Što vaše financijske navike govore o vama i kako ih poboljšati?

Jeste li se ikada našli u situaciji da novac nestane sam od sebe, a nije vam jasno na što ste ga potrošili i kako je tako brzo nestao? Svi smo mi ljudi i svatko ima svoju stvar koja je njegova slabost, na koju novac samo odlazi, a nismo ni svjesni kakve su to zapravo svote. Robert A. Belle, transformacijski govornik, mentor i računovođa te generalni direktor tvrtke Smip Consultancy, u svojem ted talku podijelio je svoje iskustvo vezano uz loše financijske navike i iskustvo nekoliko njegovih klijenata te nas savjetovao kako ih promijeniti i time si poboljšati kvalitetu života.

Sve je započelo rečenicom “Ovisni ste o čokoladi”

Nakon što mu je netko dao do znanja kakva je realnost te si je priznao da je ovisan o čokoladi, shvatio je da iza te ovisnosti stoji i velika financijska šteta – 50 dolara mjesečno samo na čokoladu, posebno u mjesecima koji su bili previše stresni ili previše uzbudljivi. Tada je shvatio, i u lošim i u dobrim životnim situacijama, tu je čokolada, a s njom dolazi i problem s kilogramima. Bio je uvjeren da čokolada nema veze s tim problemom, da je glavni problem nedostatak volje za vježbanjem. “Praćenje potrošnje novca na čokoladu pomoglo mi je shvatiti da se bojim suočavanja sa sobom u ogledalu, doslovno i figurativno, te da mi nedostaje hrabrosti da se nosim sa stvarnim problemom – svojom prehranom”, rekao je Robert A. Belle, što ga je potaklo da svoj fokus i energiju preusmjeri na zdraviju prehranu. Te je godine smršavio 50 kilograma.


Pročitajte više: Uz ove savjete ostvarite svoje financijske ciljeve!


Naš odnos s novcem predstavlja naš odnos sa životom

Pričom o vlastitom poricanju shvatio je da i svojim klijentima može pomoći da praćenjem troškova shvate što poriču u svojim životima. Primjer jedne klijentice je sljedeći, bila je uvjerena da su svi njezini troškovi razumni i opravdani. Nakon nekoliko mjeseci praćenja potrošnje, njezini financijski podaci otkrili su da najveći dio njezine ušteđevine odlazi na modu. Kada je vidjela ukupan iznos novca koji je potrošila na odjeću i obuću, bila je iznenađena i bilo joj je nejasno kako tako nešto nije pretpostavila prije. Shvatila je da se iza njezine kupnje odjeće krije želja da pred drugima izgleda uspješno ili, s druge strane, kao “privremeni lijek” za nisko samopouzdanje. Odlučila je zamijeniti kupovinu vježbanjem. Svaki puta kada je osjetila želju za novim krpicama, odabrala je vježbanje umjesto toga te uštedjela veliku svotu novca, a u isto vrijeme živjela zdravo i time pridonijela kvaliteti svojeg života. Trenutačno ima u planu kupiti kuću, a sa svojim starim navikama, za to ne bi bila u mogućnosti.


Pročitajte više: Financijska trenerica savjetuje kako voditi osobne financije za vrijeme krize!


Financijske navike neće nam uvijek otkriti specifičan problem, no hoće nešto jednako vrijedno

Troškovi nam neće uvijek otkriti neki specifičan problem kao ovisnost o čokoladi i kupnji, ali ono što će nam otkriti može biti jednako vrijedno. Prilikom sastanka s jednom klijenticom, Robert je odmah primijetio strah na njezinom licu dok je pregledavala svoje evidencije i troškove. Bojala se suočiti s činjenicom koliko će novca izgubiti porezom, a nastavkom razgovora o financijama, shvatili su da je njezin strah od gubitka novca povezan s njezinim strahom od vezanja za neku drugu osobu, s gubitkom osobe za koju se veže. Zbog tog straha, nije izašla ni sa kim 7 godina. Nakon 6 godina, njegovoj klijentici smanjio se strah od gubitka i postala je otvorenija za veze. Rekla je: “Moja proračunska tablica priča je o napretku mog života i mogu ga vidjeti kroz brojke.”


Pročitajte više: Uz sve stresove ne treba vam i financijski: Naučite kontrolirati financije u ova četiri koraka


Kako poboljšati svoje financijske navike i kvalitetu života?

Svatko od nas praćenjem troškova može naučiti neočekivane stvari o sebi. Prvo, pogledajte svoj izvod iz banke za poslijednjih 6 mjeseci. Kategorizirajte troškove po vrstama, na primjer, odvojite potrošnju na kupnju nasuprot potrošnje na zabavu.

Drugo, kada primijetite neki veliki iznos i na što ste ga potrošili, razmislite što to govori o vama. Kupujete li pizzu svake srijede navečer jer ste tada preumorni za kuhanje nakon stresnog sastanka? Ako je odgovor pozitivan, ili vam je na pamet pala neka slična situacija vama bliska, to bi mogla biti jedna od tih stvari.

Treće, razmislite postoje li stavke koje su vas šokirale svojom vrijednosti i vašom potrošnjom. Jeste li kupili novi mobitel prije nekog događaja samo kako bi to vidjeli vaši prijatelji? Ili si kažete da se taksijem vozite samo kasno navečer, a onda shvatite da je to zapravo mnogo češće?

Odvojite vrijeme, isplatit će se!

Toliko toga imamo priliku naučiti o sebi, samo moramo odvojiti vrijeme za potragu. Ponekad nas naš novac poznaje bolje od nas samih. Praćenje financija može nam otkriti što negiramo, naše strahove ili što nas koči u ostvarivanju ciljeva. Možda će biti neugodno i teško suočiti se s financijskim navikama, no dobit ćete priliku da otkrijemo neke duboke emocionalne istine koje vam mogu pomoći da ponovno procijenite svoju karijeru, odnose i prioritete. Savjetujemo, isprobajte, isplatit će se, u svakom smislu!

FOTO: Pexels: olia danilevich

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -