Žene često rade ove financijske greške i tako gube financijsku neovisnost!

Žene i financije mnogima zvuči kao loša kombinacija. Upravo zato što često “financijska pitanja” ostavljaju muškarcima. Osim što im na taj način poklanjaju svoju financijsku moć, ostavljaju dojam nepripremljenosti za svakodnevni život bez svoje “bolje polovice”. Među visokoobrazovanim profesionalnim ženama gotovo polovica njih čini financijske greške prepuštajući vođenje financija drugim polovicama. Nedavno istraživanje UBS-a pokazalo je kako te greške čini čak 29% žena koje se poslovno bave financijama.

Financijske greške koje žene rade

Iako mnogi stupaju u brak s namjerom da podijele financijsku odgovornost, nakon stavljanja prstena, pravila se često mijenjaju. To vrijedi čak i za milenijalce koji svojim supružnicima predaju takvu odgovornost i više od Boomera (prema studiji 54% u odnosu na 39%). Ovo pitanje ne odnosi se samo na veze muškaraca i žena zato što 41% žena u istospolnim vezama financijsku odgovornost također podređuju svom partneru, odnosno partnerici.

Razlozi za to kreću se od nedostatka samopouzdanja, samozadovoljstva pa do ukorijenjenih uloga ili održavanja mira u vezama. Većina žena, štoviše, vjeruje da njihov supružnik zna više, navodi UBS. U stvarnosti, jedan partner ne zna uvijek što je najbolje za par ako ne nađu kompromis, odnosno, ako oboje nisu uključeni. Žene su češće bolji dugoročni ulagači.


Pročitajte više: Ovo su najvažnije financijske lekcije koje su naučile naše poduzetnice!


Često su potrebne rasprave i neslaganja kako biste donijeli najbolju financijsku odluku za vas kao par. Odgađanje “teških razgovora” otvara put financijskim problemima, a ne rješenju. Kompromis i komunikacija jedino dovode do zdravih kompromisa, bolje intimnosti i postizanja zajedničkih ciljeva poput ranije mirovine.

Partner koji nosi sve odluke o ulaganju, financiranju i planiranju nekretnina predstavlja teret u vezi. Čak i kada je žena ta koja preuzima svu tu odgovornost – prema UBS-u, u 16% slučajeva – nije poštena prema sebi ili prema svom partneru.

Financijski odgovorna osoba u vezi često govori: „Ne morate znati detalje. Ako mi se nešto dogodi, nazovite našeg financijskog savjetnika.” Takvo razmišljanje nije dobro – posebice kada će osam od deset žena u jednom trenutku biti same i financijski odgovorne za sebe.


Pročitajte više: Kakeibo kineska metoda uštede novca kojom ćete naučiti biti disciplinirani i preuzeti odgovornost!Partnerstvo je partnerstvo i veza je veza. Mora postojati suradnja i zajednički cilj. Smatrate da vi i vaš partner niste uspjeli doći do te razine? Postavljanjem nekoliko pitanja i promišljanjem o tome, par može duboko zaroniti i promijeniti ove financijske greške.

Izbjegnite financijske greške slijedeći ove korake

Razmislite zašto niste uključeni

Slijedite li obrazac koji je postavila vaša obitelj? Sprečava li vas strah od financijskih pitanja – bilo da se radi o emocionalnom strahu ili matematičkoj tjeskobi? Ježite li se od proračunskih tablica? Ili pak vjerujete da novac izaziva svađe? Ovo je emocionalno uvjerenje koje neki drže zbog svjedočenja istim svađama roditelja ili iskustva iz prethodnog braka ili jednostavnog promatranja kulturnih normi.

Postavite si neka veća pitanja

Gdje biste željeli biti za 10 godina? Kako biste željeli da izgleda vaše financijsko stanje? Što bi bilo drugačije da ste vi zaduženi za novac?

Zamolite svog partnera da odgovori na ista pitanja

Ovaj se korak odnosi na pitanja o tome što njihova novčana ponašanja i obrasci govore o njima. Zatim podijelite svoje odgovore – raspravljajući o svojoj povijesti i osjećajima, a ne o financijama.

Razgovarajte s partnerom o tome što biste vas dvoje mogli učiniti drugačije

Razgovarajte o svemu – od upravljanja novcem do preseljenja u manju kuću do kupnje vikendice (nakon pandemije, naravno). Uklanjanje detalja omogućuje slobodan tijek rasprave i vremena za vježbanje manje intenzivnih novčanih razgovora.

Datum za novac

Promjena je proces koji se gradi korak po korak. Jednom kad naviknete zajedno raspravljati o svom novcu, planirajte “datum za novac” za detaljnije rasprave. Odvojite sat vremena za jedno od sljedećeg (duže sesije su iscrpljujuće):

1. Prikupite svoje financijske podatke.

Znajte kako putem interneta ući na svoje investicijske i mirovinske račune. Zamolite svog partnera da odvoji vrijeme za dijeljenje svih podataka o zajedničkim računima i njegovim planovima naknada na poslu i mirovinskim planovima. Učinite isto sa svojim radnim pogodnostima. Utvrđivanje svih činjenica postavlja pozornicu za dobro informiranje partnera.

2. Spremite svoje financijske podatke

Ovaj korak podrazumijeva sve – od duga do ulaganja na police osiguranja. Spremite to negdje gdje ćete oboje imati spreman pristup. Odaberite ono što vam je ugodno za oboje: na računalu ili na papiru. Pregledajte to zajedno barem jednom godišnje.

3. Saznajte sve o osobnim financijama

To ćete postići čitanjem članaka koji vas zanimaju, čitanjem knjiga ili gledanjem uz to vezanih videozapisa na internetu.

Informacije su snaga

Jedno od boljih djela je “Parovi i novac”, autorice Victorije Collins, koja je skovala izraz “datum za novac”. Budite oprezni ako vaš partner s vama ne želi podijeliti financijske podatke ili razgovarati o novčanim stavovima; on ili ona možda skriva financijsku situaciju od vas. Ovo je možda “crveno svjetlo” za probleme koji su pred vama. Studija Centra za financijsku sigurnost pokazala je kako je 99% slučajeva nasilja u obitelji također uključivalo financijsko zlostavljanje. Svako istinsko partnerstvo znači da su obje osobe upućene te da dijele jednaku odgovornost. Jedna osoba može plaćati račune, ali to je tek jedan aspekt “financijskog suživota”. Potpuni prikaz jednostavan je ako slijedite navedene korake za koje vam ne treba duže od običnog planiranja odmora.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -