Ovih pet domaćih kompanija dospjelo na listu Financial Timesa

Pet hrvatskih startup kompanija – Aircash, Devot, Syntio, Heloo i SysKit – uvršteno je na listu najbrže rastućih europskih kompanija prema Financial Timesu.

Najnovije rangiranje prati rast prihoda kompanija u posljednje tri godine, zaključno s 2021. godinom. Najbrže rastuća europska kompanija je Tripledot Studio iz Velike Britanije, studio za razvoj mobilnih videoigara. Najviše brzorastućih kompanija na listi dolazi iz Italije, Njemačke te Velike Britanije.

U društvu 1000 najboljih našlo se i pet hrvatskih kompanija od kojih je najbolje rangiran Aircash koji se našao na visokoj 14. poziciji s prosječnom stopom rasta prihoda od 295,7 posto. Usporedbe radi, najbolje rangirana kompanija ima stopu od 794,7 posto. Svega dva mjesta ispred Aircasha smjestio se popularni OnlyFans.

U top sto kompanija našao se Devot koji je zauzeo 87. mjesto. Niže na listi nalazi se Syntio na 551. mjestu, Heloo na 712. mjestu te SysKit na 771. mjestu.


Pročitajte više: Roula Khalaf je prva žena urednica Financial Timesa


Svako zlo za neko dobro

Kompanije su zabilježile impresivan rast prihoda, a tomu je kumovala pandemija koronavirusa. Zbog pandemije su se mnogi sektori (turizam, ugostiteljstvo, trgovina) suočili s padom prodaje i rastom troškova. No dok su se oni borili za opstanak, IT i tehnološkom sektoru su cvale ruže. Svijet se preselio u online sferu što je ubrzalo proces digitalizacije te rast prodaje putem interneta.

Ipak, zbog inflacije, rasta kamatnih stopa i pada vrijednosti tehnoloških kompanija, pitanje je koje će IT i tehnološke kompanije uspjeti nastaviti ovako visoki rast.

Iz najbolje plasiranog domaćeg startupa Aircasha, koji je u 2021. ostvario prihode od 8 milijuna eura, kažu da visokom pozicijom nisu iznenađeni, ali da su svakako ponosni na postignuto, prenosi Poslovni dnevnik.

“Uspjeli smo radikalno i trajno promijeniti način funkcioniranja tradicionalne industrije te je ovo potvrda da idemo u dobrom smjeru”, kaže Hrvoje Ćosić, osnivač i direktor Aircasha, kompanije koja je razvila prvi hrvatski digitalni novčanik.

Na njihov je rast značajno utjecalo proširenje poslovanja na nekoliko novih tržišta unutar Europske unije u prošloj godini. Za nastavak rasta i održavanje pozicije lidera u industriji bit će ključna ulaganja u razvoj novih tehnologija i proizvoda, napominje Ćosić.


Pročitajte više: Ženski startupovi koji dolaze: predstavljamo dvije domaće poduzetničke priče


Prvi put na listi

Čak 356 predstavljenih tvrtki bilo je rangirano i prošle godine, a 125 ih je na popisu tri godine zaredom. Od hrvatskih kompanija su sve tvrtke osim Syntia koji je prošle godine bio 225., prvi put su došle na ovaj popis, piše Netokracija.

Devot je narastao za 155 posto, a ostvario je prihode od 2,6 milijuna eura Devōt. Riječ je o kompaniji koja je usmjerena na razvoj proizvoda unutar health tech sustava druga je najbolje pozicionirana domaća kompanija. Devot je zagrebačka kompanija koja je ravnopravni partner globalnog healthtech diva, a zapošljava stotinjak radnika.

Syntio je u protekle tri godine narastao za 57,4 posto, a prihodi u 2021. iznosili su 3,4 milijuna eura. Bave se podatkovnim inženjeringom u cloudu. Također broje stotinjak zaposlenih. S rastom od 47,3 posto i 12 milijuna eura prihoda na listi je i Heloo. To je hrvatski pružatelj usluga outsourcinga korisničke podrške koji je 2022. udružio je snage s tvrtkom TaskUs, vodećim američkim pružateljem specijaliziranih outsourcing usluga. Riječ je o prvoj akviziciji u povijesti američke tvrtke, pisao je tom prilikom Poslovni.

Na 771. mjestu je i SysKit, startup koji razvija platformu za upravljanje Microsoftovim okolinama. Zabilježio je rast od 44,8 posto te tri milijuna eura prihoda u 2021.

Koji su kriteriji?

Lista koju objavljuje Financial Times nastaje u suradnji sa Statistom, a analiziraju se podaci desetaka tisuća europskih organizacija. Kako bi se neka tvrtka mogla naći na listi, tako su morali zadovoljiti ove kriterije:

  • ostvariti prihode od minimalno 100.000 eura u 2018. godini
  • ostvariti prihode od minimalno 1.5 milijun eura prihoda u 2021. godini
  • tvrtka mora biti neovisna
  • rast prihoda između 2018. i 2021. treba biti prvenstveno organski (“interno” stimuliran)
  • ako je tvrtka kotirana na burzi, cijena njezine dionice nije pala 75 posto ili više od 2021.

Konačna lista nastala je izračunom godišnje stope rasta koja je minimalno morala iznositi 36,2 posto.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -