiljeni zaposlenik svog šefa?

Svi imamo jednog kolegu koji uvijek ima poseban, preferencijalni tretman. Favoritizam na radnom mjestu ne uzrokuje toliko štete kao što, primjerice, uzrokuje mobing, ali itekako može utjecati na motiviranost ostalih zaposlenika te potaknuti sukobe.

Dovoljno je teško biti uspješan i nastojati unaprijediti svoju karijeru. Zamislite da radite sve kako treba, nadmašite svoje kolege, ali svejedno netko drugi u timu uvijek pokupi sve zasluge. Zašto se to događa?

Što je favoriziranje?

Svi zaposlenici, bez obzira na njihove vještine i iskustvo, trebali bi imati isti tretman. Favoriziranje se odnosi na davanje posebnog tretmana jednom ili nekolicini zaposlenika, ne iz poslovnih, već iz privatnih razloga. Jedan od najpoznatijih primjera favoriziranja je nepotizam.

Povezano: Pridonosi li pauza za ručak s kolegama boljim odnosima u kompaniji?

Favoriziranje na poslu stvara neugodnu radnu atmosferu. Kada zaposlenici smatraju da njihov trud neće biti prepoznat i da za naporan rad neće dobiti priznanje, bit će obeshrabreni da ulože svoj maksimum u obavljanje zadataka.

Nažalost, ovakva praksa postoji u većini ureda, velikih i malih. Ljudi uživaju u radu s osobama koje su im bliske i s kojima dijele iste interese, što se često nehotice pretvori u favoriziranje. Ono može početi kao bezazleno druženje uz ručak koje se pretvori u razgovor o poslu, ali može dovesti do puno značajnijih stvari kao što je dobivanje povišice ili promaknuća. Željeti raditi s ljudima koji su vam dragi je u redu, sve dok je to fer prema drugim zaposlenicima.

Budite iskreni prema sebi

Iako je favoriziranje često izvan vaše kontrole, sagledajte situaciju iz šire perspektive. Karijerna savjetnica Hannah Morgan smatra da, prije donošenja zaključaka, morate pokušati biti objektivni. “Ako niste dugo zaposleni, nerealno je očekivati ​​da ćete biti omiljeni zaposlenik”, kaže. Iskrenost prema sebi može vam pomoći da izbjegnete nepotrebnu ljutnju i osjećaj nezadovoljstva.

S time se slaže i trenerica Tanja Pureta koja kaže da ova situacija može prouzročiti puno stresa ako ne razumijemo njenu pravu pozadinu, odnosno ako uzroke problema vidimo u drugima, a sebe doživljavamo bespomoćnima za njegovo uspješno rješavanje. ” Zato je važno stalno osvještavati da smo mi sami sebi jedina prepreka na putu prema uspjehu, bilo na  način da  odlučimo ništa ne činiti ili činiti pogrešne stvari (kao npr. inatiti se ili tračati okolo, tražeći tako suosjećanje drugih za našu nevolju).” ističe.

Razgovarajte sa šefom

“Jedini način da imamo dobre odnose s nadređenim je otvoreno s njim porazgovarati o njegovim očekivanjima od nas te pronaći način kako da ih ispunimo (pod pretpostavkom da su moralna i legalna). Dodatno, važno je održavati kontinuitet u pozitivnoj i konstuktivnoj komunikaciji s nadređenim te ga redovito iinformirati o onome što radimo i s kojim uspjehom, kako bi imao kvalitetan uvid u naše aktivnosti. Ne treba polaziti od toga da bi on sam trebao vidjeti naš kvalitetan rad, jer se to u pravilu ne događa. Nadređeni često vidi ono na što mu se usmjeri pažnja, što je velika prilika za svakog zaposlenika. Zaključno, svi imamo  puno mogućnoti za ostvarivanje kvalitetnog odnosa s nadređenim, samo ga trebamo uzeti u svoje ruke, umjesto čekati da se on sam po sebi  dogodi, jer neće.” savjetuje Tanja.

Povezano: Kako negativno radno iskustvo pretvoriti u najbolje što vam se dogodilo

Hannah Morgan preporuča rečenice poput: Nadala sam se da ću biti izabrana za rad na novom projektu. Možete li mi dati neke konkretne razloge zašto nisam izabrana kako bih to mogala poboljšati u budućnosti?

Usredotočite se na vlastiti rad

Normalno je osjetiti malu ogorčenost prema kolegi koji je šefov miljenik – ali to utječe loše na vašu produktivnost. Sjetite se da oni u većini slučajeva nisu krivi za to što im se daje prednost pred drugima. Umjesto da zaglibite u negativnim emocijama, pokušajte se usredotočiti na svoj rad i dopustite vašim vještinama i rezultatima da govore sami za sebe. Bez obzira na to koliko je vaš kolega omiljen, oni koji daju najbolje rezultate imaju stvarnu moć zadržavanja u organizaciji.

Povezano: 5 profila žena u „toksičnim“ odnosima na poslu

Što ako ste vi miljenik?

Međutim, ako ste upravo vi osoba koja prima VIP tretman, a počinjete osjećati negativne vibre ostalih zaposlenika, možete isprobati nekoliko opcija:

  • Recite nadređenom da imate previše toga “na tanjuru” i predložite drugog kolegu za određeni zadatak. “Trenutno sam zadužen/a za previše toga. Marta je spomenula da bi htjela biti zadužena za više organizacijskih zadataka poput ovog i uvjeren/a sam da će ga rado preuzeti i odlično odraditi”.
  • Dajte svojim suradnicima zasluge za posao koji su odradili na vašim zajedničkim projektima. Ako vaš nadređeni neprestano veliča vaša postignuća, mogli biste reći: “Projekt ne bi bio toliko uspješan bez Antinih izvrsnih komunikacijskih vještina”.
  • Odbijte beneficije za koje smatrate da ih niste zaslužili. “Cijenim priliku da pohađam još jedan trening, ali mislim da bi Sara mogla imati više koristi od treninga od mene”.

Bez obzira na to jeste li osoba koja dobiva poseban tretman, osoba koja je zanemarena ili čak šef koji ima miljenike, morate učiniti sve što možete kako biste izjednačili kulturu na radnom mjestu. Previše favoriziranja umanjuje produktivnost ostalih zaposlenika i pridonosi neprijateljskom radnom okruženju. Ako netko istupi s optužbom o postojanju favoritizma na radnom mjestu, nemojte ga ignorirati. Sagledajte situaciju objektivno i riješite situaciju što je prije moguće.

Tekst pripremljen u suradnji s Ramiro

Foto: Pixabay, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -