5 faza u učenju stranog jezika!

Odlučili ste da je pravo vrijeme da se uhvatite u koštac s engleskim jezikom? Selite i želite savladati njemački? Španjolski vam oduvijek zvuči izvrsno i čvrsto ste odlučili da ćete i sami tako zvučati? Vaša je tvrtka potpisala ugovor s Rusima i želite ovladati ruskim kako biste impresionirali svog šefa? U redu, odluka je pala. Krećete u avanturu učenja stranog jezika… I to je upravo ono što vas čeka – avantura s bezbroj faza, stanja i emocija! Pa krenimo redom u faze učenja stranog jezika.

Povezano:

Prva faza: Uzbuđenje

Izabrali ste školu stranih jezika i tečaj, kupili knjige, bilježnicu i pernicu… baš kao u osnovnoj školi! Ne, još bolje. Nabavili ste sve moguće knjige i filmove na stranom jeziku koji želite naučiti. Čak ste pronašli i onog jednog izvornog govornika u svome gradu i razbacivali se s deset riječi koje ste već, poprilično jednostavno, usvojili. Uzbuđeni ste! Ovo je nešto potpuno novo i zabavno! Znate da ćete početi govoriti ciljani jezik u tren oka! Jedino što ne znate jest zašto se davno niste odlučili na ovaj korak.

Druga faza: Preispitivanje  

Preživjeli ste prvih desetak sati nastave (ne znate ni sami kako)! „Dobar dan, kako ste?“ je davno iza vas. Sada slušate o konjugacijama, deklinacijama, nastavcima, pomoćnim glagolima, pridjevima i prilozima. Shvaćate vi to sve, ali istovremeno… ne shvaćate. Sada se zaista ponovno osjećate kao prvašić. Prije svake izgovorene rečenice bombardirate sami sebe mislima poput: „Je li ovo dobro? Trebam li okrenuti redoslijed riječi? Koje vrijeme moram upotrijebiti? Kako se ono kaže…?“ OK, stvari i ne idu baš kako ste očekivali. Teže je nego ste mislili, ali i dalje ste odlučni. Možete vi to.

faze učenja stranog jezika
Faze učenja stranog jezika

Treća faza: Odustajanje

Ne možete više! Imate osjećaj da znate milijun riječi, a ne možete razgovarati o najbanalnijoj stvari. To stvarno nema smisla. Nemate vi vremena za kondicionale i idiome (tko je idiome uopće izmislio, to je nemoguće naučiti?!). I onda još domaće zadaće… da imate vremena za domaće zadaće, ne biste bili tu, zar ne? Na rubu ste. Preispitujete koliko sve to skupa ima smisla. Većina odustane u ovoj fazi, ali ne i vi. Vi skupite zadnji atom snage i samopouzdanja. Nastavljate dalje i pišete taj esej iako ni sami niste sigurni gdje početi.

Četvrta faza: Ponovno samouvjereni

Jeste vi to upravo razgovarali na stranom jeziku? I razumjeli su vas bez ijednog pokreta rukama i nogama? Molim? Gledali ste film bez titlova? Bez problema? Sve ste shvatili? Prva pročitana knjiga? Bravo! Čestitamo! Najteže je iza vas! Toliko ste ponosni da ne možete vjerovati da ste ikada sumnjali u sebe. Naravno da vi to možete. Dajte te idiome… Pasivi? Frazalni glagoli? Bring it on!

Peta faza: Ostvarenje cilja

Uspjeli ste! Nakon dugog i napornog rada, možete dodati znanje stranog jezika na vaš popis uspjeha. Nije bilo u ‘tren oka’ kako ste očekivali, ali uspjeli ste. Svjesni ste da učenje nikada ne prestaje, da ima još bezbroj novih riječi i fraza, ali razgovarate i pišete na stranom jeziku, razumijete ga (čak i kada govore izvorni govornici )… Ponosni ste. Nije jednostavno, ali isplati se. Hm… a da sada pokušate s nekim egzotičnim jezikom? Kineski ili arapski možda? Ili bolje da se držite indoeuropske skupine jezika? Portugalski vam zvuči dobro, a ni francuski nije loš… Za koji god se jezik odlučili, tu smo da vam pomognemo uspješno savladati svih pet faza!

Autor: Branka Šegvić, vlasnica Jezičnog centra Sintagma.

Želite naučiti strani jezik? Olakšati poslovnu komunikaciju? Omogućiti si bolje poslovne prilike? Putovati bez straha od jezične barijere? Želite otvoriti Vašem djetetu vrata u svijet? Postaviti mu sigurne i čvrste jezične temelje? – Jezični centar Sintagma je Vaše rješenje!

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

razgovor za posao

Ovo su najbolji odgovori na najčešća pitanja na razgovoru za posao

Čarobna formula za uspješan razgovor za posao ne postoji, međutim neki vam savjeti itekako mogu pomoći da od svih potencijalnih kandidata...
- Advertisment -