Nikolina Balenović Knez je karijeru u bankarskom sektoru zamijenila biznisom koji je posvećen duhovnosti!

Pronaći pravi put za sebe u poslovnom i privatnom životu nije jednostavno, a Nikolina Balenović Knez prošla je brojne situacije kako bi došla do onoga čime se danas bavi. Ova duhovna učiteljica, intuitivna savjetnica i feng shui savjetnica, prvo je radila u bankarskom sektoru, a nama je ispričala kako ju je život naveo na duhovnost i pokretanje tvrtke Sretan život.


Pročitajte više: Intuitivna savjetnica:”Kako ja rješavam blokade i vraćam si inspiraciju kad zapnem?”


Kad i zašto ste se odlučili za poduzetništvo?

Još u srednjoj školi sam imala jak osjećaj da ću raditi nešto neobično i nešto što tada, u tom vremenu nije postojalo. Nisam znala što je to, ali znala sam da ću raditi nešto što nije svakidašnje i nešto što nije uobičajeno. To je bio jak osjećaj iznutra. Ujedno bila sam i sama drugačija i oduvijek me je zanimala dubina života i dublji smisao.

Došlo je vrijeme fakulteta, uz moju želju za psihologijom, ipak me je put odveo na ekonomski fakultet. Nakon diplome živjela sam u Americi dvije godine, po povratku imala sam razne poslove i u konačnici sam se zaposlila u banci, što sam tada jako željela.

Rad u banci mi je bio iznimno stresan. Međuljudski odnosi su bili jako loši, ujedno smo svakodnevno radili prekovremene koji nisu bili plaćeni. Sve je to rezultiralo mojem unutarnjem osjećaju frustracije i nezadovoljstva. Zdravlje mi je počelo biti lošije. U cijelom tom ogromnom stresu kojeg nisam znala riješiti, ostala sam trudna. To je bio predivan poklon iz Svemira. Po rođenju svoje kćeri, uz brigu o njoj pohađala sam i feng shui akademiju i razne druge edukacije na temu intuicije i osobnog razvoja. Uživala sam u tom periodu – bivanja sa svojom kćerkicom, sa svojom obitelji i učenja o dubini života.

Kada je porodiljni dopust završio, tada je i moja petogodišnja feng shui akademija završila. Znala sam da povratak u banku ne dolazi u obzir pa sam odlučila da ću krenuti u poduzetništvo i profesionalno se baviti duhovnošću. Krenulo je prvo s feng shui savjetovanjima jer sam taman bila diplomirala na feng shui akademiji, a naknadno su se razvile druge usluge koje danas radim i više nego feng shui savjetovanja. Tako je duhovnost prerasla iz moje strasti i mojeg hobija u moj posao, gdje sam svoje talente, svoja iskustva i naučena znanja uobličila u svoj posao.

Bila sam prva koja je radila intuitivna čitanja u Hrvatskoj i za to izdavala račune. Ne znam još uvijek radi li to još netko osim mene. Od početka sam radila putem Skypea, jer sam osjećala da je to put za mene i jer sam željela raditi s ljudima iz čitavog svijeta (a da se pri tome ne ograničavam prostorno). Mnogima je to na početku bilo vrlo čudno (prije 7 godina), danas je to uobičajeni oblik rada svima. Hrabrost i biti svoja (a ponekada i potpuno drugačija od drugih) je jedan od mojih divnih darova, koje učim i svoje klijentice – da budu svoje i hrabre i da mičemo sve kočnice koje stoje na putu.

Danas radim kao duhovna učiteljica, intuitivna savjetnica i feng shui savjetnica.

feng shui savjetnica

Koji su bili najveći izazovi u pokretanju poslovanja ili rastu?

U pokretanju posla nisam imala izazove, jer sam prirodno hrabra i odvažna i nije me strah krenuti i slušati svoju intuiciju. Ujedno sama imala uvjerenje da ako radim ono što volim, novac će doći i ne može biti loše. Međutim, jako sam se prevarila. Jer za zarađivanje novaca nije potrebna samo ljubav prema svojem poslu, već i puno drugih segmenta, koje sam sve učila putem.

Svi izazovi koje sam imala u rastu svojeg posla bili su u meni samoj – u mojem osobnom rastu i razvoju, u mojim postavljanjima granica, u mojem osjećaju vlastite vrijednosti i još puno drugih segmenata. Moje poslovno putovanje je meni bilo moje najveće putovanje duše. Svi okidači su bili istiskani i sve što je moglo, iskočilo je van na površinu.

Pohađala sam jako puno radionica osobnog razvoja, međutim najveći rast i najveće lekcije duše naučila sam kroz rast i razvoj svojeg posla. Da bude i još bolje i još izazovnije usred početka izgradnje svojeg posla, sam se rastala. Ne moram niti pričati koji mi je to bio ogroman stres, egzistencijalni strahovi su me preplavljivali u tom periodu. Tako da moj najveći izazov sam bila ja sama sebi sa svojim uvjerenjima i strahovima.

Kada gledam sve to unatrag divim se samoj sebi što sam sve prošla i koliko me je cijelo to iskustvo osnažilo i učinilo puno drugačijom osobom nego što sam to bila prije poduzetništva. To je bio i još je, osobni razvoj na intenzivnom nivou. Svakodnevno slušajući svoju intuiciju, osim rasta duše moj posao mi je donosio i divne darove.

Tako je na mojem putu donio divne ljude i divne prilike. Slušajući svoju intuiciju i koračajući korak po korak naprijed pozvana sam da budem članica udruženja transformacijskih lidera Europe (Association for Transformational Leaders – ATL Europe), čija je osnivačica Marie Diamond, zvijezda iz knjige i filma „Tajna“. Zajedno nas 38 članova udruženja napisali smo knjigu „Transformation lessons“, u kojoj dijelimo svoju osobnu transformaciju i savjete čitateljima za transformaciju. Knjiga je postala internacionalni bestseller. Tako sam postala i koautorica internacionalnog bestsellera.

Danas radim s divnim klijenticama iz čitavog svijeta. Slušati i poslušati intuiciju, hrabrost, odvažnost i koračanje naprijed korak po korak je moj put.


Pročitajte više: Tečaj koji će vas naučiti poslušati svoj unutarnji glas!


Koji su izazovi usklađivanja poslovnog i privatnog? Kako je izgledao vaš život u pokretanju poslovanju, rasta i sad?

S obzirom na to da sam samohrana majka i sve su obaveze na meni, vrlo je zahtjevno. Radim većinom samo dok je moja kćer u školi. U vremenu dok smo skupa, vrlo rijetko radim, jer sam tada privatno okrenuta – tada sam mama ili imam vrijeme za sebe. 

Ujedno meni je potreban balans – tijela, uma i duše  – tako da mi je važno da redovno šećem, da vježbam, da sam vikendom koliko mi je više moguće u prirodi, da svakodnevno meditiram, da imam redovno vrijeme za kontemplaciju i vrijeme samo za sebe.

Da bih radila svoj posao kvalitetno i da bih bila dobra mama moram biti odmorena, naspavana i moram biti dobro. Moj posao zahtjeva punu posvećenost mojim klijenticama i zato mi je važno da sam odmorna i da sam dobro. Iz navedenog se nikada ne pretrpavam obavezama u rasporedu i vrlo redovno imam vrijeme za sebe i za svoje gušte.

Poslovni raspored uklopljen je unutar mojeg privatnog rasporeda – rasporeda moje kćeri. To će se mijenjati kako će ona odrastati i kako će me manje trebati. Meni je važno da sam tu za svoju kćer dok me treba jer znam da to vrijeme više nikada neću moći vratiti. I zato uživam s njom.

Također mi je važno da sam usklađena sa sobom, što želim i što mi je potrebno i shodno tome radim svoj raspored, a ne po onome što bi se trebalo ili što bi „bilo dobro“ ili kako rade drugi.

Po meni je upravo najveća ljepota poduzetništva u slobodi odlučivanja i akcija koje poduzetnik poduzima. 

Foto: Privatna arhiva 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Moderna Comma žena – Spremna za jesen i nove poslovne prilike

Suvremene žene raznolikije su no ikad! Utjelovljuju sve vrste uloga, one su: partnerica, majka, poduzetnica, prijateljica, suradnica. Njihov utjecaj na društvo,...
- Advertisment -