Što sve trebate znati prije nego se odlučite na učenje stranoga jezika

Odlučili ste naučiti strani jezik. I što sada? Odakle početi? Ispred vas su brojne mogućnosti – od tečajeva preko knjiga i aplikacija za samostalno učenje do chat grupa s izvornim govornicima. Kako znati koje je rješenje idealno upravo za vas?

Postavite si jasne i realistične ciljeve

Kada se odlučite na učenje stranog jezika, prvo što morate jest odrediti što želite postići i do kada. Razmislite o tome što vas motivira – zašto želite naučiti baš taj jezik, je li vam jezik potreban u poslovne svrhe ili učite jer vas upoznavanje novih jezika i kultura osobno ispunjava. Postavite si jasne ciljeve. Budite realistični. Ne možete očekivati da ćete naučiti tečno govoriti jezik u svega nekoliko mjeseci. Radije postavite manje, ali realnije ciljeve. To može biti nešto poput „želim pisati poslovne mailove na stranom jeziku“ ili „želim voditi jednostavne razgovore u restoranu, trgovini i slično“. Ako si postavite nerealne ciljeve, veće su šanse da će oni ostati neispunjeni, a vi razočarani. Upravo zato, planirajte vaše učenje realistično. Postavite više malih ciljeva za koje znate da ćete ih ispuniti i koji će vas dodatno motivirati na daljnje učenje.

Povezano: Branka Šegvić hrabro ušla na zasićeno tržište škola stranih jezika i prevoditelja te je danas među najboljima u Dalmaciji

Čitajte i učite iz konteksta

Bez obzira za koju se metodu učenja odlučili, nemojte upasti u zamku učenja jezika poput matematike. Svaki jezik ima svoja pravila, ali ona imaju smisla tek kad ih primijenite u stvarnim situacijama. Okružite se autentičnim materijalima. Izbjegavajte pamćenje dugih popisa vokabulara i gramatičkih struktura bez konteksta. Čitajte, gledajte filmove bez titlova, slušajte glazbu, koristite svaku priliku za razgovor s izvornim govornicima. Prva knjiga koju pročitate na stranom jeziku bit će nešto čega ćete se sjećati cijeli život. To je uspjeh na koji ćete biti posebno ponosni.  

Ne obazirite se na predrasude

Čuli ste za uzrečicu „Age is just a number“? To je točno. Nikada nije kasno da se prihvatite učenja stranog jezika. Istina jest da djeca i odrasli usvajaju strani jezik na drugačiji način ali to ne znači da u starijoj dobi ne možete naučiti jezik. Naravno da možete, a osim komuniciranja na stranom jeziku, učenje rezultira i brojnim drugim prednostima poput vježbanja pamćenja i kognitivnih sposobnosti, povećanja koncentracije i fokusa, te vježbanja multitaskinga. Postoje čak i istraživanja čiji rezultati pokazuju da učenje stranih jezika utječe na rast mozga te odgađa simptome Alzhimerove bolesti do pet godina. Dakle, nikada nije prekasno. Dapače, možda je to upravo ono što ste trebali.

Ponovite materinski jezik

Nitko od nas ne razmišlja posebno o materinskom jeziku. To nam znanje dolazi prirodno. Ipak, to ne znači da znamo kako naš materinski jezik funkcionira. Većina govornika nije svjesna gramatičkih struktura i neće znati objasniti zašto je nešto u njihovom jeziku baš tako kako jest. Neki stručnjaci vjeruju da ne možete značajno napredovati u stranom jeziku dok ne razumijete vlastiti. Mi nismo skloni tako drastičnom razmišljanju ali poznavanje struktura i načina funkcioniranja materinskoga jezika svakako će pomoći u savladavanju stranog jezika.

Povezano: Želite znati pravu istinu o učenju stranih jezika?

Otputujte

Naravno, dobro je putovati bilo gdje ali u slučaju učenja stranog jezika idealno bi bilo otputovati u zemlju gdje se taj jezik govori. Putovanje i boravak u stranoj zemlji idealno nadopunjava ono što ste usvojili u učionici. Knjige i učionica izvrsna su priprema ali zaista ne postoji bolja vježba od stvarnih životnih situacija. Tek kada uđete u stvarni kontekst jezika koji učite, možete shvatiti kako on i kultura u kojoj se koristi zaista funkcioniraju.

Riječima profesora i stručnjaka iz Jezičnog centra Sintagma:

„Postavite realistične i jasne ciljeve. Ostvarivanje jednog po jednog cilja motivirat će vas za daljnje učenje. Stalno se podsjećajte zašto učite, usredotočite se na svoj cilj. Pokušajte samovrednovati svoj napredak i najvažnije od svega, pohvalite sami sebe jer ipak je ulaganje u sebe i svoje znanje najbolja investicija koju možete napraviti.“

Foto: Unsplash, Pexels

Autor: Branka Šegvić, Jezični centar Sintagma.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -