Uz sve stresove, ne treba vam i financijski: Naučite kontrolirati financije kroz ova četiri koraka

Predstavlja li vam novac stres? Niste jedini. Čak 51% žena suočava se s financijskim stresom. Osim što se svakodnevno suočavamo sa stresovima koji nam zadaju zdravlje, obitelj, politika, odnosi – stres nam može predstavljati i stanje u novčaniku. Osjećate li stres zbog novca, ovi savjeti za financije će vam pomoći!

Savjeti za financije oslobodit će vas stresa

Novac nam zadaje osjećaj sigurnosti, a kada nemamo iznos koji želimo ili nam treba, osjetimo poriv za borbom ili bijegom. Radeći pod stresom, zapravo radimo u strahu i stvari koje nas prije nisu brinule, sada izazivaju negativne reakcije.

Stres ima snažan utjecaj na tijelo i nije važno koji mu je uzrok, odgovor tijela je isti. Postane li razina stresa kronična – nadbubrežne žlijezde pate i loše utječu na čitav organizam. Samo neki od zdravstvenih problema koji se javljaju kao posljedica stresa su autoimune bolesti, problemi s crijevima, plodnošću, upalne reakcije i tome slično.


Pročitajte više: Žene često rade ove financijske greške i tako gube financijsku neovisnost!


Kao i kod drugih vrsta stresa ili anksioznosti, poduzmemo li nešto po tom pitanju – osnažit ćemo i naučiti kontrolirati uzrok stresa.

Ponovite u sebi rečenicu:

“Novac ne kontrolira moj život, mogu poboljšati svoje financijsko stanje i smanjiti stres oko novca!”

Prva asocijacija na “brigu o sebi” često su masaže, svijeće i sve ostalo što wellness podrazumijeva. Da, mnogim ženama će to pomoći kod opuštanja i ublažavanja stresa. No učinak je, nažalost, samo privremen. Ulje lavande će nestati, a uzroci stresa će ostati. Stvari koje nam dugoročno pomažu u smanjenju stresa zahtijevaju veći trud. Briga o našem “financijskom zdravlju”, jedna je od tih stvari.

Vrijeme je da prestanete zapostavljati svoju dobrobit i sreću i umjesto da se sakrijete od njih, riješite i potražite pomoć mentora čiji savjeti za financije vam mogu pomoći da se suočite s izazovima. Savjeti za financije koje možete primijeniti za poboljšanje svog financijskog stanja:

Investirajte drugačije

Ulaganje ne mora biti složeno ili zastrašujuće i nije zadatak muškaraca. Ulaganje je i ženski zadatak, iako se često zbog neznanja javlja nesigurnost. Ali, baš kao i kod bilo koje druge stvari i izazova, potrebno je samo “uzeti stvari u svoje ruke” i naučiti.

Iako možda trenutno ne shvaćate problem neivestiranja, kada dođe vrijeme za mirovinu i kada se susretnete sa surovom stvarnošću života bez plaće, poželjet ćete vratiti vrijeme i tada ne biste dopustili da strah određuje vaše financijske izbore. Osvijestite svoju moć i pokrenite se.

Usredotočite se na štednju

Vrti li vam se život oko troškova? Što bi bio kada biste sebe stavili na prvo mjesto? Kada prvo isplatite svoj dug, uštedite i izdvojite dio svake plaće, to će vam postati navika o kojoj se neće moći pregovarati.


Pročitajte više: Ovo su najvažnije financijske lekcije koje su naučile naše poduzetnice!


Napravite korak i osmislite plan

Ulaganje ne znači da trebate imati tisuće da biste ih odmah izdvojili. Pronađite cifru koja vam odgovara i obvežite se da ćete toliko mjesečno stavljati na stranu, bilo to i 50 kuna. Ulaganje je jedino što izjednačava uvjete za žene u kontekstu rodne nejednakosti. Vrijeme je za izgradnju tog blagostanja!

Sve što želite – zapišite

Više puta godišnje razmišljajte o svojim velikim financijskim ciljevima. Trenutno se mogu činiti nedostižnim ili čak nemogućim, ali kad ih rastavite na manje dijelove, možete stvoriti jednostavan plan za njihovo postizanje. Koliko je nevjerojatan osjećaj kad imate jasan put do ostvarenja svojih snova? Sve to zapišite, a vaši snovi i koraci na papiru (ili proračunskoj tablici) pomoći će vam da budete odgovorni te će vas motivirati da i dalje radite na tome.

Stres je neizbježan, ali novčani stres nije potreban ostalim stvarima na koje ne možete utjecati. Vrijeme je da postanete samopouzdani i snažni što se tiče financija. Vrijeme je da se zauvijek oprostite od financijskog stresa.

Foto: Freepik

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pogreške u komunikaciji

4 najčešće pogreške koje činimo u komunikaciji!

Velik dio uspjeha u poslu i u životu ovisi o komunikaciji. Dobra komunikacija izgrađuje odnos i olakšava postizanje ciljeva, dok ona...
- Advertisment -