Ovo su najvažnije financijske lekcije koje su naučile naše poduzetnice

Ekonomska situacija u posljednje vrijeme ne izgleda baš najbolje, naši brojni planovi i želje su se poremetili i primorani smo savladati neke nove financijske lekcije. Poduzetnički put je usmjeren na povećanje profita i dobiti, stoga smo upitali naše poduzetnice koje su najvažnije financijske lekcije savladale te što bi poručile mlađoj sebi.


Pročitajte više: Financijski ciljevi koje bi svaka karijeristica trebala imati!


Odvojite svaki mjesec 10% od svoje plaće i investirajte ih

Vlasnica marketinške agencija Edita Gombović svim mladim ženama otkrila je 3 financijske lekcije.

  1. Odvojite 10% od svoje plaće i investirajte ih.

“Počevši od prve plaće pa nadalje. Zahvaljujući compoundingu – obračunu kamata na kamate i vremenu, uštedjet će pristojnu sumu novca. Npr. Da danas uložite 500 kn, i svaki mjesec ulažete 500 kn. Za 15 godina ćete uštedjeti 130.000 kn, a za 30 godina čak 400.000 kn. Uz pretpostavku da je godišnja zarada na uloženi novac 5%. Najveći prijatelj bogaćenja je krenuti na vrijeme. Mislim da većina ljudi može odvojiti 500 kn od plaće. Možete pronaći kalkulator za compounding i malo se poigrati s brojkama.

2. Kupite nekretninu čim ste u mogućnosti to si priuštiti.

“Vrijednost nekretnina uvijek će rasti. Ako kupite nekretninu na vrijeme, vi ste u jako velikom plusu. Umjesto da plaćate podstanarstvo, otplaćujete svoju nekretninu i još će joj vrijednost s vremenom narasti. Pri kupnji nekretnine treba birati lokaciju koja ima potencijal rasta.”

3. Ulažite u sebe – svoje obrazovanje, stjecanje novih vještina, u svoj osobni rast.

“Ja sam to napravila i nikada nisam imala problema s financijama. Financijska pismenost je bitna. Treba o njoj govoriti i treba ju učiti od malih nogu kako se ne bi došlo u financijske poteškoće. Osobno odlazim i u školu gdje moja kćer pohađa sada 4. razred, a odlazila sam i u vrtić, učiti djecu o financijama. Treba paziti da ovo ne postane tabu tema pred djecom. Nikada se ne smije djetetu reći “Nemam novaca za to.” Mora se neki drugi izgovor smisliti. Jer se tako stvara mentalitet obilja.

Novac je namijenjen da se troši. Radi se o energiji koja mora cirkulirati. Svaku plaću možemo potrošiti. Bila ona 5.000 kn ili 50.000 kn, ali bitno je misliti i na budućnost. Ne treba sve potrošiti na odjeću, tretmane uljepšavanja i putovanja. Treba trošiti, ali i ulagati u budućnost.”

Cijenite svoj rad i angažman

Računovotkinja Snježana Fember Mateša smatra da u važne financijske lekcije spada i ona o vlastitoj vrijednosti. “Prvenstveno bih si savjetovala da više cijenim svoj rad i angažman, a da ne podcjenjujem svoje znanje i ne popuštam pritiscima. Jer ako se jedna vrata zatvore, otvori se nekoliko novih. A ova koja su se zatvorila, s razlogom su zatvorena i bolje da kroz njih ni ne ulazim.

Također, rekla bih si da opuštenije gledam na sve, da idem polakše i neopterećenije, da je u redu ne imati sve odmah i da prave prilike dolaze ako su one prave za nas, a ako nisu, neće biti rezultata sve i ako trčimo za njima.

Shvatila sam da ovaj način razmišljanja osigurava mir u meni samoj, a onda se i sve ostalo ukalupi u taj mir. Pa tako i financije kojima raspolažem.”

Financijska edukacija je neophodna

Vesna Skala već je dugi niz godina u poslu s nekretninama, a smatra da je neophodno naučiti elementarne stvari ne samo o financijama, nego i knjigovodstvu.

“Dobro bi došlo i osnovno educiranje o  kreditnim mogućnostima. U tom slučaju treba svakako angažirati financijskog stručnjaka da vam objasni osnovne pojmove, kao i rizike, budući da banke danas nisu pouzdan partner kome možete bezuvjetno vjerovati.”


Pročitajte više: Financijska pismenost u Hrvatskoj sve bolja!


Uplaćivala bih veću štednju

Vlasnica turističke agencije iz Dubrovnika, Slavica Grkeš, mlađoj sebi bi poručila da više štedi i da sluša intuiciju.

“Mlađoj sebi bi rekla da ne bude naivna i da ne potpisuje ugovore ako intuicija govori da nije to za mene. Da za svaku stvar trebam odvjetnicu, da izigravanje socijalne službe nije moj posao.

Tražila bih izvještaje kvartalno i uplaćivala veću štednju u najboljim godinama turizma. Ali opet nekad ću biti starija i nešto govoriti sebi sada (mlađoj), pa se nadam da ću ovo usvojiti.”

Foto: Pexels/ Karolina Grabowska

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -