Ženski startupovi koji dolaze: donosimo dvije domaće poduzetničke priče

U ženska poduzeća se u pravilu ulaže oko milijun dolara manje nego u muška. Ženska poduzeća i startupovi u konačnici ostvare veće prihode u odnosu na muška – dvostruko više po svakom uloženom dolaru, u odnosu na muška poduzeća. Dakle – tvrtke u vlasništvu žena bolja su investicija za financijske podupiratelje i razne poslovne anđele, piše BCG.

Ženski startupovi daju bolje rezultate

U financiranju novih startupova postoji jasan rodni jaz. Tvrtke u vlasništvu žena ne dobivaju istu razinu financijske potpore kao one koje su osnovali muškarci. Za to postoje tri objašnjenja:

  1. Muškarci-investitori pretpostavljaju da žene nemaju osnovna tehnička znanja, a žene im se često ustručavaju izravno odgovoriti na sumnje i kritike. Muškarci su skloniji jasno se suprotstaviti.
  2. Muškarci-osnivači prezentiraju samopouzdano i čak i pretjeruju, dok žene izlažu vrlo realno, bez pretjerivanja.
  3. Mnogi su muški investitori slabo upoznati s projektima kojima se bave žene jer češće odgovaraju na ženske potrebe.

No, kad ženske ideje dobiju odgovarajuću novčanu potporu, one obavezno vrate, pa i umnože uloženo. Jako dobro to znaju Marina Župančić, COO u startupu EasyBusy, i Dora Maroš, osnivačica Startup Factory 2022 pobjedničkog tima JustH2O.

Ženske startup pobjede u Hrvatskoj

Ove dvije poduzetnice svoje su poduzetničke ideje razvijale u ZICER-ovom Startup Factory akceleracijskom programu. Startup EasyBusy inkubiran je u ZICER-u, a prethodne godine tim JustH2O koji je osnovala studentica Dora Maroš pobijedio je na Startup Factoryju.

Marina Župančić i poslovni partner Ladislav Mačkala razvili su EasyBusy, softver koji privatnim medicinskim i dentalnim ordinacijama te zubotehničkim laboratorijima znatno olakšava administrativne poslove koji su sastavni dio njihovog svakodnevnog rada.

Administrativni poslovi bez dobro prilagođenog softvera mogu biti ogroman konzument dragocjenog vremena, izvor frustracija te, u konačnici, mogu rezultirati padom kvalitete usluge, kaže nam Župančić. 


Pročitajte više: Direktorica Pepsija: Startupi koji pitchaju korporacijama rade ovih pet grešaka


EasyBusy – žene stvaraju poučene iskustvom

„Godinama sam radila posao koji danas rade korisnici mog softvera i želim im maksimalno olakšati svaki radni dan“, objašnjava.

EasyBusy je na tržištu dvije i pol godine i trenutno ga koristi više od 120 ordinacija i klinika diljem Hrvatske.

„Iznimno smo ponosni na tu brojku u tako kratkom razdoblju“.

Župančić je radi razvoja svoje ideje ostavila „siguran posao“. Bila je to, kaže, riskantna odluka, ali „nije bilo nikakve dvojbe da je to pravi put“.

Uočila je da u branši kronično nedostaje jedinstveno softversko rješenje koje pokriva sve aspekte brige o pacijentu, daje vlasniku sve informacije o poslovanju i koje je ujedno intuitivno i lagano za korištenje bilo kojem članu ordinacijskog tima. Budući da je radila u ordinaciji, znala je da će softver biti dočekan kao pravo olakšanje, a to joj danas potvrđuje i pozitivan feedback koji stalno dobivaju od korisnika.

„Nedavno mi je jedna korisnica rekla da će se rasplakati od sreće zbog mogućnosti koje joj EasyBusy pruža za pohranu fotografija pacijenata“, ističe.

EasyBusy je proizvod ‘bez granica’. Nije namijenjen samo ordinacijama u Hrvatskoj već ima globalne vizije. U startu je napravljen tako da može raditi na bilo kojem jeziku svijeta, objašnjava nam Župančić.

Njihovi planovi su i dalje razvijati softver u najmodernijim tehnologijama, nastaviti olakšavati rad ordinacijama i klinikama i djelovati ekološki smanjenjem upotrebe papira. Planiraju nastaviti surađivati s tehnološkim startupima koji djeluju u health-tech industriji. Već su, ističe, ostvarili suradnje s ambicioznim startupima koji sa svojim tehnološkim rješenjima, baš kao i oni, žele unaprijediti hrvatsko zdravstvo. 

„Budućnost naših korisnika vidim kao digitalnu, a našu kao svijetlu i perspektivnu“, zaključuje.


Pročitajte više: Canva – najuspješniji ženski startup vrijedan 26 milijardi dolara


JustH20 – dokazati potencijal, to je najteže

Startup projekt studentice Dore Maroš s diplomskog studija Menadžment održivog razvoja turizma pobjednik je sedme generacije Startup Factory akceleracijskog programa ZICER-a. Just H2O je projekt koji je namijenjen poboljšanju zdravlja građana. Riječ je o filteru za pročišćavanje vode koji je napravljen od potpuno prirodnih materijala i ugrađivao bi se u spremnik sa slavinom, zapremnine oko šest litara. Filter bi vodu pročišćavao na kemijskoj, mehaničkoj i biološkoj razini.

Temeljne karakteristike proizvoda su ekološka održivost, visoka razina funkcionalnosti i zanimljiv, moderan dizajn, ističe Maroš.

“Najviše me motivira iskorištavanje osobnih kapaciteta za neki viši smisao. Čini me sretnom pomisao da ću svojim proizvodom smanjiti korištenje plastične ambalaže. Veseli me što će ljudi piti kvalitetniju vodu zahvaljujući mom proizvodu”, naglašava mlada poduzetnica.

Cilj joj je, dodaje, u narednih pet godina izgraditi snažan brend koji je svjetski prepoznat po kvaliteti i dizajnu.

“Najveći izazov je bio uvjeriti ljude da ovo što radim ima velik potencijal”, naglašava studentica koja se susrela s problemom koji doživljavaju gotovo svi ženski startupovi.


Pročitajte više: Kako odabrati ime za startup koje će privući investitore?


Budućnost je zelena i održiva

Kad je došla u Startup Factory imala je samo jednu skicu i nedovoljno definiranu ideju, a što je već u samom startu bio značajan zaostatak u odnosu na druge timove. Tako je doslovno krenula od nule i u par mjeseci dobila ozbiljan proizvod, prisjeća se.

“Negdje na pola akceleracijskog programa sam shvatila da to što sam došla skoro praznih ruku je zapravo moja velika prednost jer imam super predispozicije za pokazati najveći napredak. Tako je i bilo”, naglašava.

Ipak od samog početka znala je koje ključne elemente treba sadržavati njezin proizvod i njima se vodila do kraja bez kompromisa. To su funkcionalnost, ekološka održivost i privlačan dizajn.

Put do poduzetničkih voda nije bio slučajan, kaže mlada studentica koja smatra da ima “osjećaj” za poduzetništvo. I želi to što prije početi koristiti. Ženski startupovi, s ovakvim mladim snagama, imaju zagarantiranu budućnost.

“Da bi se situacija istinski promijenila na bolje svijetu trebaju radikalne promijene. Bez zakonskih regulativa ekološka situacija u svijetu ide dva koraka naprijed, a tri natrag”, naglašava Maroš.

Nada se da, kako nju tako i Just H2O čeka blistava budućnost u kojoj će imati dovoljno utjecaja za provođenje pozitivnih promjena u svijetu.

Foto: Canva / Dora Maroš, privatna arhiva / Marina Župančić, LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -