Nikolina Balenović Knez je karijeru u bankarskom sektoru zamijenila biznisom koji je posvećen duhovnosti!

Pronaći pravi put za sebe u poslovnom i privatnom životu nije jednostavno, a Nikolina Balenović Knez prošla je brojne situacije kako bi došla do onoga čime se danas bavi. Ova duhovna učiteljica, intuitivna savjetnica i feng shui savjetnica, prvo je radila u bankarskom sektoru, a nama je ispričala kako ju je život naveo na duhovnost i pokretanje tvrtke Sretan život.


Pročitajte više: Intuitivna savjetnica:”Kako ja rješavam blokade i vraćam si inspiraciju kad zapnem?”


Kad i zašto ste se odlučili za poduzetništvo?

Još u srednjoj školi sam imala jak osjećaj da ću raditi nešto neobično i nešto što tada, u tom vremenu nije postojalo. Nisam znala što je to, ali znala sam da ću raditi nešto što nije svakidašnje i nešto što nije uobičajeno. To je bio jak osjećaj iznutra. Ujedno bila sam i sama drugačija i oduvijek me je zanimala dubina života i dublji smisao.

Došlo je vrijeme fakulteta, uz moju želju za psihologijom, ipak me je put odveo na ekonomski fakultet. Nakon diplome živjela sam u Americi dvije godine, po povratku imala sam razne poslove i u konačnici sam se zaposlila u banci, što sam tada jako željela.

Rad u banci mi je bio iznimno stresan. Međuljudski odnosi su bili jako loši, ujedno smo svakodnevno radili prekovremene koji nisu bili plaćeni. Sve je to rezultiralo mojem unutarnjem osjećaju frustracije i nezadovoljstva. Zdravlje mi je počelo biti lošije. U cijelom tom ogromnom stresu kojeg nisam znala riješiti, ostala sam trudna. To je bio predivan poklon iz Svemira. Po rođenju svoje kćeri, uz brigu o njoj pohađala sam i feng shui akademiju i razne druge edukacije na temu intuicije i osobnog razvoja. Uživala sam u tom periodu – bivanja sa svojom kćerkicom, sa svojom obitelji i učenja o dubini života.

Kada je porodiljni dopust završio, tada je i moja petogodišnja feng shui akademija završila. Znala sam da povratak u banku ne dolazi u obzir pa sam odlučila da ću krenuti u poduzetništvo i profesionalno se baviti duhovnošću. Krenulo je prvo s feng shui savjetovanjima jer sam taman bila diplomirala na feng shui akademiji, a naknadno su se razvile druge usluge koje danas radim i više nego feng shui savjetovanja. Tako je duhovnost prerasla iz moje strasti i mojeg hobija u moj posao, gdje sam svoje talente, svoja iskustva i naučena znanja uobličila u svoj posao.

Bila sam prva koja je radila intuitivna čitanja u Hrvatskoj i za to izdavala račune. Ne znam još uvijek radi li to još netko osim mene. Od početka sam radila putem Skypea, jer sam osjećala da je to put za mene i jer sam željela raditi s ljudima iz čitavog svijeta (a da se pri tome ne ograničavam prostorno). Mnogima je to na početku bilo vrlo čudno (prije 7 godina), danas je to uobičajeni oblik rada svima. Hrabrost i biti svoja (a ponekada i potpuno drugačija od drugih) je jedan od mojih divnih darova, koje učim i svoje klijentice – da budu svoje i hrabre i da mičemo sve kočnice koje stoje na putu.

Danas radim kao duhovna učiteljica, intuitivna savjetnica i feng shui savjetnica.

feng shui savjetnica

Koji su bili najveći izazovi u pokretanju poslovanja ili rastu?

U pokretanju posla nisam imala izazove, jer sam prirodno hrabra i odvažna i nije me strah krenuti i slušati svoju intuiciju. Ujedno sama imala uvjerenje da ako radim ono što volim, novac će doći i ne može biti loše. Međutim, jako sam se prevarila. Jer za zarađivanje novaca nije potrebna samo ljubav prema svojem poslu, već i puno drugih segmenta, koje sam sve učila putem.

Svi izazovi koje sam imala u rastu svojeg posla bili su u meni samoj – u mojem osobnom rastu i razvoju, u mojim postavljanjima granica, u mojem osjećaju vlastite vrijednosti i još puno drugih segmenata. Moje poslovno putovanje je meni bilo moje najveće putovanje duše. Svi okidači su bili istiskani i sve što je moglo, iskočilo je van na površinu.

Pohađala sam jako puno radionica osobnog razvoja, međutim najveći rast i najveće lekcije duše naučila sam kroz rast i razvoj svojeg posla. Da bude i još bolje i još izazovnije usred početka izgradnje svojeg posla, sam se rastala. Ne moram niti pričati koji mi je to bio ogroman stres, egzistencijalni strahovi su me preplavljivali u tom periodu. Tako da moj najveći izazov sam bila ja sama sebi sa svojim uvjerenjima i strahovima.

Kada gledam sve to unatrag divim se samoj sebi što sam sve prošla i koliko me je cijelo to iskustvo osnažilo i učinilo puno drugačijom osobom nego što sam to bila prije poduzetništva. To je bio i još je, osobni razvoj na intenzivnom nivou. Svakodnevno slušajući svoju intuiciju, osim rasta duše moj posao mi je donosio i divne darove.

Tako je na mojem putu donio divne ljude i divne prilike. Slušajući svoju intuiciju i koračajući korak po korak naprijed pozvana sam da budem članica udruženja transformacijskih lidera Europe (Association for Transformational Leaders – ATL Europe), čija je osnivačica Marie Diamond, zvijezda iz knjige i filma „Tajna“. Zajedno nas 38 članova udruženja napisali smo knjigu „Transformation lessons“, u kojoj dijelimo svoju osobnu transformaciju i savjete čitateljima za transformaciju. Knjiga je postala internacionalni bestseller. Tako sam postala i koautorica internacionalnog bestsellera.

Danas radim s divnim klijenticama iz čitavog svijeta. Slušati i poslušati intuiciju, hrabrost, odvažnost i koračanje naprijed korak po korak je moj put.


Pročitajte više: Tečaj koji će vas naučiti poslušati svoj unutarnji glas!


Koji su izazovi usklađivanja poslovnog i privatnog? Kako je izgledao vaš život u pokretanju poslovanju, rasta i sad?

S obzirom na to da sam samohrana majka i sve su obaveze na meni, vrlo je zahtjevno. Radim većinom samo dok je moja kćer u školi. U vremenu dok smo skupa, vrlo rijetko radim, jer sam tada privatno okrenuta – tada sam mama ili imam vrijeme za sebe. 

Ujedno meni je potreban balans – tijela, uma i duše  – tako da mi je važno da redovno šećem, da vježbam, da sam vikendom koliko mi je više moguće u prirodi, da svakodnevno meditiram, da imam redovno vrijeme za kontemplaciju i vrijeme samo za sebe.

Da bih radila svoj posao kvalitetno i da bih bila dobra mama moram biti odmorena, naspavana i moram biti dobro. Moj posao zahtjeva punu posvećenost mojim klijenticama i zato mi je važno da sam odmorna i da sam dobro. Iz navedenog se nikada ne pretrpavam obavezama u rasporedu i vrlo redovno imam vrijeme za sebe i za svoje gušte.

Poslovni raspored uklopljen je unutar mojeg privatnog rasporeda – rasporeda moje kćeri. To će se mijenjati kako će ona odrastati i kako će me manje trebati. Meni je važno da sam tu za svoju kćer dok me treba jer znam da to vrijeme više nikada neću moći vratiti. I zato uživam s njom.

Također mi je važno da sam usklađena sa sobom, što želim i što mi je potrebno i shodno tome radim svoj raspored, a ne po onome što bi se trebalo ili što bi „bilo dobro“ ili kako rade drugi.

Po meni je upravo najveća ljepota poduzetništva u slobodi odlučivanja i akcija koje poduzetnik poduzima. 

Foto: Privatna arhiva 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

elegantna haljina

Elegantna haljina može se nositi na više od jednog načina –...

Anh Sundstrom modna je blogerica iz Tiburona, SAD. Na svojem blogu 9to5 chic dijeli prekrasne i jednostavne modne kombinacije, te nam...
- Advertisment -